Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-04 13:58:00

Orbán: Nem Angela Merkel ellen gyűltünk össze

Orbán Viktor kormányfő pénteken köszönetet mondott Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek, hogy Bajorország megértéssel, negatív előítéletek nélkül fogadta Magyarország nehézségeit, amelyeket a migránsválság okozott.

Orbán Viktor ezt a Horst Seehoferrel folytatott budapesti tárgyalása után mondta, írja az MTI. A közös sajtótájékoztatón a megbeszélést úgy kommentálta: "nem Angela Merkel ellen gyűltünk össze", "nem azért jöttünk össze, hogy gyengítsük a német kormányt". Magyarország erős német kormányban, erős német kancellárban érdekelt - hangsúlyozta.

A miniszterelnök arról is beszélt: fontosnak tartja, hogy az Európai Unió megállapodjon Törökországgal a migránsválság ügyében, de a magyar álláspont szerint a megegyezés a törökökkel nem pótolhatja "a saját határaink önerőből történő megvédésének képességét". Orbán hozzátette: tudja, hogy a törökökkel való megállapodás pénzbe fog kerülni, de Magyarország vállalja a törököknek adandó összeg rá eső részét. 


Megerősítette továbbá, hogy Magyarország a migráció mértékét illetően a nullát tartja optimálisnak, ezért semmilyen olyan megállapodást nem támogat, amely alapján Magyarországra szállítanának át migránsokat Törökországból.

A kormányfő kiállt az európai uniós szerződések betartásának fontossága mellett is, meggyőződése ugyanis: ha megengedik, hogy "a szerződések be nem tartásának kultúrája" tovább terjedjen, "azzal megássuk Európa sírját".

Seehofer: Meg kell állítani a migránsáradatot

Horst Seehofer a sajtótájékoztatón arról beszélt: reméli, hogy sikeres lesz az EU és Törökország vezetőinek hétfői rendkívüli csúcstalálkozója. A bajor miniszterelnök hangsúlyozta: a migránsok számát hosszú távon kellene csökkenteni, korlátozni, és ehhez meg kellene állítani a migránsáradatot az EU külső határain. Amíg ezt nem sikerül elérni, Bajorország támogatja a szigorú nemzeti ellenőrzéseket - közölte. Hozzátette: ezt az álláspontot képviselték eddig is, és teszik a jövőben is.

Kiemelte: a cél az, hogy ellenőrizhető szabályokat állítsanak fel a bevándorláshoz, olyan rendszert alakítsanak ki, amely működőképes, amelyre mi és a bevándorlók is hagyatkozhatunk.

atv.hu

További belföldi híreink