Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-25 07:30:00

25 kigyúrt kopasz: Megszólalt az elnök az ATV-ben

A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint rend volt kedden az irodánál. Ugyanakkor azt ő is elismeri, hogy a népszavazásról szóló jogszabály az ügyeskedőknek kedvez, ezért is kezdeményezett korábban törvénymódosítást. Abban pedig semmi különös nincs, ha 25 kigyúrt kopasz akar népszavazási kérdést benyújtani.

Amint arról tegnap beszámoltunk, Orbán Viktor szerdán rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, melyen közölte, hogy népszavazást terveznek a betelepítési kvótákról. Az eseményen természetesen szóba került a választási irodánál történt keddi balhé is. Nyakó István kalandjairól a bőrfejűekkel és Erdősi Lászlónéval itt olvashat.

Orbán leszögezte: szerinte a kvótáról szóló népszavazás nem említhető egy lapon egy életmódról szóló kérdéssel. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel nem ez volt az első eset, kénytelenek azt a következtetést levonni, hogy ilyen helyzetek azért alakulhatnak ki, mert a vonatkozó törvényi előírások nem jók.

A miniszterelnök szerint a szabályok ma nem biztosítják a méltányos körülményeket azoknak, akik élni akarnak állampolgári jogukkal. Orbán ezért azt kezdeményezi, hogy a Nemzeti Választási Iroda vagy a Nemzeti Választási Bizottság elemezze a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására. A gond csak az, hogy a Nemzeti Választási Iroda elnöke már fél éve törvénymódosítást kezdeményez.

Állandó kudarc

Ahogy arról korábban írtunk, a vasárnapi zárva tartás témájával tavaly tizenötször próbálkozott az ellenzék, és egyszer sem sikerült eljutni még az aláírásgyűjtő ív hitelesítéséig sem. Ennek elsődleges oka a hatályos szabályozás eltérő értelmezéséből adódik, ugyanis a jogszabály kimondja, hogy azonos tárgykörben egyszerre csak egy kezdeményezés vizsgálható, új kérdést pedig csak a vizsgált kérdés jogerős elutasítása után lehet benyújtani. Mivel a törvény nem rögzíti ennek pontos időpontját, az tud elsőként blokkolni a Nemzeti Választási Irodában, aki először észleli a Kúria honlapján közzétett elutasító határozatot.

pálffy ilonaPálffy Ilona

A burleszkbe hajló jeleneteket eredményező helyzet megszüntetésére több kísérletet is tett a Nemzeti Választási Iroda. Pálffy Ilona tavaly októberben az ATV-ben jelentette be, hogy a jogszabály megváltoztatását kezdeményezi az igazságügyi miniszternél. Az NVI vezetője szerint sokkal életszerűbb lenne, ha valamennyi, a formai és alkotmányos előírásoknak megfelelő népszavazási kezdeményezés alapján elindulhatna az aláírásgyűjtés, és csak abban a kérdésben kerülne sor népszavazás kiírására, amelyben a leghamarabb összegyűlik a szükséges 200 ezer aláírás. Mint mondta, ezzel el lehetne kerülni azt, hogy „elterelő kérdéseket” is benyújtsanak a kezdeményezők. A kezdeményezés azonban süket fülekre talált, így a boltzárról szóló népszavazás körüli bohózat kedden soha nem látott mélységekbe süllyedt. 

Nem küldhetik el a kopaszokat

Pálffy Ilona az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerdán elmondta: szerinte nincs felelőssége abban, ami kedd délelőtt a választási irodánál lezajlott, hiszen attól függetlenül, hogy kik voltak ott és mennyien, rend volt. „Az, hogy ők kigyúrtak, kopaszok, fehérek vagy nem fehérek, az nem tartozik arra, hogy minden állampolgárnak lehetősége van népszavazást kezdeményezni” - szögezte le az NVI vezetője. 

