Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-12 09:25:00

"Gyurcsány lakásokat adna a bevándorlóknak"

A kormány az egész országra válsághelyzetet hirdetett a migrációs helyzet miatt, miközben hétfőn nem született megállapodás az Európai Unió és Törökország vezetőinek hétfői, brüsszeli találkozóján. Az ATV Szabad szemmel című műsorában Németh Szilárd, a Fidesz és Vadai Ágnes, a DK alelnöke vitatta meg a migrációs válság okozta helyzetet.

A beszélgetés rendhagyó módon kezdődött, miután a DK alelnöke névnapja alkalmából felköszöntötte fideszes kollégáját, utóbbi pedig a nemrégiben ünnepelt nőnap alkalmából Vadai Ágnest és Mészáros Antóniát.

Vadai Ágnes szerint nehéz követni a kormány lépéseit menekültügyben, szerinte


az egész országra kiterjesztett migrációs válsághelyzet nem szolgálja a magyarok érdekét.

A válsághelyzet szabályainak köszönhetően Vadai szerint a kormány olyan, önkormányzati tulajdonú járművekre teszi rá a kezét, amelyek nyugdíjasoknak visznek gyógyszert vagy gyerekek szállítanak iskolába, és rendőrök és katonák ezrei tölti a hosszú hétvégéjét a határövezetben, akiknek – állítja a DK alelnöke – nem fogják időben és rendesen kifizetni a túlórapénzt, miközben azokban a falvakban, amelyekben szükség lenne a körzeti megbízottak tevékenységére, nem maradnak rendőrök.

Vadai szerint


„a kormány egy dologra figyelt, arra, hogy neki mindenképpen jó legyen”;

ezért a vonatkozó jogszabály szerint a válsághelyzet kihirdetése esetén nem kell a közbeszerzési szabályokat alkalmazni. A maga részéről a DK alelnöke kíváncsian várja, ki gondoskodhat a határ menti települések közvilágításáról a válsághelyzet idején. A kormány egyéni utat választott, ami nem szolgálja a magyar családok biztonságát – tette hozzá Vadai Ágnes.

Németh Szilárd úgy látja: a hétfői uniós csúcson született döntések közül kiemelkedik a nyugat-balkáni útvonal elvágásáról szóló döntés, amely nagyon komoly együttműködésen alapul. Mint elmondta:


Magyarország Ausztriával, Horvátországgal és Szlovéniával együtt képviselte az útvonal lezárását szorgalmazó álláspontot, és a héten a migrációs folyosó a gyakorlatban is lezárult.

A Fidesz alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly ezen az útvonalon érkezett Magyarországra az a 400 ezer illegális bevándorló, aki „átgázolt” az országon, és itt érkezett Európába a bevándorlók 80-85 százaléka. Ez az útvonal bedugult, így hiába szerveznek rá utakat az embercsempészek – szögezte le Németh Szilárd.

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség országos válsághelyzetet hirdetni, a Fidesz alelnöke azt mondta:


 a migránsok közül többen elhagyták a táboraikat, távoztak azokról a pontokról, ahol meg kellett állniuk útiokmányaik ellenőrzése céljából, és erre válaszul történt meg az országos válsághelyzet bevezetése.

A kormányrendelet megalkotására törvény, illetve az Alaptörvény hatalmazza fel a kormányt – tette hozzá Németh Szilárd, aki szerint a rendelet teljes egészében az európai gyakorlatba simul.

Arra a kérdésre, hogy a kormány a menedékjogról szóló törvényben a tömeges migrációs válsághelyzet bevezetésével kapcsolatban megszabott feltételeknek sem megfelelően hirdette ki az egész országra vonatkozó válsághelyzetet, Németh Szilárd azt mondta: a tömeges migráció okozta válsághelyzet számszerű kritériumainak valóban nem felel meg a jelenlegi helyzet (ezeket a jogszabály 80/A szakasz (1) bekezdésének a) és b) pontja tartalmazza), ám a c) pontban foglaltaknak igen. Ebben arról van szó, idézte a képviselő a jogszabályt, hogy a válsághelyzet kihirdethető „az a) és b) pontban meghatározott eseteken kívül bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény kialakulása esetén”.

