Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-04-11 07:58:00

Vasárnapi boltzár: a KDNP nem akarja egyedül elvinni a balhét

Ahhoz képest, hogy a kereszténydemokraták nemrég még saját sikertörténeteként tálalták a munkamentes vasárnapot, most nem győzik hangsúlyozni, hogy ezt a Fidesszel közösen varrták az emberek nyakába. Sőt, ma már a népszavazás ellen sincs kifogásuk, holott korábban még egy nemzeti konzultációt is sokalltak volna.

Az MSZP vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdését szerdán hitelesítette a Kúria. A KDNP másnap közleményben jelezte, hogy „minden olyan népszavazást támogat, amelynek célja az emberek véleményének megismerése”, de persze továbbra is kitartanak a kiskereskedelmi dolgozók érdekvédelme mellett.

harrach péterHarrach Péter

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta a Népszabadságnak, hogy változatlanul azt gondolják: „a fogyasztói szemlélet képviselői” kampányolnak csak az üzletek nyitva tartása mellett.

Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő az ATV Start című műsorában azt hangsúlyozta a kérdéssel kapcsolatban, hogy

a kialakult helyzet nem egyedül az ő pártjának érdeme, hiszen ők a koalíciós partnerükkel együtt próbálták meggyőzni az embereket a vasárnapi boltzár értelméről.

Ha a népszavazáson az derül ki, hogy ez nem sikerült, akkor természetesen együtt (Fidesz-KDNP) hozzák meg a megfelelő döntéseket.

hollik istvánHollik István

A képviselő ugyanakkor nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy – ha már úgyis annyi mindenben (pl. rezsicsökkentés) kíváncsiak a népakaratra – a munkamentes vasárnappal kapcsolatban miért nem kérdezték meg az emberek véleményét. Hollik úgy emlékezett, hogy pártja soha semmilyen népszavazási kezdeményezést nem gátolt meg, és ha a népet nem is, de a kiskereskedelmi dolgozókat többször is megkérdezték, mit szólnának még egy szabadnaphoz.

A karizma segített

Ami az emberek véleményét illeti, a KDNP sem az ötlet megvalósításának előkészítő szakaszában, sem azóta nem volt kíváncsi a szélesebb néprétegek hozzáállására. Semjén Zsolt pártelnök tavaly nyáron konkrétan azt nyilatkozta lapunknak, hogy

nem szabad egy ilyen fajsúlyú kérdéssel devalválni a nemzeti konzultáció tekintélyét, mivel „ez a véleménynyilvánítási mód csak az ország egészét érintő legfontosabb kérdésekben tartható”.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy a társadalom majd szép lassan hozzászokik az új helyzethez, és az emberek megváltoztatják a vásárlási szokásaikat. Érvelésében előkerült, hogy a vészmadarak várakozása ellenére nemhogy tömeges elbocsátások nem történtek, de még a kisebb családi boltok kereskedelmi forgalmának növekedésével is újabb munkahelyek jöttek létre.

semjén zsoltSemjén Zsolt

Arról, hogy Orbán Viktort, miként sikerült rávenni a kérdés támogatására, Semjén Zsolt elmondta: elsősorban a KDNP karizmájának köszönhetően, de azért „nagy menetelés volt”. Emlékei szerint évekig tartó, olykor éles vitákat folytattak a Fidesszel, sőt ő maga hosszú beszélgetésekben érvelt Matolcsy György és Varga Mihály álláspontjával szemben. Pártprogramjuk ezen fontos pontjának megvalósulását végül is az ország gazdasági teljesítőképességének javulása tette lehetővé – szögezte le a pártelnök.

Majdnem mást is betiltottak

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában e hét elejére ígérte a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény egyéves tapasztalatainak áttekintését, majd tervei szerint azok szélesebb körű megvitatása után dönt a további lépésekről. Addig is nyilvánosságra hozzák azt a jelentést, amely tartalmazza mind a szakszervezetek, a munkavállalók álláspontját, mind az arra vonatkozó adatokat, hogy csökkent-e a forgalom a kiskereskedelemben, illetve átterelődött-e a nagyobb áruházaktól a kisebbekhez.
    

orbán viktorOrbán Viktor

A miniszterelnök azt is elárulta, hogy

a kormány az elmúlt egy évben arról is folytatott egyeztetéseket, hogy a vasárnapi szabadnap elve hogyan terjeszthető ki a kereskedelmen kívül más szektorokra is.
Ajánlom

További belföldi híreink