Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-04-06 19:53:00

Gyárfás: Nem vonhatjuk meg a bizalmat Kiss Lászlótól

Az úszószövetség elnöke azt állítja: korábban is tudta, hogy Kiss Lászlónak volt valamilyen nőügye, a részleteket azonban nem ismerte. Gyárfás szerint már nem él az áldozat.

Kiss László azt mondta, hogy az erőszak nem történt meg, és akik az ítéletet hozták, azok is úgy ítélték meg, hogy az jogtalan volt, ezért folytathatta a karrierjét - ezt állította Gyárfás Tamás az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A Magyar Úszó Szövetség elnöke azt mondta: ő Kiss Lászlótól azt hallotta, hogy az erőszak áldozata egy tekintélyes embernek volt a lánya, aki kapható volt, és végül úgy állította be, hogy megerőszakolták. Hozzátette: a szövetségi kapitány kikérte az Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének véleményét arról, hogy egyáltalán jogszerűen hozták-e nyilvánosságra az ítéletével kapcsolatos részleteket. Az a baj, hogy sosem derül ki az igazság - tette hozzá Gyárfás.

A MÚSZ elnöke szerint attól, hogy 55 évvel ezelőtt e felett szemet hunytak neki és a kollégáinak is, nem kell egy sejtetés irányába elmenni, hogy milyen szolgálatot tettek ezért cserében a rendszernek.


Az elnök kijelentette: ha ez a saját lányával történik, akkor 62-ben kitekeri az erőszaktevő nyakát, 63-ban pedig nem engedi tovább edzősködni, de 2016-ban emiatt nem lehet újra megbüntetni.

Gyárfás Tamás hangsúlyozta: tudott Kiss László ügyéről korábban, azt tudta, hogy a szövetségi kapitány súlyosan vétkezett, de csak annyi volt ismert előtte, hogy valami nőügyről van szó.

A Magyar Úszó Szövetség elnöke azt állította, hogy a részletek nem voltak ismertek számára, az csak most derült ki a sajtóból. A szakember elmondta: az úszósport vezetői számára nem volt újdonság ez a történet, akkor megbűnhődött, méghozzá joggal Kiss László, éppen ezért álltak ki mellette most. Hozzátette: vannak olyanok, akik azt akarják bebizonyítani, hogy ez az eset meg sem történt, és egy gonosz ítélet született akkoriban.


"De én ebben nem hiszek, hiszen van egy bírósági ítélet" - tette hozzá.

Már nem él az áldozat

Kiss László ebben az ügyben nem áldozat, hanem az a hölgy, aki elszenvedte ezt a szörnyűséget, aki már sajnos meghalt - fogalmazott. Gyárfás Tamás kijelentette: ez az ügy 55 éve történt, és amikor Kiss László szabadult, folytathatta az edzői munkát, ha akkor ennek teret adtak, furcsa lenne, ha most, évtizedekkel később vonnánk érte felelősségre. A MÚSZ elnöke hangsúlyozta: kétszer egy embert nem lehet elítélni,


erkölcsi szempontból rosszul döntöttek azok, akik a szabadulása után engedték dolgozni Kiss Lászlót, még akkor is, ha már tudjuk, milyen sikereket élt el az úszósportban.

Nevelőtiszt az apácazárdában

A szakember elmondta: nála Kiss László nem lett volna egy apácazárdában nevelőtiszt ezek után. Hozzátette: súlyosan vétkezett Kiss László, nála nem lehetett volna többet edző a történtek után, de ha egyszer teret kapott, akkor most nem lehet megvonni tőle a bizalmat. Azóta ő emberfelettit produkált, teret kell adni az emberek megújulásának - magyarázta. Gyárfás Tamás szerint ez az ember csodás művelt, nemzetközi tekintélyt vívott ki magának, mindenki becsüli, most nem lehet ítéletet mondani egy 55 évvel ezelőtti történetről.


Hozzátette: ez nem háborús bűn, ami soha nem évül el, kapott erkölcsi bizonyítványt, akkor mindenki őrült volt korábban, hogy hagyta dolgozni?

Jogilag elévül ez a bűncselekmény, de erkölcsileg soha - vélekedett. Gyárfás Tamás hangsúlyozta: amit 55 évvel ezelőtt tett Kiss László, azt elítéljük, de az nem helyes, hogy 55 év után még egyszer megbüntetjük. A MÚSZ azt nem tudja, miért csak 20 hónapot kellett letöltenie Kiss Lászlónak a hároméves büntetéséből. Hozzátette: jól viselkedett biztos, esetleg vigyázban állt.

atv.hu

További belföldi híreink