Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-07 21:25:00

Hatalmas fegyverrakományt foglaltak le Szomáliában

Hatalmas fegyverrakományt foglaltak le egy Szomáliába tartó halászhajón, közel az ománi partokhoz - közölte hétfőn a térségben járőröző ausztrál haditengerészet.

Hatalmas fegyverrakományt foglaltak le Szomáliában

A csempészszállítmány valószínűleg sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szomália ellen elrendelt, több mint húszéves fegyverembargóját.

Az ausztrál haditengerészet hadihajói nemzetközi misszió keretében járőröznek az Indiai-óceán térségében Afrika szarva közelében. A küldetés részét képezik a terrorellenes műveletek, a kalózkodás és a kábítószer-csempészet megfékezése is.

A közlemény szerint csaknem 2000 gépkarabélyt, 100 páncéltörő gránátot, 49 géppuskát, illetve további fegyvereket és fegyveralkatrészeket foglaltak le a hajón.

Egy nyugati biztonsági forrás szerint a halászhálók alá rejtett fegyverek összértéke meghaladja a 2 millió dollárt (mintegy 560 millió forint).

A fegyvereket ENSZ-szankciók alapján foglalták le, mert a büntetőintézkedések felhatalmazást adnak az illegális, Szomáliába irányuló fegyverek lefoglalására a nyílt tengeren - olvasható az ausztrál közleményben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2013-ban enyhített valamelyest az embargón, lehetővé téve a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormánynak,

hogy kézifegyvereket vásárolhasson hadseregének az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab iszlamistáival szembeni küzdelemhez.

Az ausztrál haditengerészet közleményéből ugyanakkor nem derül ki, hogy kinek szánták a lefoglalt szállítmányt. Az al-Shabaab mellett néhány szomáliai tagállam is szóba jöhet, amelyek saját milíciát tartanak fenn a központi kormányzat engedélye nélkül.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink