Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-04-12 16:31:00

Kiakadtak a boltzár eltörlésén a szakszervezetek

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint a politikai veszteség miatti félelem vezérelte a kormányt, amikor a vasárnapi pihenőnap eltörlése mellett döntött. Demonstrációt szerveznek.

Kiakadtak a boltzár eltörlésén a szakszervezetek

Ahogy arról beszámoltunk, az Országgyűlés kedden visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást. A képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztését, amely alig több mint egy év után törli el a vasárnapi pihenőnapról szóló rendelkezéseket.

Az érdekképviseleti szervezetek nem fogadták kitörő örömmel a boltzár hirtelen eltörlését. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a parlament döntése után közleményt adott ki, melyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a kereskedelemben dolgozók jelenlegi létszámával, a vasárnapokra érvényes 50 százalékos pótlékok, illetve a munkaidő beosztási szabályokkal


csak a dolgozók jelentős hátrányára valósítható meg a vasárnapi nyitva tartás. A szakszervezeti vezető szerint nem lehet több terhet ráróni a kereskedelmi dolgozókra,

ezért indítványozzák a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma azonnali összehívását.

Tüntetni fognak

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) is tiltakozik a szerintük rapid módon, minden szakmai egyeztetést mellőző, „a politikai veszteség miatti félelemtől vezérelt döntés ellen”. Az érdekképviseleti szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy míg Orbán Viktor a hét végén arról nyilatkozott, hogy megvédi a vasárnapot, a családokat, és egyeztet a szakszervezetekkel, ezzel szemben a kormánypárt hétfőn már a vasárnapi boltzár azonnali eltörlését jelentette be.

„Feltehetnénk azt a költői kérdést, hogy vajon miért döntöttek így, ilyen abszurd gyorsasággal, anélkül, hogy a szakmát megkérdezték volna, de nem tesszük! Tudjuk a választ! Döntésük indoka nem az volt, hogy a magyar emberek kedvére tegyenek! Indítékuk ennél sokkal egyszerűbb! El akarták kerülni a népszavazás okozta népszerűségvesztést. Nem hagyjuk, hogy ilyen önző szándéktól vezérelve tegyenek rosszat azokkal az emberekkel, akiket képviselünk!” – írja közleményében a KASZ.

A szakszervezet követeli, hogy legyen 100 százalékos a vasárnapi pótlék, és ellenőrizzék, hogy a munkáltatók ezt kifizetik-e. Azt akarják továbbá, hogy a munkáltatók adják meg a választási lehetőséget a munkavállalóknak: dönthessék el ők, hogy akarnak-e vasárnap dolgozni. A KASZ szerint a kormány bábokként kezeli a kereskedelmi dolgozókat a politikai játszmák sakktábláján, aminek a munkavállalók lehetnek az áldozatai.


„Nem tűrünk tovább! Aláírást fogunk gyűjteni és demonstrációt szervezünk! Eljött a perc, mikor azt kell, mondjuk, ELÉG VOLT!”

– áll az igencsak tüzes hangvételű közleményben. A szakszervezet arra kéri a kereskedelmi munkavállalókat, családjaikat, gyermekeiket, szimpatizánsainkat, és minden szakszervezetet, hogy a tüntetéseken erősítsék jelenlétükkel a törekvéseinket.

Már most vasárnap nyithatnak a boltok

A parlament döntésével a boltzár bevezetése előtti szabályokat állította vissza. Törvényben rögzítették, hogy az üzletek nyitvatartási idejét a kereskedők állapíthatják meg figyelembe véve a vásárlási szokásokat, valamint a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeit. A kiskereskedelemben dolgozó munkavállalóknak vasárnapi munkavégzés esetén ezentúl 50 százalék, munkaszüneti napon - továbbá húsvét-, illetve pünkösdvasárnap - 100 százalék bérpótlék jár.

A vasárnapi pihenőnapot elrendelő törvény a most elfogadott módosítás kihirdetését követő napon veszti hatályát. A jogszabály Magyar Közlönyben való megjelenésének függvényében az üzletek így akár már most vasárnap nyitva tarthatnak.

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink