Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-24 12:37:00

Népszavazás lesz a kötelező betelepítési kvótáról

Orbán szerint a kvótáról szóló népszavazás nem említhető egy lapon egy életmódról szóló kérdéssel. Mivel a választási irodánál kialakult keddi helyzet meglátása szerint méltatlan, ezért felkérte a választási bizottságot és a pártokat, hogy tegyenek javaslatot a törvény módosítására.

A kormány döntést hozott a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírásáról - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a kormányülés szünetében. A kérdés a következő lesz:


"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

A miniszterelnök kabinetfőnöke a kérdést már be is nyújtotta hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Orbán hozzátette: a kormány szerint a betelepítésről szóló döntést nem lehet elvenni a kormánytól, az Országgyűlés pedig egyértelműen elutasítja a kvótát. Aki nemmel szavaz, az egyszerre szavaz a betelepítés ellen, és mond nemet a Brüsszeli nyomásra.

A miniszterelnök szerint a kvóta újrarajzolná az Európa és Magyarország kulturális és vallási térképét, erre pedig az uniónak nincs joga. Szerinte a hatalommal való visszaélés az, ha az emberek feje felett ilyen döntés születik.

forrás: mtiForrás: MTI

Az eseményen természetesen szóba került a választási irodánál történt keddi balhé is. Orbán leszögezte: szerinte a kvótáról szóló népszavazás nem említhető egy lapon egy életmódról szóló kérdéssel. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel nem ez volt az első eset, kénytelenek azt a következtetést levonni, hogy ilyen helyzetek azért alakulhatnak ki, mert a vonatkozó törvényi előírások nem jók.

A miniszterelnök szerint a szabályok ma nem biztosítják a méltányos körülményeket azoknak, akik élni akarnak állampolgári jogukkal. Orbán ezért azt kezdeményezi, hogy a Nemzeti Választási Iroda vagy a Nemzeti Választási Bizottság elemezze a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására.

Arra az origós kérdésre, hogy sikertelen népszavazás esetén lemond-e a kormány, a miniszterelnök úgy válaszolt, ezt még nem vitatták meg, türelmet kérnek.

További belföldi híreink