Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-24 16:47:00

Elhunyt Fodor János

Életének 60. évében elhunyt Fodor János professzor, az Óbudai Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, hosszan tartó, súlyos betegségben - tudatta az egyetem csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Fodor János

Felidézték: Fodor János 1981-ben szerzett matematikusi oklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE). 1983-tól az ELTE számítóközpontjának operációkutatási osztályán, majd a természettudományi kar számítógép-tudományi tanszékén dolgozott. A matematikai tudomány kandidátusa lett 1991-ben, 2004-től az MTA doktora. 1995-től a Gödöllői Agrártudományi Egyetem (GATE) matematika tanszékén volt egyetemi docens, azt követően az akkori Állatorvostudományi Egyetem biomatematikai és számítástechnikai tanszékének vezetője lett.

2005-től a Budapesti Műszaki Főiskolán dolgozott egyetemi tanárként, majd az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézetének igazgatója volt. Később a főiskola rektorhelyetteseként, illetve az Óbudai Egyetemen szintén rektorhelyettesi beosztásban tevékenykedett. 2014 áprilisa óta látta el az Óbudai Egyetem rektori feladatait.

Fodor János tizenegy tudományos kötet szerkesztője, 30 könyvfejezet, 69 referált folyóiratcikk, 158 referált konferenciaelőadás és 26 egyéb publikáció fűződik a nevéhez, több tudományos szervezet tagja, illetve vezetője volt.

Tevékenységét a Budapesti Műszaki Főiskola aranygyűrűvel, a Szent István Egyetem Pro Negotio Universitatis díjjal, a Bolyai János Matematikai Társulat Farkas Gyula-emlékdíjjal, a Temesvári Műszaki Egyetem tiszteletbeli doktori cím adományozásával ismerte el.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink