Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-03 17:37:00

"A törökök fegyverként használják a menekültválságot"

Aszadnak, Moszkvának, Törökországnak és az uniós tagállamoknak is van felelőssége a migránsválság eszkalálódásában – erről Kaiser Ferenc egyetemi docens beszélt az ATV Start című műsorában.

Kaiser szerint jelenleg mintegy 70-100 millióan lehetnek úton világszerte, ha pedig ennek az embertömegnek csak a 10 százaléka éri el Európát, az is súlyos problémákat okozhat. Egyre több tagállam zárja le határait a nemzeti érdekeikre hivatkozva, köztük olyanok is, akik korábban az egységes európai megoldás hívei voltak – mutatott rá Kaiser.

A docens szerint, ha a válságövezetekben a konfliktusok rendeződnének, a most menekülők jelentős része visszatérne hazájába. Addig is az egyik lehetséges megoldás az lenne, hogy az Unió még jobban a zsebébe nyúl, és még több pénzt ad Görögországnak, valamint a törököknek, akik egyébként nyilvánvalóan lobbierőként, fegyverként használják a menekültválságot - vélekedett.

Kaiser szerint ezért nem a törökök, hanem az ENSZ segítségével kellene Törökországban menekülttáborokat építeni, illetve élhetőbb körülményeket teremteni. Ez még mindig olcsóbb megoldás, mint itt Európában ellátni őket – mondta.

atv.hu / J. I

További belföldi híreink