Ezen a ponton Vadai Ágnes kifogásolta, hogy Németh Szilárd miért nem idézte a teljes c) pontot, ami egyébként teljes terjedelmében úgy hangzik: válsághelyzet hirdethető

„az a) és b) pontban meghatározott eseteken kívül bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el”.

Németh Szilárd szerint a kormány azért hirdetett válsághelyzetet az egész országban, mert a magyar családokat szeretné biztonságban tudni. Mint mondta: az a cél, hogy az utcáinkon, az iskoláinkban biztonságban legyenek az emberek.

Németh Szilárd ez után


elővett egy papírt, amit a titkosszolgálat jelentésének nevezett, és amely azt tartalmazza, hogy Görögországban jelenleg legalább 35000 ember várja, hogy útnak induljon észak felé,

de a következő időszakban ez a tömeg több százezresre nőhet. A Németh Szilárd által hivatkozott jelentés agresszívnek nevezi ezt a tömeget – mondta a képviselő.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy akkor ezek szerint behozott-e egy titkos dokumentumot a stúdióba, Németh Szilárd elmondta: nem titkos jelentésről vagy más, minősített dokumentumról van szó, hanem a honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottság tagjai számára készült felkészítő anyagról.


Vadai szerint amit Németh „előadott, az oltári nagy kamu”, mire a Fidesz alelnöke azt kérdezte DK-s kollégájától, hogy „elő tud-e venni ilyen kamupapírt”, mint ő.

A DK alelnöke szerint a kormány jogszabályellenesen hirdetett országos válsághelyzetet. Vadai szerint ha a törvényben meghatározott számú migráns érkezne naponta vagy tartózkodna a tranzitzónákban, netán valódi veszély fenyegetné az ország bármely települését, elfogadná a válsághelyzet országos kihirdetését, ám az adott helyzetben szerinte kizárólag az önkormányzati tulajdon kisajátítása és a „gyűlöletkampány” folytatása a kormányzati cél.

Németh Szilárd visszautasította Vadai állítását, amely szerint a kormány „gyűlöletkampányt” folytatna, ő maga pedig „kamuzna”. 


Németh Szilárd szerint a titkosszolgálatok munkáját hiba lebecsülni.

Mint mondta: a párizsi vérfürdő és a kölni tömeges erőszak előtt is figyelmen kívül hagyták a titkosszolgálatok figyelmeztetéseit. Szerinte Vadai Ágnes a bevándorlók,míg a kormány a magyar emberek pártján áll. Márpedig akik a bevándorlók pártján állnak, azok azt kockáztatják, hogy álcázott terroristák érkeznek a tömeggel – mondta a Fidesz alelnöke.

Szerinte a Vadai által említett közbeszerzési ügyek nem tartoznak a történet lényegéhez. A közpénzek szabályos elköltésére válsághelyzetben is az általános büntetőjogi garanciák érvényesek – tette hozzá.

Vadai Ágnes ezt követően azt állította:


tavaly nyáron a magyar kormány szándékosan utaztatta a Keleti pályaudvar elé a bevándorlók százait, hogy gyűlöletet szítson a magyar közvéleményben, de szerinte a magyarok nem voltak vevők „a gyűlöletkampányra”.

Ezt követően Vadai azt állította: a magyar belügyi szervek sok ezer bevándorlót buszoztatott át Röszkéről az osztrák határra.


A beszélgetés végén mindkét politikus kitért egy-egy kérdés elől.

Vadai Ágnes arra nem válaszolt, hogy a DK támogatja-e a betelepítési kvóta állandó mechanizmussá tételét a jövőre nézve. Németh Szilárd pedig arra, hogy mit tesz a kormány, ha a luxemburgi bíróságon elveszti a kvótaügyben indított pert. A Fidesz alelnöke ugyanakkor azzal vádolta meg Gyurcsány Ferencet, hogy önkormányzati lakásokat adna a bevándorlóknak. 

atv.hu

További belföldi híreink