Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-11 17:05:00

Kossuth-díjat kapnak a Saul fia alkotói

Nemes Jeles László rendező, Erdély Mátyás operatőr és Röhrig Géza főszereplő kapják március 15-én a legnagyobb állami elismerést - erősítették meg a sajtóhíreket a filmkészítők a TV2-nek.

Kossuth-díjat kapnak a Saul fia alkotói

Az Oscar-díjas Saul fia alkotói, Nemes Jeles László rendező, Erdély Mátyás operatőr és Röhrig Géza főszereplő is Kossuth-díjat kap március 15-én.

A művészeti középdíjakat már március 11-én, pénteken átadták, itt Zányi Tamás, a film hangmérnöke Érdemes Művész kitüntetést kapott - írja az Index.

A kitüntetés lehetőségéről még Lázár János miniszter is ejtett pár szót a március 3-i Kormányinfón. Akkor egy újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta: a kormánynak március 15-e alkalmából nincs felterjesztési joga kitüntetés adományozásra, azonban akinek megvan ez a kompetenciája, az meg fogja tenni. Hozzátette: a kormány hatalmas sikerként könyvelte el, hogy Nemes Jeles László alkotása Oscar-díjat kapott.

Túl a 200 ezer nézőn

Az alkotás kedden egyébként átlépte a kétszázezres nézőszámot a magyar mozikban. A film tavaly júniusi premierje óta országszerte folyamatosan műsoron van.
    
A holokausztdráma február végén nyerte meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat Los Angelesben. A film az első olyan magyar alkotás, amely 1982 óta megkapta az amerikai filmakadémia elismerését, 34 évvel ezelőtt Szabó István Mephisto című műve nyert.
  
Az alkotás számos rangos elismerés mellett elnyerte a Golden Globe-díjat, a cannes-i filmfesztivál nagydíját, valamint az amerikai filmkritikusok elismerését is.
    
Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója az MTI-nek korábban felidézte: 2013-ban a Coming out, 2014-ben a Megdönteni Hajnal Tímeát című magyar filmeket látták több mint 100 ezren a mozikban és a Swing is megközelítette a 100 ezer nézőt. Az elmúlt év egyik sikerfilmje, a Liza, a rókatündér több mint 126 ezer nézőnél tart, míg az Argo 2.-t 110 ezernél is többen nézték meg.

atv.hu

További belföldi híreink