Itthon

Ultimátumot adtak Orbánnak és Ádernek a pedagógusok a Kossuth téren

"Identitás nélkül a szabadság sem lehet teljes"
március. 15. kedd 19:18

Ameddig veszélyben van magyar identitásunk, addig szabadságunk sem lehet teljes - jelentette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden Szatmárnémetiben (Satu Mare), az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Forrás: MTI

Kelemen Hunor az István téri Petőfi-szobornál tartott rendezvényen, csaknem ötszáz ünneplő előtt kifejtette: akitől el akarják venni nemzeti identitását, vagy vitatják az anyanyelvhasználati jogát, annak a szabadságát kérdőjelezik meg.
    
"Aki nem tudhatja biztonságban identitásának legértékesebb elemeit, a nyelvet, a kultúrát, az nem mondhatja magát szabad embernek" - fogalmazott a pártelnök, majd hozzátette, ez is az 1848-as magyar szabadságharc öröksége, tanulsága és üzenete.

Elindultak hazafelé
március. 15. kedd 17:47

Szinte pillanatok alatt kiürült a tér. Az emberek a rendkívüli hideg és eső miatt a demonstráció végeztével szinte azonnal a metrók felé vették az irányt. 

Ezt akarják a pedagógusok
március. 15. kedd 17:44

Időközben megjelent Facebookon Pukli István beszédének írott változata:

A Tanítanék Mozgalom résztvevői azt követelik, hogy a kormány 2016. március 23-ig cserélje le a billegő, törött lábú kerekasztalát megbízható tárgyalóasztalra! A valódi társadalmi párbeszéd érdekében tárgyalóképes kormánytagok üljenek le tárgyalni a sajtó nyilvánossága előtt a Civil Közoktatási Platformmal a 12 pont haladéktalan végrehajtásáról!

"Balog Zoltán miniszter úr, és Palkovics László államtitkár úr lejáratták magukat", sem emberi, sem szakmai hozzáállásuk nem teszi őket alkalmassá arra, hogy az állam érdekeit egy ilyen tárgyalássorozatban képviseljék.

Az ultimátum lányege: ha 2016. március 23. éjfélig nem kérnek bocsánatot és nem ülnek tárgyalóasztalhoz a komolyan vehető tárgyalópartnerek, akkor sztrájkolni fognak: márius 30-án a Tanítanék Mozgalom tanárai egy órára felfüggesztik a tanítást, és kimennek az iskolaépület elé. A csatlakozó iskoláknak, intézményvezetőknek, tanároknak, iskolai dolgozóknak és szülőknek előre is köszönik a bátorságot.

Továbbá kérnek mindenkit, hogy jöjjenek ők is az iskolák elé, "álljon le az élet Magyarországon egy órára!" Ami pedig 30-án egy óra, az egy héttel később lehet, hogy már kettő, aztán három, és így tovább - olvasható a szövegben.  

Nincs hatalmad felettem
március. 15. kedd 17:33

éneklik a színpadról, és énekli a tömeg, összevegyítve a "Kossuth Lajos azt üzente" kezdetű dallal. Ezzel zárul a rendezvény.  

A turisták nem tudják mire vélni
március. 15. kedd 17:33

a tízezres tömeget A tömegben közben megzavaradott külföldi turisták keresik a kiutat a térről térkép és más segédeszközök segítségével. Az embereket figyelve azt próbálják kideríteni, hogy mi folyik a téren.

Egy órára leáll az ország
március. 15. kedd 17:32

március 30-án, ha nem teljesíti a kormány a követeléseket. Aztán két órára, majd a következő héten három órára. Pukli szerint az ország áll szemben a hatalommal.  

A rendőrség bevonatta az Erdély-zászlókat
március. 15. kedd 17:32

a kolozsvári felvonuláson. 

A 12 pont haladéktalan végrehajtását
március. 15. kedd 17:27

követelik. Balog Zoltán és Palkovits államtitkár alkalmatlan a tárgyalásokra.  

Kossuth-díjat kaptak a Saul fia alkotói
március. 15. kedd 17:26

Röhrig Géza színész, Nemes Jeles László filmrendező és Erdély Mátyás operatőr is Kossuth-díjat kaptak az Oscar-díjas Saul fia című film megalkotásáért. 

Forrás: MTI

Ultimátum Orbánnak és Ádernek
március. 15. kedd 17:24

Március 30-án egy órás országos sztrájk lesz, ha a korményfő és az államfő március 23-a éjfélig nem kér bocsánatot az elmúlt hat évben a pedagógustársadalmat ért sértések miatt.