Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-04-11 17:05:00

Csepreghy: Kommunikációs csatát vesztett a kormány

Rogán Antal kormányzati kommunikációért felelős miniszter bejelentése után arra voltunk kíváncsiak a Parlamentben, hogy milyen mértékű a vasárnapi boltzár visszavonásával kapcsolatos „arcvesztés.”

Csepreghy: Kommunikációs csatát vesztett a kormány

Csepreghy Nándor államtitkár atv.hu-nak azt mondta: a politikai kommunikáció tökéletlensége vezetett ahhoz, hogy a kiskereskedelmi szektor pozitív statisztikái ellenére ezt a témát el kellett engednie a kormánynak. A kabinet kénytelen volt belátni, hogy hosszú távon nem kifizetődő az ellenzék részéről folyamatosan fenntartott protest állapot, ha közben nem tudnak a kérdés mellé társadalmi támogatottságot kovácsolni.

A miniszter-helyettes „elbukott ügynek” nevezte a kialakult helyzetet és elmondta: vásárlóként nem értett egyet a boltok vasárnapi zárva tartásával, de a kereskedelmi dolgozók érdekei szempontjából támogatásra méltó volt a kísérletük. Csepreghy megjegyezte, hogy ha a csata nem bukott volna el kommunikációs szinten, akkor érdemes lett volna érte akár évekig is harcolni, mert a kiindulási pontjaik továbbra is relevánsak.

Az államtitkár érdekes kettősségnek látja, hogy míg a fiatalabb politikacsinálók a társadalmi ellenállás és az ellenzéki nyomás közepette is, vállalták volna a küzdelmet, a tapasztaltabb, "sok csatát megélt" döntéshozók inkább elengedték az ügyet.

A szociknak van három jó hetük

Szintén kommunikációs hibák következményének tekintik a vasárnapi boltzár visszavonását a Fidesz-frakció egyik fővárosi tagja. Szerinte téves volt az a kormányzati kommunikáció részéről sulykolt hozzáállás, miszerint nem szabad felemelni a témát, majd úgyis elhal magától. „Hát nem halt el” – mondta lapunknak a képviselő, aki úgy látja, hogy a következő három hetet ugyan a szocialisták nyerték, de ez hosszú távon ugyanúgy vissza fog ütni, mint a határon túli magyarokkal kapcsolatos 2004-es népszavazás.

Visszaüthet? 

A Fidesz megközelítésében a szocialisták most egy olyan csatát nyertek meg, amely egy tipikusan, valamennyi normális baloldali párt által kötelező jelleggel támogatandó témát csáklyázott meg, hiszen a munkamentes szabadnap a mindenkori szociális követelések két nagy szent tehenének egyike. Forrásunk elismerte, hogy nem véletlen az egybeesés, a szocialisták népszavazási kezdeményezésének révbe érése és a törvény visszavonása között, és szerinte a kereskedelmi dolgozók szakszervezetei szívni fogják a fogukat, és akár cserbenhagyásként is megélhetik a fordulatot.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta, örülnek annak, hogy a kormány megtette ezt a lépést, "az más kérdés, miért kellett ehhez tizenhárom hónapot várni".

A VOSZ az első pillanattól kezdve vállalkozás-, munkavállaló- és vásárlóellenes intézkedésnek tartotta a vasárnapi boltzárat. További részletekért kattintson ide.

További belföldi híreink