Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-08 13:29:00

Így értékelték az ellenzéki pártok Orbán munkáját az EU-csúcson

Hétfőn rendkívüli uniós csúcson vitatták meg a menekültválság legégetőbb kérdéseit az európai és a török vezetők. A találkozón Törökország váratlan igényeket fogalmazott meg, így jövő héten újabb EU-csúcs lesz Brüsszelben. A magyar ellenzéki pártok eltérően értékelték Orbán Viktor brüsszeli tevékenységét.

DK: Orbán másodszor is megszavazta a kötelező kvótát

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor el akarja terelni a figyelmet arról, hogy hétfőn az Európai Unió és Törökország vezetőnek rendkívüli csúcstalálkozóján ismét, két héten belül már másodszor megszavazta a kötelező betelepítési kvótát.

Gréczy Zsolt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy az ülésen egyhangúlag elfogadott állásfoglalás tartalmazza, hogy lényegesen fel kell gyorsítani az elosztás végrehajtását, hogy enyhüljön a Görögországon levő teher. Hozzátette, ez egyértelműen a kvótarendszerre utal, annak alkalmazását írja elő és "ezt egyébként tegnap Orbán Viktor is meg kellett, hogy szavazza, hiszen egyhangú döntés született".
    
A politikus azt is kijelentette: a miniszterelnök hazudott tízmillió magyarnak, mert abból az információból, amit "ő juttatott el a magyarokhoz", vagyis hogy a vétója miatt félbeszakadt a csúcstalálkozó, sem a vétó nem volt igaz, sem pedig, az, hogy az esemény félbeszakadt. Hozzátette, hogy Görögország, Olaszország és Ciprus is ellenezte az eredeti javaslatot, de arról még csak tárgyaltak, vétót viszont csak a szavazás során lehetett volna emelni.
    
Az sem igaz, hogy döntöttek a balkáni útvonal lezárásáról - folytatta a politikus. Hangsúlyozta: arról született megállapodás, hogy megállítják a csempészeket és a jövőben szervezetten fogják beszállítani a menekülteket az EU területére.

forrás: mtiForrás: MTI

Jobbik: Magyarország megtette, ami elvárható

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Jobbik számára csak a kvóta- és a visszatoloncolásmentes Magyarország teljesen biztonságos, az erre vonatkozó garanciák tömegét azonban még nem látják a nemzetközi és a belpolitikai térben.
    
Megjegyezte: bízik abban, hogy nincs semmilyen háttéralku Törökországgal, Magyarország pedig mentes maradhat mindenféle kötelező betelepítési mechanizmustól.

    
Arra kérte a kormányt, hogy folytassa le az erről szóló országos népszavazást, s annak kérdését terjessze ki a visszatoloncolásokra is. Emellett a Jobbik alaptörvényt módosító javaslatának elfogadását szorgalmazta annak érdekében, hogy ne lehessenek jogi aggályok.

    
Z. Kárpát Dániel kiemelte azt is: nem tartja elfogadhatónak a "harcos retorikát", ha Magyarországon - akár csak ideiglenes jelleggel - befogadó állomások épülnek.

    
A Jobbik alelnökét kérdezték a hétfő esti kommunikációról is. Azt felelte: a sajtó munkatársai nehéz helyzetbe kerülnek, amikor akár a kormányszóvivő fogalmaz homályosan, akár a külföldi és hazai híradások nem teljesen felelnek meg a valóságnak és ezt kényszerülnek átvenni a gyorsaságra tekintettel. Értékelése szerint a kormány célja az volt, hogy megelőzze a legutóbbi EU-
csúcs utáni helyzetet, amikor hosszas vita volt arról, mit is szentesített Magyarország.

forrás: mtiForrás: MTI

MLP: csalódást keltett és eredménytelen volt a találkozó

A Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője szerint "komoly csalódást keltett" és eredménytelen volt a hétfői EU-török csúcs.

Szent-Iványi István keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az eseménytől előzetesen mindenki azt várta, megállapodás születik a Törökország és az EU közötti, a migrációs válság kezelésére szolgáló akcióterv végrehajtásáról. Erre - nem kis részben Törökország "felelőtlen magatartása miatt" - nem került sor - tette hozzá.
    
A politikus rendkívül aggasztó jelnek nevezte, hogy Törökország a megállapodási folyamat során is változtatja az előzetesen egyeztetett álláspontját, ezért kérdésesnek tartja, hogy ha megszületik a megegyezés, akkor azt a törökök hogyan fogják betartani. A mostani történések kérdőjeleket vetnek fel Törökország uniós tagságával és tagsági magatartásával kapcsolatban is, mert az EU szorult helyzetét zsarolásra akarják kihasználni - fűzte hozzá.
    
Az EU úgy gondolkodik, hogy a válságot vagy csak Törökországgal tudja megoldani vagy egyáltalán nem - folytatta Szent-Iványi István. Az uniónak szerinte képesnek kell lennie arra, hogy önmaga megoldja a problémát. A politikus a megoldást többek között a közös határőrizet és a parti őrségek megerősítésében, a megkezdett NATO-hadművelet kiterjesztésében és egy katonai erővel létrehozott szíriai humanitárius zónában látja.
    
Amíg az EU ennyire megosztott és nem tudja, hogy mit akar, addig könnyen a külső erők játékszerévé válik - összegzett Szent-Iványi István.
    
A politikus arra is kitért, hogy a közmédiának és Kovács Zoltán kormányszóvivőnek bocsánatot kell kérnie, mert "tudatosan megtévesztették a magyar közvéleményt". Szent-Iványi István kijelentette: csaknem egy órán keresztül vezető hír volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megvétózta a csúcstalálkozót és az ezért félbeszakadt. A politikus szerint nem volt vétó.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink