Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-10 16:38:00

Republikon: Vidéken nagyon népszerű a Fidesz

A Republikon Intézet friss közvélemény-kutatása szerint a pártválasztó szavazók között a Fidesz-KDNP 49 százalékon áll, a legnagyobb ellenzéki párt pedig a Jobbik, 22 százalékkal.

A pártválasztó szavazók között – tehát azon válaszadók, akik a pártpreferenciával kapcsolatos kérdésre megneveztek egy konkrét pártot – a Fidesz-KDNP 49 százalékon áll, a Jobbik 22 százalékot kapna, az MSZP-t 19 százalékuk támogatja, az LMP-t és a DK-t pedig egyaránt 4-4 százalékuk. A többi, jelenleg parlamenti képviselettel rendelkező párt közül csak az Együtt rendelkezett mérhető támogatottsággal, 2 százaléka szavazna rájuk a választóknak – derül ki a Republikon Intézet friss közvélemény-kutatásából.

A válaszadók több mint fele szerint az Orbán-kormány összességében jól kezelte a menekülthelyzetet: 57 százalék válaszolt így, míg 19 százalék nem értett egyet ezzel az állítással. Minden ötödik válaszadó köztes álláspontot választott, azaz úgy gondolta, hogy részben jól, részben rosszul dolgozott a kormány.

Az intézet a direkt pártpreferencián túl külön vizsgálta azt is, hogy a választók milyen kormányt szeretnének a következő választás után.

Az ideálisnak tartott kormány választása jelentős eltérést mutat településtípusonként vizsgálva: Budapesten a baloldali, liberális kormány támogatottsága a legmagasabb, a fővárosiak negyede várja, hogy ők alakítsanak kormányt. Fidesz-kormányzást 18, míg Jobbik vezetést a budapestiek 16 százaléka szeretne. A vidéki városok körében már egyértelmű a kormánypárt előnye a baloldal és a Jobbik előtt, ám a legnagyobb különbséget a községi szint hozta: az itt élők között kimagasló a Fidesz kormányzásának támogatása.

atv.hu

További belföldi híreink