Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-24 07:40:00

Tiszavasváriban lelki terrorként élik meg a Jobbik húzását

Követendőnek tekinti-e a Jobbik az „Érpataki Modellt”, miután a párt mintatelepülésére behívták Orosz Mihály Zoltán csapatait? A Becsület Légiója egy hete rendszeresen megjelenik Tiszavasváriban a cigánysoron, hogy erőt mutasson.

Tiszavasváriban lelki terrorként élik meg a Jobbik húzását
Középen Érpatak polgármestere, Orosz Mihály Zoltán. (Fotó: civilhetes.net)

Múlt hét kedden a Roma Sajtóközpont írt arról, hogy pánikot okozott az érpataki polgármester színrelépése Tiszavasváriban, akit a jobbikos városvezetés a „cigány-magyar együttélés javítására” hívott a településre. A településen ugyanis szárnyra kapott az a hír, hogy a városvezetés tömegesen állami gondozásba fogja venni a cigánygyerekeket.


A hír hallatán a szülők berohantak az óvodákba, iskolákba és hazavitték a gyerekeket, közben több százan a polgármesteri hivatal elé vonultak magyarázatot követelve a városvezetőktől.

Az eset hátterében az állt, hogy a település önkormányzata múlt hét hétfőn megállapodást kötött az érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán civil szervezetével. A Roma Sajtóközpont értesülései szerint a Becsület Légiója Egyesület lényegében rendfenntartói szerepet kapna, emellett a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá tétele is feladata lesz, ami a helyi cigányok szerint valójában a gyermekek állami gondozásba vételének felgyorsítását célozza. (Érpatakon korábban több gyereket is vitatott körülmények között emeltek ki a családjukból, volt, hogy a polgármester részvételével. Erről a 444.hu filmet is készített.)


Baláncsi Csilla független önkormányzati képviselő az atv.hu-nak elmondta: múlt hét kedd óta több országos roma vezető – többek között Balogh Mihály, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke – is járt a településen, hogy megnyugtassa a helyi cigány családokat. Tőle is többen megkérdezték: kell-e attól félniük, hogy elviszik a gyerekeiket. A képviselő elmondása szerint megnyugtatta a romákat, hogy egyik napról a másikra ilyen nem történhet meg.

A politikus szerint a kezdeti pánik után már lecsillapodtak a kedélyek a településen, és rendesen járnak iskolába a gyerekek. A feszültég azonban továbbra is tapintható Tiszavasváriban. Baláncsi Csilla elmondása szerint az Orosz Mihály Zoltán féle Becsület Légiója Egyesület rendszeresen a településen tartózkodik, hétfőn is több autóval jelentek meg a cigánytelepen.


„Tulajdonképpen nekünk ez a gondunk, hogy egyfajta lelki terror zajlik a telepen” – magyarázta, majd hozzátette: egyértelmű, hogy a légiónak nem az a célja, hogy segítsen, hanem hogy erőt mutasson.

A Becsület Légiója Egyesülettel való együttműködést egyébként a 12 fős testületből – minősített többséggel – heten szavazták meg. Baláncsi Csilla szerint bár az ülésen kifejtették ellenvéleményüket az előterjesztéssel kapcsolatban, a jobbikos többséget nem hatották meg az érveik. A képviselő-testületben egyébként a jobbikosokon kívül három fideszes és három független képviselő foglal helyet. (Bár Munkácsi Mihály alpolgármester hivatalosan független, gyakorlatilag a Jobbikhoz sorolják.)

Támogatják Orosz Mihály Zoltánt

A Válasz cikke szerint a tiszavasvári testületi ülést Volner János, a Jobbik alelnöke nyitotta meg, és elmagyarázta, miért tartják szükségesnek Oroszékra bízni az egyébként klasszikusan önkormányzati feladatokat. Baláncsi Csilla portálunknak elmondta, hogy az ülésen roma vezetők is részt vettek, de nem mondhatták el ellenvetéseiket az ügyben.

volner jános, a jobbik alelnökeVolner János, a Jobbik alelnöke
Megkerestük a Jobbik sajtóosztályát az ügyben, Pál Gábor azonban Volner Jánoshoz irányított minket. A Jobbik alelnökét többek között arról kérdeztük, elfogadható lépésnek tartják-e azt, hogy egy jobbikos polgármester által vezetett település a botrányairól elhíresült Orosz Mihály Zoltán egyesületének segítségéért folyamodik? Íme Volner János válasza:

"A Tiszavasvárin folyó munka - melynek során egyebek mellett több, mint 290 áramlopást sikerült eddig felszámolnunk - a Jobbik elnökségének tudtával és támogatásával zajlik. Mások magánemberként kifejtett tevékenységével nem kívánunk foglalkozni. Fontosnak tartom ugyanakkor elmondani, hogy


Orosz Mihály Zoltán polgármesterként hatékonyan lépett fel a bűnözés ellen, eredményesen javította a közállapotokat és sokkal biztonságosabbá, élhetőbbé tette Érpatakot és az ország más településeit. Szakértelmét és jelentős gyakorlati tapasztalatait Tiszavasvárin is fel kívánjuk használni."

Arról is megkérdeztük Volnert, igazak-e azon értesüléseink, hogy a Jobbikon belül is feszültséget generált, hogy Tiszavasvári ezzel a hírrel került be az országos köztudatba. A Jobbik alelnöke szerint ez nem fedi a valóságot.

Beleszállt az elvtársba

Úgy tudjuk egyébként, hogy az érpataki polgármester korábban Ózd Önkormányzatának is felajánlotta a segítségét, Janiczak Dávid jobbikos polgármester azonban nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel. Ez lehetett az oka annak, hogy Orosz Mihály Zoltán a közelmúltban többször is keményen beleszállt a fiatal ózdi városvezetőbe a Facebookon. Októberben például arról írt, hogy a „szemfényvesztő városvezetés” cserbenhagyta az ózdiakat, akik nemcsak egy kampányfogásnak tekintették az Érpataki Modell bevezetését.

Az eredetileg matematika-fizika szakos tanári végzettségű Orosz több alkalommal is Facebook-színtársulatnak titulálja az Ózdi városvezetést, aki szerint a jelenetek „dél-amerikai szappanoperák világára hasonlítóan mindig úgy vannak megrendezve, hogy a rendező és a főszereplő a kifogástalan és makulátlan polgármester és annak állandó serény munkában lévő mintacsapata-szintársulata éppen gyógyító orvost, máskor felkészült autószerelőt vagy éppen kiváló szakácst stb.” alakítanak. Az érpataki modell feltalálója ezen kívül „közéleti prostituáltak” és „hitvány hedonista szemfényvesztő politikusoknak” titulálja az ózdi városvezetőket.

Megkerestük Janiczak Dávidot, akitől megkérdeztük, hogy valóban a Becsület Légiója miatt ment-e a tönkre barátságuk az érpataki polgármesterrel. A jobbikos városvezető elmondta: valóban volt nézeteltérése Orosz Mihály Zoltánnal, de akkor ő még nem is hallott a Becsület Légiójáról. Azóta a nézeteltérések tisztázódtak, az Érpataki Modell egyes alapelveit pedig alkalmazzák Ózdon. „Itt azonban van hozzá akkora apparátus és a szervek együttműködése, hogy nélkülük is haladunk az úton. Azért lassabban, mintha ők itt lennének, és közvetlenül alkalmaznák a módszert, de csináljuk mi is” – tette hozzá az ózd első embere.

További belföldi híreink