Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-03-01 08:02:00

Kövér beszéde bőszítette fel a salgótarjáni választókat?

Mind MSZP-s, mind kormánypárti forrásaink a hétvégi Fidesz fiaskó lehetséges okai közé sorolják, a Kövér László házelnök salgótarjáni látogatásakor elhangzottakat.

Kövér beszéde bőszítette fel a salgótarjáni választókat?

Az Országgyűlés elnöke február közepén utazott a városba az időközi polgármester választás kormánypárti kampánydömpingjének részeként, hogy az előtte itt haknizó államtitkárokhoz hasonlóan ő is ráerősítsen: ahhoz, hogy sok milliárdos fejlesztési pénzek jussanak Salgótarjánnak, a Fidesz jelöltje, Simon Tibor kell legyen a befutó.

Konkrétan ezt mondta Kövér:

"Ha a salgótarjániak gyermekei, unokái számára elérhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson."

Hozzátette, olyan polgármestert kell választaniuk, aki megtalálja a partneri viszont a kormányzattal.

Kövér: a megnyilvánulás nem befolyásolta a voksolást

A házelnök hétfőn a salgótarjáni választási eredmény ismeretében azt mondta a Nol.hu munkatársának: a salgótarjáni választókról jobb a véleménye, mint az MSZP-nek, ezért azt gondolja, hogy az akkori megnyilvánulása nem befolyásolta a vasárnapi voksolást, ezért nem is bánta meg az ott elmondottakat. „Azt a hülyeséget, amit a szocialisták állítottak velem kapcsolatban, senki sem hitte el szerintem Salgótarjánban, azok sem, akik az MSZP-jelöltre voksoltak” – tette hozzá.

Szocialista forrásaink szerint, Kövér kijelentése sok elégedetlen és a baloldali jelölttel nem annyira szimpatizáló választót háborított fel. Aktivistáik úgy tapasztalták, hogy kocsmai beszélgetésekben lakótelepi közösségi tereken, egyaránt beszédtéma lett Kövér üzenete.

kövér lászlóKövér László
Beszámolóik szerint az olykor lincshanghulatot idéző vitákban azt sérelmezték a hangadók, hogy "egy ilyen kommunista múlttal rendelkező ember" akarja őket kioktatni a helyes döntésről, ami tulajdonképpen zsarolásként is felfogható. Sokan ráadásul úgy tudják, megyei jogú városuknak pártszínektől függetlenül jár a 9 milliárd forint uniós fejlesztési pénz.

A szocialisták helyi méréseik azt igazolták vissza, hogy az addig hezitáló, alapvetően egyik oldal irányába sem elkötelezett, passzív emberek szunnyadó lokálpatrióta érzületét sikerült felkorbácsolnia a házelnöknek. Informátorunk szerint

a kimagaslóan nagy arányú részvétel ennek a momentumnak is köszönhető, hiszen egy ekkora városban még sosem sikerült ennyi választót megmozdítani korábban.

Egy máik kézenfekvő magyarázatot az 50 százalék feletti részvételre már a közvélemény-kutató cégek is előre jeleztek. A helyben népszerűtlen Jobbikos jelölt, Hulitka István indításával Vona Gábor azt érte el, hogy – miként azt jobbikos forrásaink is valószínűsítették – a párt szimpatizánsainak nagy része, egyes becslések szerint legalább kétharmada, átszavazott a baloldali jelöltre.

Tízezer felett bukó

A Fidesznek ez a veszteség egyébként egy kudarc-sorozat újabb állomása. A kormánypártok ugyanis sem a 2015-ös, augusztusi tapolcai, sem pedig a szeptemberi XIII. kerületi választáson nem szerepeltek valami fényesen. A Fidesz-KDNP utoljára 2015 márciusában, Karcagon nyert 10 ezer főnél népesebb városban. És ezek közül egyetlen helyen, Tapolcán volt csupán Jobbikos a befutó, mindenhol máshol vagy szocialista vagy a baloldal által támogatott jelölt nyert. 

simon tibor és kövér lászló (fotó: mti)Simon Tibor és Kövér László (Fotó: mti)
Több kormánypárti forrásunk elismerte, hogy ha nem is kizárólag Kövér mondatai vezettek Simon Tibor ezüstérméhez, de a házelnöknek mindenképpen lehetett szerepe abban, hogy a bizonytalan, passzív réteg egy része a szavazás mellett döntsön vasárnap. Azt persze gyorsan hozzáteszik, hogy nyilván ehhez a sajtó hathatós közreműködésére volt szükség, csakúgy, mint 2002-ben az emlékezetes "köteles beszéd"-nél, amelyet a politikai elemzők azóta is a közhangulatba beállt fordulópontként értékelnek.

Úgy tudjuk, az MSZP-n belül nem mindenki volt maradéktalanul boldog Fekete Zsolt győzelmétől. Tóbiás József belső ellenzéke ugyanis nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy egy esetleges tarjáni verség, újabb mementóval gyarapítja listájukat, amellyel a mostani vezetést szándékoznak ostorozni. A pártelnök viszont érthető okokból, saját másfél éves munkájának egyik gyümölcseként tekint a salgótarjáni győzelemre, mint amely visszaigazolja sokat kritizált koncepciójának életképességét.  

A házelnök hétfőn a salgótarjáni választási eredmény ismeretében azt mondta munkatársunknak: a salgótarjáni választókról jobb a véleménye, mint az MSZP-nek, ezért azt gondolja, hogy az akkori megnyilvánulása nem befolyásolta a vasárnapi voksolást, ezért nem is bánta meg az ott elmondottakat. „Azt a hülyeséget, amit a szocialisták állítottak velem kapcsolatban, senki sem hitte el szerintem Salgótarjánban, azok sem, akik az MSZP-jelöltre voksoltak” – tette hozzá.

További belföldi híreink