Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-09 20:45:00

Leleplezték az Iszlám Állam 22 ezer tagját

Az Iszlám Állam több tízezer egykori és jelenlegi tagjának személyes adatai jutottak a Sky News brit hírtelevízió birtokába - állítja a televízió.

Leleplezték az Iszlám Állam 22 ezer tagját

A tévétársaság szerda esti beszámolója szerint az elektronikusan tárolt adatokat a dzsihadista terrorszervezet egy volt tagja adta át, aki korábban a mérsékeltnek tartott szíriai ellenzék harcosa volt, majd átállt az Iszlám Államhoz, de végül a terrorcsoportnak is hátat fordított - írja az MTI.

A memóriakártyán szereplő - a Sky News által kinyomtatott - adatok 22 ezer nevet tartalmaznak, sok esetben lakcímmel, telefonszámmal, hozzátartozók adataival együtt. A listán legalább 51 ország állampolgárai szerepelnek, köztük britek.

Az adatkártya kérdőíveket tartalmaz, amelyeket az Iszlám Államhoz csatlakozni akaró jelentkezőknek ki kellett tölteniük. A kérdőíven szereplő 23 kérdés a tagjelöltek legszemélyesebb adataira vonatkozik, köztük arra, hogy mely országból érkeztek, utazásuk során mely országokon haladtak át, milyen szakképzettségük van, és mennyire jártasak az iszlám törvénykezés, a saría előírásaiban. 
    
A jelentkezőknek meg kellett adniuk legközelebbi hozzátartozójuk telefonos elérhetőségét is.

A listán szereplő nevek egy részét már ismerősek a hatóságok számára. A 26 éves londoni rapper, Abdel Bary is szerepel például a listán. A férfi 2013-ban csatlakozott a szervezethez miután elutazott Líbiába, Egyiptomba és Törökországba. A listák őt harcosként tartják számon. 

Szerepel a listákon Junaid Husszein neve is, akit azóta már megöltek egy dróntámadás során. Ő volt az Iszlám Állam média szárnyának egyik vezetője. Feleségével, Sally Jones-szal támadást szerveztek az Egyesült Királyságban.

Reyaad Khan nevét szintén megtalálták a listán. A cardiffi férfi 2013-ban csatlakozott a terrorszervezethez, azóta rendszeresen feltűnt propaganda videók képsorain. Később vele is végeztek.

reyaad khanReyaad Khan

Az igazi áttörést azonban az jelenti, hogy a lista rengeteg olyan nevet is tartalmaz, akiről eddig nem tudtak a hatóságok. Brit, észak-európai, közel-keleti, észak-afrikai, amerikai és kanadai neveket is.

Ezek az információk nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megtörjék a halálszekta előretörését és megakadályozzák a jövőbeni terrortámadásokat. 

A legtöbben a közismert dzsihadista központokon keresztül érkeztek a terrorszervezethez. Ilyen például Jemen, Szudán, Tunézia, Líbia, Pakisztán és Afganisztán. Sok férfi, miután Szíriában az Iszlám Állam oldalán harcolt, később visszatért hazájába.

A SkyNews birtokába jutott dokumentumok közül néhány a "Mártírok" címet viseli. Ezeken azoknak a nevei szerepelnek, akik készek voltak öngyilkos akciókat végrehajtani és az erre való kiképzésben részt venni. 

A listán szereplő telefonszámok némelyike még mindig aktív, s bár valószínűsíthetően több vonal végén családtagok találhatóak -előfordulhat hogy ezek segítségével rengeteg iszlamista harcos nyomára lehet bukkanni. 

Az adatokkal teli memóriakártyát az Iszlám Állam belső biztonsági rendőrségének vezetőjétől lopták el és úgy juttatták el a Sky Newshoz a csatorna állítása szerint.

A rendőrség magát a belső körökben csak "SS csoportnak" nevezi. 

A férfi akinek sikerült megszereznie az adatokat korábban a Szabad Szíriai Hadseregnek volt a tagja, aki később az Iszlám Államhoz csatlakozott. Magát Abu Hamednek nevezi. Miután csalódott az Iszlám Állam vezetésében, nekik is hátat fordított. Elmondása szerint a szervezetet most Szaddam Husszein Iraki Bath pártjának korábbi harcosai vezetik. 

Miután állítása szerint a terrorszervezeten belül teljesen megszűntek az iszlám rendelkezések, otthagyta az Iszlám Államot. A SkyNews újságírója Törökországban egy titkos helyen találkozott vele. A riporternek elmondta, az dzsihadista vezetés feladta a Rakkában található főhadiszállását és most Szíria középső sivatagos területei felé nyomul, valamint Irakban terjeszkedik, a terrorszervezet szülőhelyén. 

A férfi azt állította, igazából az Iszlám Állam, a kurd YPG és Asszad szíriai kormánya mindannyian a szíriai ellenzéket próbálják megtörni. 

Amikor az újságíró megkérdezte, hogy vajon ezek az adatok térdre kényszeríthetik e a dzsihadista hálózatot, a férfi így felelt: "Ha Isten is úgy akarja..."

Információk aranybányája

A 22 ezer dokumentumban található információkat összesen 23 kategóriába lehet csoportosítani. Az egyik legérdekesebb ilyen rendezési elv, ha az ember megvizsgálja "az országok, amelyen áthaladt", a "korábbi katonai tapasztalat", a "ki ajánlott" és a "különleges képességek" pontokat. 

Az MI6 terrorellenes műveletekért felelős korábbi igazgatója Richard Barrett a Sky Newsnak az nyilatkozta: "Ez egy fantasztikus eredmény. Ez  egy rendkívüli információs aranybánya lesz rengeteg ember számára, különösen a biztonsági és titkosszolgálatok számára."

Hozzátette: "Nem volt ilyen mértékű felfedezés a 2007-es szindzsári információk megszerzése óta. Akkor mindössze 700 embert sikerült lebuktatni, akik mint arab országokból származtak."

Afzal Ashraf, terrorellenes kutató a SkyNewsnak elmondta: "Valószínűleg ez a legfontosabb titkos információ, amit sikerült gyűjteni a Daestől. Nemcsak azt sikerült kideríteni, hogy kik ők és honnan jöttek, hanem segít majd abban is, hogy elvezessen olyan személyekhez, akik őket radikalizálták és a csatlakozásra késztették."

"Ezek az emberek igazán a kulcsfontosságúak, hiszen képesek voltak ezreket radikalizálni és külföldi harcosok tucatjait kiküldeni" - fogalmazott. 

A dokumentumokban összesen félmillió egyéni adat szerepel. Ez rengeteg lehetőséget ad majd a titkosszolgálatok és az elemzők számára. A helyszínek és egyének felderítésénél, azok közötti kapcsolat leleplezésénél kulcsfontosságú eredmények születhetnek. 

Az Iszlám Állam ellenes narratívához pedig jól jönnek majd a "engedelmesség szintje" és a "halál ideje és helye" címszavak alá írt adatok.

Ez egy információs háború, és ezek a dokumentumok pedig kíváló fegyverek - írja cikkében Tom Cheshire, a SkyNews újságírója. 

atv.hu / Skynews

További belföldi híreink