Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-08 10:07:00

Várhegyi: Mindent a kormányfő illetve egy szűk stáb dönt el

A törvénymódosítás azt is lehetővé teszi, hogy bármilyen kiadás fedezetét, csak utólag kelljen megjelölni, mondta Várhegyi Éva az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A Pénzügykutató tanácsadója szerint, ha elfogadják a módosítást, akkor a kormány költ, Varga Mihály pedig majd utólag megtalálja a fedezetet. A kormány az Országgyűlés jóváhagyása nélkül, rendeletben dönthetne a költségvetés módosításáról egy, már a parlament előtt levő törvénytervezet szerint.

Sőt, fedezet nélkül is költhetne. A módosítás lényege, hogy a kormány bármilyen kormányhatározattal, rendelettel forrást biztosíthat bármilyen célra, a hatályban lévő költségvetési törvény módosítása nélkül, vagyis nem kell a parlament elé vinni az ügyet, így nincs parlamenti vita, és nincs beszámolási kötelezettsége sem a kormánynak. Várhegyi Éva hangsúlyozta, nincs meglepődve, hiszen a gyakorlat az, hogy mindent a kormányfő illetve egy szűk stáb dönt el, ezentúl majd a költésekkel is így lesz.

A szakember szerint azért furcsa ez a lépés, mert a kormány mindent megtesz azért, hogy a hitelminősítők felminősítsék az országot, pedig egyetlen dolog hiányzik ehhez, hogy kiszámítható gazdasági környezetet teremtsen. A mostani módosítás mindenre jó, csak arra nem hogy növelje az ország iránti bizalmat, tette hozzá a közgazdász.

atv.hu

További belföldi híreink