Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-25 15:34:00

Brüsszel Magyarország magyarázatát várja a népszavazásról

Az Európai Bizottság azt várja Magyarországtól, hogy tegye világossá szándékát a kötelező menekültkvótáról szóló népszavazási kezdeményezésről - mondta Natasha Bertaud bizottsági szóvivő csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Brüsszel Magyarország magyarázatát várja a népszavazásról

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az uniós bizottság a sajtóból értesült a magyar kormány népszavazási szándékáról.

"Nem értjük, hogyan fog illeszkedni abba döntéshozatali folyamatba, amelyben a tagállamok, köztük Magyarország is megállapodott az uniós szerződések keretében" - fogalmazott Natasha Bertaud. Hozzátette, hogy a tagállami belpolitikai viták ezekről a kérdésekről még nem záródtak le,

a bizottság várja a magyar kormány magyarázatát a témával kapcsolatban.

Kérdésre válaszolva elmondta: amíg nem ismert, hogy mikor tartják a népszavazást és mi lesz annak a kérdése, addig nem tud állást foglalni a referendum jogszerűségéről.A kormány döntést hozott a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírásáról - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a kormányülés szünetében. A kérdés a következő lesz:

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

A miniszterelnök kabinetfőnöke a kérdést már be is nyújtotta hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.


atv.hu

További belföldi híreink