Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-22 07:29:00

Rétvári az ATV-ben: Megszűnik a Klik

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV Start reggeli műsorában jelentette be, a Klik teljesen meg fog szűnni a nyáron.

Rétvári az ATV-ben: Megszűnik a Klik

Az államtitkár elmondta, a tavaszi ülésszakon egy új szabályozást alakítanak ki, hogy szeptemberre teljesen kialakuljon egy olyan új rendszer, amely sokkal kevésbbé lesz központosított. Rétvári Bence a reggeli műsorban elmondta, van valós probléma az oktatásban, ez pedig a Kliknek a működése és a diákok túlterheltsége. 


"Vannak szakmai kritikák, amelyeket mi is elfogadunk, amiken javítani kell" - fogalmazott az államtitkár.

"A Klebelsberg nyáron, mint olyan megszűnik" - hangsúlyozta Rétvári Bence. Az új rendszerrel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy a részleteket még a nyáron megvitatják, a működése viszont csak szeptember elejével kezdődik meg. 

A pedagógusok már hosszú hetek, hónapok óta demonstrálnek az oktatási rendszer megváltoztatásáért és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működése ellen, legutóbb március 15-én a Kossuth téren több tízezer tanár fejezte ki ellenérzését az oktatás központi irányítása ellen. 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ eredetileg azért jött létre 2013-ban, hogy a bizonytalan önkormányzati finanszírozás helyett az iskolák stabil működését, az oktató-nevelői munka nyugodt feltételeit, a diákok zavartalan oktatását garantálja. A pedagógustársadalom tiltakozása eredményeképpen azonban a kormány kilátásba helyezte a szervezet átalakítását, illetve megszüntetését. 

A bejelentés után kerestük a Pedagógusok Szakszervezetét, ahol türelmet kértek, és későbbre ígértek tájékoztatást. Mendrey Lászlót, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökét egyelőre nem tudtuk elérni telefonon. Amint reagálnak Rétvári Bence szavaira, frissítjük a cikket.

Czunyinénak nem szóltak

Czunyiné Bertalan Judit, korábbi köznevelési államtitkár tegnap azt mondta az atv.hu-nak a parlamentben, hogy nincs tervben a Klik megszüntetése, elismerte ugyanakkor, hogy átszervezve, más formában működik majd tovább. Mint mondta, az állami intézményfenntartás nem ördögtől való dolog, továbbra is van létjogosultsága, és a Klik vonatkozásában tervezett változtatás egyik oka az, hogy releváns szakmai érvek hangzottak el a kerekasztal tárgyalások során és a szakszervezetek részéről is.

Czunyiné szerint direkt folytonosság mutatható ki az ő munkássága és Palkovics László államtitkár tevékenysége, törekvései között, hiszen a diákok tehermentesítéséről és a tananyag racionalizálásáról még ő kezdett el beszélni tavaly nyáron, igaz, személy szerint inkább a nyári szünet lerövidítésében és a kompetencia alapú képzés erősítésében látott nagyobb fantáziát. Úgy emlékszik, akkoriban a rövidebb nyári szünetre vonatkozó felvetése komoly vihart kavart.


A Klik sorozatos botrányairól az atv.hu is több ízben írt.

Az atv.hu tudta meg, hogy a gázszolgáltató februárban lekapcsolta a gázt a gyöngyöstarjáni iskolában és az azzal egy rendszeren lévő önkormányzati intézményekben, miután az iskolát fenntartó és működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem fizette ki a gázszámlákat. Az iskolában emiatt hétfőn nem volt tanítás.

Február közepén egy esztergomi speciális iskolában állították le a gyerekeket szállító járatokat, miután a Klik nem fizette ki a buszszolgáltatásért járó díjakat.

Balog Zoltán február elején egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár távozik posztjáról , helyére Palkovics László felsőoktatási államtitkár kerül. Február végén a Klik vezetőjét is lecserélték, Hanesz József helyére Pölöskei Gáborné, Áder János államfő húga került. 

A Klik megszűnésével kapcsolatban változás állt be a kormányzati kommunikációban Rétvári bejelentésével, hiszen Orbán Viktor még februárban az Index információi szerint egy zárt ülésen úgy fogalmazott, 2018 után megvizsgálják, érdemes-e fenntartani a szervezetet. Balog Zoltán pedig a múlt hónapban egy sajtótájékoztatón pedig egyenesen az jelentette be, hogy a Klik nem szűnik meg, csak átalakul.

A tiltakozó pedagógusok céljai azonban ezzel még nem valósultak meg, hiszen a Kossuth téren és más platformokon közzétett követelések közül csak egy vonatkozott a Klik megszüntetésére.

Frissítés 10:47 - Noha a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszűnik, továbbra is az állam tartja majd fenn az iskolákat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden. Rétvári Bence elmondta, hogy a kormányzat nem tér vissza a 2010 előtti, önkormányzati fenntartású rendszerhez, a döntéseknek azonban közelebb kell kerülniük az intézményekhez. Az államtitkár kifejtette, hogy azért szüntetik meg a Kliket, mert azt érte a legtöbb kritika az elmúlt időszakban, amiért "túlságosan vízfejként, egy helyről irányította az iskolákat". A köznevelési kerekasztal ülésein ezért arra jutottak, hogy érdemes csökkenteni a központi irányítás mértékét - tette hozzá. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormányzat nem képes további anyagi kiadásokat vállalni a közoktatásban. A pedagógusbéreket a korábbi tervek szerint emelik, ennél nagyobb mértékben azonban nem tudják - hangsúlyozta.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink