Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-25 16:01:00

Szent-Iványi: Egy érvénytelen népszavazás lenne a Fidesznek a legkedvezőbb

A jelenlegi jogszabályi keretek között nem lehet kiírni a menekültek elhelyezéséről szóló népszavazást - mondja a külpolitikai szakértő.

Szent-Iványi István szerint az Orbán Viktor által tegnap bejelentett népszavazási kezdeményezés amellett, hogy nemzetközi jogba ütközik, Magyarország uniós csatlakozási szerződését is kétségbe vonja. A menekültek szétosztásáról szóló tanácsi rendelet alapja ugyanis a csatlakozási szerződés, amely kimondja, hogy a tanácsi rendeletek közvetlenül hatályosak minden tagállamban, ezt pedig Magyarország nem tudja önhatalmúlag megváltoztatni – magyarázta a szakértő.

Hozzátette, a népszavazási törvény szerint sem lehet olyan kérdésben népszavazást kiírni, amiben a magyar Országgyűlésnek nincs hatásköre. A szakértő szerint a kormány a tanácsi rendeletet csak az Európai Bíróságon támadhatja meg - ahogyan egyébként ezt a szlovák kormánnyal együtt meg is tette -, ellenben a magyar Országgyűlésnek nincs jogosultsága arra, hogy bármire is kötelezze az Európai Uniót.

A kötelező betelepítési kvóta ráadásul egy nem létező jogi fogalom, a tanácsi rendeletben szó sincs betelepítésről. A szakértő szerint ugyanis mindössze arról van szó, hogy az áthelyezett menedékkérők menekültügyi eljárását az adott ország jogszabályai szerint kell lefolytatni, ezek alapján pedig Magyarország egyetlen menekült menedékjogi kérelmét sem fogadná be.

Szentiványi azt is elmondta, a Fidesz számára is veszélyes lehet, ha az Országgyűlés elfogadja a Jobbiknak azt az alaptörvény-módosító javaslatát, amely nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos kérdésekben is lehetővé tenné népszavazás kiírását. Mint mondta, ez a módosítás megnyitná az utat olyan, a kormánypártokat kellemetlenül érintő népszavazási kérdéseknek is, mint például a paksi bővítés. A Fidesz számára legkedvezőbb forgatókönyv éppen ezért valószínűleg egy érvénytelen, de a kvótát nagy többségben elutasító népszavazás lenne, ez azonban nem kötelezné a kormányt semmire, viszont a továbbiakban hivatkozhat arra, hogy „a magyarok így döntöttek”.

atv.hu / J. I

További belföldi híreink