Pálffy Ilona hozzátette: a kollégái többször is lementek, és arra kérték a társaságot, hogy senkit se akadályozzanak abban, hogy odamenjen a blokkolóórához. „Gyakorlatilag ott nem volt olyan, amiért intézkedni kellett volna. Nekem nincs jogom ahhoz, hogy kiküldjem őket” - magyarázta a választási iroda elnöke. Kijelentette: ha addig nem történik törvényi szabályozás, és a Kúria újra meghirdeti három héttel előtte, hogy „lehet tömegnyomort csinálni” a Nemzeti Választási Irodánál, akkor ismét be fog engedni mindenkit az aulához.

Minden ügyeskedés belefér

Arra a kérdésre, hogy nem volt-e neki gyanús, hogy 25 kigyúrt, kopasz, bőrdzsekis fiatalember megjelenik az irodánál, hogy népszavazási kérdést nyújtson be Pálffy úgy válaszolt: akár be is nyújthatták volna. Hozzátette: ott voltak náluk a kérdések, megmutatták. Azt ugyanakkor nem kívánta vizsgálni, hogy különböző kérdéseket akarnak-e benyújtani.

„Ez a jogszabály jelen pillanatban minden ügyeskedést megenged” - tette hozzá az NVI elnöke. Magyarul az sem szabálytalan, ha 25-en viszik be ugyanazt a kérdést, hogy aztán a legügyesebb lepecsételje.

Kijelentette: ezek miatt a helyzetek miatt nyújtott be már augusztusban törvénymódosítást. „A tegnapi nap az kétségtelenül cirkusz volt, ezért kell módosítani a törvényt. Én nem tehettem mást” - mondta. Szerinte a demokrácia  megcsúfolása lett volna, ha olyat küldd ki az épületből, aki jogosan állt ott. Hozzátette: azért lettek beengedve az emberek, hogy ne az esőben és a hidegben álljanak.


Pálffy Ilona azt is elmondta, hogy nem ők hívták az irodához a rendőröket, ugyanakkor ő küldte el őket, mert nem akarta, hogy ott rendőri intézkedés legyen. Szerinte ugyanis semmi olyan nem történt, ami indokolttá tette volna az intézkedést. Hozzátette, az nem igaz, hogy a kopaszok döntöttek arról, hogy bemehet-e az épületbe a lábtörlőcserélő ember, vagy sem.

Szerinte Nyakó útját nem is állták el a kopaszok, bár az kétségtelen, hogy előtte álltak, mindazonáltal lehetősége lett volna előre állni. Ha pedig nem engedték, akkor szólhatott volna az NVI embereinek, hogy segítsenek, mondta Pálffy. A választási iroda elnöke hozzátette: teljesen nyugodt a lelkiismerete a keddi nap miatt.

Változott a Fidesz tempója

Korábban részletesen írtunk arról, hogy 2002-2006 között összesen 100, a következő 4 évben – elsősorban az akkor ellenzékben politizáló Fidesz jóvoltából – 1022 népszavazási kezdeményezés érkezett a választási bizottsághoz. A szocialista kormányok idején ebből csak egy, az uniós tagságról szóló valósult meg, míg a másik két kiírt referendum eredménytelenül zárult. 2006-2010 között, a Gyurcsány-kormány idején három kérdésről sikerült eredményes népszavazást tartani egy időpontban: kórházi napidíj, vizitdíj és tandíj.

A Fidesz újbóli hatalomra kerülése óta hazánkban nem volt népszavazás, és nem azért, mert az ellenzéknek elfogytak volna az ötletei. A vonatkozó törvény 2014. január elsejei hatályba lépéséig 653 népszavazási kezdeményezést nyújtottak be az illetékes szervekhez, azt követően pedig további 113-at, amelyből eddig összesen hatot hitelesített jogerősen a Nemzeti Választási Bizottság.

Ajánlom

További belföldi híreink