Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-03 13:44:00

MNB-ügy: A harmadik kérdésre már nem válaszolt Varga

A gazdasági minisztert kihozta a sodrából, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványinak pénzével kapcsolatban kérdeztük. Szerinte neki kétszeres óvatossággal kell beszélnie a témáról.

Az ATV riportere arról kérdezte Varga Mihály minisztert, hogy szerinte közpénz-e az MNB alapítványainak pénze, vagy sem. Varga szerint egy gazdasági miniszternek különösen vigyázni kell azzal, hogy véleményt mondjon egy független jegybankról. „Nekem, mint gazdasági tárcavezetőnek kétszeres óvatossággal kell ebben a kérdésben megnyilatkoznom, ezért ezt nem is szeretném most megtenni” – válaszolta Varga. Arra a kérdésre, hogy egyeztettek-e vele a törvénymódosítással kapcsolatban a miniszter azt felelte:


mindegyik képviselőnek szíve joga, hogy törvénymódosítást kezdeményezzen, majd faképnél hagyta a riportert.

A Népszabadság mai cikke szerint Matolcsy György maga kérte Orbán Viktor miniszterelnököt a jegybanktörvény módosítására. A lapot erről magas rangú fideszes források tájékoztatták. A lap információja szerint Matolcsy György jegybankelnök rendkívül nyugtalan volt amiatt, hogy kiderülhetnek a nemzeti bank sokmilliárdos ingatlanvásárlásainak, így például az Eiffel Palace és a Lónyay–Hatvany-villa megvételének részletei.

Matolcsy azt követően kezdett el nyugtalankodni, hogy Tóth Bertalan szocialista politikus beadványa nyomán a Fővárosi Ítélőtábla ja­nuár ­végén hozott ítélete kimondta, a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) közpénzt kezel és közfeladatokat lát el. A jegybank elnöke tudta, hogy precedensítélet született, azaz a csaknem 250 milliárd forint felett diszponáló MNB-alapítványok működésével, vásárlásával, előterjesztésével kapcsolatos összes szerződés és információ nyilvános lehet.

matolcsy györgy Matolcsy György

Kormányzati források tudomása szerint a jegybanktörvény módosítását Balog Ádám MNB-alelnök konkrét javaslata alapján szövegezték meg. A lap szerint Orbán Viktor először

„nem volt túlságosan boldog” Matolcsy kérésének hallatán,

de aztán a miniszterelnök határozott arról, hogy a titkosításokat célzó javaslatot képviselői indítvány formájában terjesszék a parlament elé. Azt akarta, hogy az „minél távolabb legyen a kormánytól”.

A gyengülő forint miatti árfolyamnyereségen az elmúlt években több százmilliárd forintnyi nyereséget realizált a Magyar Nemzeti Bank. Ezt az extraprofitot – amiből az egészségügyet, vagy az oktatást simán rendbe lehetne tenni – azonban az MNB nem fizette és fizeti be az államkasszába, hanem saját maga által gründolt alapítványokba fektette. Civil szervezetek és ellenzéki pártok évek óta küzdöttek, hogy nagyobb mértékben beleláthassanak ezen alapítványok működésébe, de amint olyan bírósági ítélet született, hogy ezt megtehetnék, az Országgyűlés fideszes többsége ezt gátló szabályokat hozott.

Arról azonban már ellentmondó információkat kapott a lap, hogy Orbán Viktor vajon személyesen szignálta-e ki a fideszes Bánki Erikre a politikai botrányt okozó módosításokat – köztük Matolcsy fizetésének megduplázását ötmillió forintra –, vagy Rogán Antal kabinetminiszter közreműködött.

orbán viktorOrbán Viktor

A múlt heti kormányülésen nem szerepelt napirenden az MNB-törvény módosítása, a miniszterelnök nem tájékoztatta róla a tárcavezetőket – mondták a Népszabadság munkatársának. A fideszes és KDNP-s képviselők sem tudtak róla, hétfőn kaptak egy elektronikus körlevelet, amelyben elmagyarázták nekik a módosítások lényegét és azt, hogyan kell kommunikálni a témában.

bod péter ÁkosBod Péter Ákos

A hivatalos indoklás az volt, hogy azért kellett lehetővé tenni a titkosítást, mert az MNB működése közben keletkezett adatok egy részének megismerése veszélyeztetheti a központi pénzügyi vagy devizapolitikai érdekeket. Egy kormánytag a lapnak nyilatkozva nehezményezte, hogy

a kabinet már a látszatra sem ad, amikor parlamenti döntéssel felhatalmazza Matolcsyt és a jegybankot arra, hogy a közvagyont „magánvagyonként kezelje”.

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető professzora a Népszabadságnak csak annyit mondott: nincs mit elemezni a módosításokon, evidens, hogy a jegybank gazdasági társaságai és alapítványai is közpénzt kezelnek.

Kövér László másként látja

Az atv.hu is írt arról, hogy Kövér László házelnök a Magyar Katolikus Rádiónak adott interjúban azt mondta, hogy szerinte közpénznek tekinthetők a MNB alapítványai által kezelt források.


atv.hu

További belföldi híreink