Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-24 15:15:00

Majdnem összeverekedtek a fajvédő politikus szoboravatásán

A Fidesz alelnöke nem tudta elmondani ünnepi beszédét a Politikai Elítéltek Közössége által a fajvédő Donáth György emlékére megrendelt szobor előtt, mert azt tüntetők egy csoportja barikádozta el.

Az ATV Híradójának tudósítója szerint a baloldali érzelmű, nagyjából 30 fős csoport le is leplezte a néhai politikus szobrát, miközbe azt skandálták, hogy: Soha többé rasszizmust!, Demokráciát!

Gulyás Gergelyt, a parlament Törvényalkotási Bizottságának elnökét nem látni a helyszínen, ahol a rendőrök tehetetlenül nézik a felhevült tüntetőket.

Tudósítónk szerint az Üllői út - Páva utca sarkán (két háztömbre a Holokauszt Emlékközponttól) állóháború alakult ki.

Váratlanul megérkezett Gulyás Gergely és Boross Péter egykori miniszterelnök, akik rövid szóváltás után abban állapodtak meg, hogy elhalaszják a szobor felavatását, mert ebben a légkörben az méltatlan lenne. Ezt követően autójukhoz siettek és távoztak. 

forrás: mtiForrás: MTI

Gulyás Gergely újságírói kérdésre továbbra is védelmébe vette Donáth György életművét és cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint a szoborállításhoz nem voltak meg a szükséges engedélyek. 

Távozása után a tüntetők ünneplésben törtek ki. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért tartotta fontosnak, hogy jelen legyen az ünnepségen, Gulyás Gergely azt mondta: számtalan olyan alakja van a magyar történelemnek, akinek az életútja ellentmondásos, de azzal, hogy élete végén egyértelműen mártírhalált vállalt Magyarország függetlenségéért és szabadságáért, azzal megszolgálta, hogy méltóképpen emlékezzünk rá. A kormánypárti politikus ebbe a körbe sorolta Donáth Györgyöt is, szerinte aki ismeri az életútját, az tudja, hogy a náci megszállással, egyáltalán mindenfajta megszállással szemben állt. Hangsúlyozta: "egyetlen közösségre vonatkozó sértő megjegyzéssel sem értek egyet, de ettől még ha valaki az életét áldozza Magyarország szabadságáért, a magyar demokráciáért és a bajtársait menti egy perben, szándékosan vállal mártírhalált, azt főhajtásra érdemesnek tartjuk".
    
Boross Péter mindössze annyit mondott az ünnepségről távozóban, hogy már többször kifejtette: Donáth György írásait, élete teljességét és hősi halálát kell figyelembe venni megítélésekor.

forrás: mtiForrás: MTI
    
A megemlékezés előtt a helyszínen az Együtt és az MSZP képviselői is sajtótájékoztatón tiltakoztak az ünnepség ellen. Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője a gyűlölet emberének nevezte Donáth Györgyöt, "aki egyformán gyűlölte a zsidókat, svábokat, utálta a románokat". Szerinte a szoborállítás bűn, és ízléstelen az, hogy a helyszíne épp a Holokauszt Emlékközponttól van pár méterre. Jelezte, mivel a szobor közpénzből valósult meg - a Szabadságharcosokért Közalapítvány 15 millió forinttal támogatta létrejöttét - közérdekű adatigényléssel kéri ki az ezzel összefüggő adatokat, továbbá a ferencvárosi önkormányzattól is választ vár arra, hogy a kerület adott-e támogatást hozzá.
    
Baranyai Krisztina sajtótájékoztatójának végén egy idős férfi kiabálva követelte, hogy menjenek el a helyszínről a tiltakozók, mert ő társaival megemlékezni érkezett oda. A politikus mögött tiltakozó feliratokat felmutatókhoz odalépve többük kezéből kitépte a papírlapot és az újságírók mikrofonállványát is elfordította.
    
Ezután Heringes Anita, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt: Donáth György meggyőződéses antiszemita és fajvédő volt, szorgalmazója, hirdetője és megszavazója a zsidóellenes törvényeknek. Úgy vélte, "antiszemita fajvédőnek egy demokratikus párt fiatal alelnöke nem avathat szobrot". Hozzátette: Gulyás Gergely azért sem teheti meg ezt, mert ő az Országgyűlés magyar-német baráti tagozatának alelnöke.

forrás: mtiForrás: MTI
    
Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta: olyan embernek kívánnak szobrot állítani, akit bár egy embertelen, elfogadhatatlan kommunista rendszer ítélt halálra, de ez semmit nem változtat azon, hogy az életútja korábbi szakaszában nyíltan antiszemita, német- és román kisebbség ellenes volt. 
    
Az ellentüntetők tiltakozó feliratokat tartalmazó lapokat próbáltak rögzíteni a fehér lepellel borított, nemzetiszín szalaggal átkötött mellszobron, ám ezzel lehúzták róla a leplet. Később egy horogkeresztet széttörő öklöt ábrázoló molinóval takarták el az Üllői út és a Páva utca sarkán levő alkotást.
    
A DK ugyancsak tiltakozott az avatás ellen, közleményükben azt írták: "a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont közelében felállított szobor meggyalázza meggyilkolt magyar honfitársaink emlékét, újabb kísérlet arra, hogy a múltat eltorzítva tisztára mosdassák a Horthy-korszak görénykurzusát".

Korábban a Mazsihisz is tiltakozott a szoboravatás miatt.

atv.hu

További belföldi híreink