Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-15 07:20:00

Ha a kormány nem változtat, Pukli kilép

Kudarc a 2011-es köznevelési törvény, elhibázott a Nemzeti Alaptanterv, a kormány oktatáspolitikája pedig kirekesztő – ebben értettek egyet oktatási szakértők és pedagógusok az Eötvös Károly Intézet konferenciáján. A felszólalók szerint a kabinet döntéseinél mellőzte a szakmai szempontokat, így érte el, hogy senki se vegye komolyan például a Közoktatási Kerekasztalt. További részletek a videóban.

Nem csak a Teleki Blanka Gimnáziumot, a szakmát is elhagyja Pukli István, ha a kormány nem alakítja át a közoktatás rendszerét. Azt mondja, a jelenlegi feltételek mellett nem hajlandó tovább dolgozni. „Ezt már jeleztem otthon a családomnak is, hogy 2017 júliusáig nekem másik állást kell találnom” - mondja az intézmény igazgatója. Hozzátette, a diákoknak is azt tanácsolja, hogy ha tehetik, inkább külföldi iskolát keressenek.

Pukli hangsúlyozta azt is, hogy „a NAT olyan mennyiségű tananyagot ír elő, hogy képtelenség kompetenciát fejleszteni, egyszerűen nincs idő a reflektálásra sem. Én minden mai diák nevében elgondolkodnék, hogy el kell hagyni ezt az országot és el kell menni nyugatra.”

A 2011-es köznevelési törvényt és a nemzeti alaptantervet a Civil Közoktatási Platform szervezője is kudarcnak tartja. Szerinte a kormány saját magának köszönheti, hogy tiltakozásképpen több ezren vonulnak utcára.

Az ATV Start című másorában Pukli azt mondta, csalódott a mai politikában, és nem tudja, hogy ha ma lennének a választások, elmenne-e egyáltalán szavazni. De hozzátette, az is biztos, hogy ma nincs versenyképes alternatívája a Fidesznek, ezért marad Orbán Viktor a helyén, ezért kormányával kellene megegyezni. Nem is céljuk a március 15-i tüntetéssel megpuccsolni a kormányzatot.

„A kormány szüntette meg annak lehetőségét, hogy komolyan lehessen venni az ő kompetenciáját. A kormány az intézkedéseivel teszi világossá, hogy számára a szakmaiság az sokadlagos kérdés.” Ezt már Ercse Krisztina mondta, a Civil Közoktatási Platform koordinátora.

Radó Péter szerint a kirekesztést erősíti a jelenlegi oktatáspolitika, a felelősséget azonban nem vállalja, hanem továbbhárítja a kormány. Az oktatáskutató azt hangsúlyozta, "a magyar közoktatás legnagyobb problémája eddig is az volt, hogy elképesztőek voltak a különbségek benne, és ez az oktatási rendszer mintha direkt arra rendezkedett volna be, hogy ezeket a különbségeket még jobban kitágítsa.”

A szakétők a teljes rendszer reformját szorgalmazzák, az óvodától az egyetemig.

atv.hu

További belföldi híreink