Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-21 20:17:00

Orbán: a kvótarendszer veszélyeztetné az uniós vívmányokat

A megvalósítás részletei még homályosak, mindenesetre komoly előrelépésnek tekinthető az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodás – vélekedett egybehangzóan a Helsinki Bizottság társelnöke és a Migrációs Kutatóintézet főigazgatója az ATV Start című műsorában.

Orbán Balázs szerint például a megállapodás szükségszerű, de nem elégséges, mert a balkáni útvonal lezárásával az Európára nehezedő nyomás nem fog enyhülni, így az a kérdés is felmerül, hogy egy ilyen mértékű menekültáradat idején mennyire időszerű most direkt áttelepítési programról beszélni.

A Migrációs Kutatóintézet főigazgatója szerint egyébként

bármiféle kvótarendszer bevezetése az uniós vívmányokat veszélyeztetné,

hiszen a menekültek különböző országokba akaratuk ellenére történő letelepítése egyúttal azt is jelentené, hogy belső határellenőrzést kellene bevezetni annak biztosítása érdekében, hogy a menekültek a számukra kijelölt tagállamban maradjanak.

Orbán Balázs szerint az ilyen elképzeléseknek beláthatatlan következményei lehetnek, és egyre inkább úgy tűnik, hogy maguk az európai vezetők sem veszik komolyan ezt a problémát.

Emberjogi szempontból a Helsinki Bizottság társelnöke szerint is fontos előrelépés az Unió és Törökország közötti megállapodás, legalábbis az a része mindenképp, hogy ezen túl egyénileg vizsgálnák, hogy kik azok a menekültek, akiket valóban át kell telepíteni Törökországból Európába.

Elméletben az lenne a cél, hogy azok kerüljenek áttelepítésre, akik a tarthatatlan életkörülmények miatt erre valóban rászorulnak

– mondta Pardavi Márta, ugyanakkor Orbán Balázs szerint ez csupán elmélet, mert a menekültek befogadásánál rengeteg más, gazdasági szempont is szerepet játszik.

atv.hu / J. I.

További belföldi híreink