Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-23 08:44:00

Botrány a választási irodánál: nem engedték be az MSZP képviselőit

A vasárnapi zárva tartás elleni népszavazás kérdéseit akarták beadni, ám kigyúrt férfiak állták útjukat: segítségükkel egy nő megelőzte az MSZP-t a beadvány benyújtásában.

forrás: mtiForrás: MTI

Reggel hat órakor érkezett a Nemzeti Választási Irodához a szocialista Lukács Zoltán, hogy beadja pártja népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárva tartásról. A helyszínen azonban megjelent több kigyúrt férfi is, akik körbevettek egy idős nőt azzal a szándékkal, hoy a nő mehessen be először az épületbe. Végül minden szereplő bejutott az épületbe, mindannyian a Kúria döntését várták, hogy annak függvényében beadhassák a kérelmüket. Miután megszületett a korábbi kérdés elmeszelése, az MSZP-s Nyakó Istvánt néhány másodperccel az idős nő sikeresen megelőzte. Ezzel a trükkel már korábban is sikerült megakadályozni valós népszavazást.  

Lukács Zoltán az atv.hu riporterének azt mondta, a hatalom küldte ki a szélsőjobboldali rendezvényekről ismerős kopasz férfiakat, hogy megakadályozzák az MSZP népszavazási kezdeményezésének benyújtását. Úgy tudjuk, a férfiak már kora hajnalban, állítólag fél négykor megjelentek az épületnél. Miután reggel Fradi-ultráknak nevezték őket bizonyos portálokon, a tényleges Fradi-ultrák elhatárolódtak tőlük és közölték: a férfiak szerintük a Fradi Security alkalmazottjai, és állítólag bűntetett előéletű személyek is vannak köztük.  

(A felvételeket készítette: Kürti Szabolcs)

Frissítés - 11:39 - Döntött a Kúria

Megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége, mivel a Kúria kedden megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát. Így be lehet új kérdést nyújtani a témában, és az NVB az elsőként beadottat fogja elbírálni.

A Kúria kedden - az internetes oldalán közzétett végzés szerint - megváltoztatta az NVB határozatát, amelyben az novemberben hitelesítette a vasárnapi boltzárra vonatkozó kérdést. 

forrás: mtiForrás: MTI
    
A Kúria szerint a kérdés - hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?" - nem egyértelmű: az igenek jelenthetik egyrészt az, hogy a válaszadó támogatja a vasárnapi zárva tartást, de nem kizárt olyan értelmezés sem, hogy a válaszadó azt támogatja, hogy a kiskereskedők a saját elhatározásuk alapján tarthassanak zárva.
    
Ha pedig a nemek kerülnének többségbe a népszavazáson, abból az Országgyűlésnek olyan jogalkotási kötelezettsége is kiolvasható, amely szerint a kiskereskedelmi üzleteknek nyitva kell tartaniuk vasárnap.

Az ATV Híradó helyszíni tudósítója összegezte a délelőtt történéseit. E szerint a sajtó felvételein látható idős nővel érkezett férfi volt az első aki leadta a népszavazási kérelmét, így a Kúria azt fogja elbírálni. Ezzel az MSZP megint lecsúszott a népszavazási kérdés leadásáról, holott már jóval a nyitás előtt megjelentek a választási irodánál, hogy a Kúria döntése után mindenképp elsőként érkezzenek a blokkolóhoz. A helyszínen tartózkodó 10-15 főnyi társaság azonban úgy tűnik megakadályozta a szocialista képviselőt a beadvány benyújtásában.

PM: elfogadhatatlan, ami a választási irodánál történik 

A Párbeszéd Magyarországért (PM) elfogadhatatlannak tartja, ami a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történik, és arra szólítja fel az illetékes hatóságokat, hogy garantálják a demokratikus intézmények szakszerű működését.

A PM az MTI-hez eljuttatott közleményében az NVI Alkotmány utcai székháza előtt kialakult kedd délelőtti helyzetre reagált. Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese azért ment reggel 6 órakor az iroda elé, hogy a Kúria határozatának nyilvánosságra hozatala után népszavazási kérdést nyújtson be a vasárnapi zárva tartás ügyében, de elmondása szerint akkor már 15-20 kigyúrt, kopasz ember állta el a bejáratot.

forrás: mtiForrás: MTI
    
A PM közleményében botrányosnak minősíti, hogy a 21. század Európájában "kigyúrt verőlegényekkel" kelljen dulakodni annak érdekében, hogy érvényesülhessen a részvételi demokrácia. 
    
Az ellenzéki párt szerint látszik, hogy a hatalom reszket attól, hogy az emberek elé kell állnia és már semmilyen eszköztől sem riad vissza annak érdekében, hogy megakadályozza a szabad véleménynyilvánítást.

Nyakó István panaszt tett

A szocialista Nyakó István panaszt tett a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) arra hivatkozva, hogy akadályozták jóhiszemű állampolgári jogának gyakorlásában a hivatal "felróható könnyelműsége, nemtörődömsége" miatt.

Az MSZP-s politikus kedden népszavazási kérdést nyújtott be az NVI-nek a vasárnapi zárvatartás ügyében. A Kúria határozathozatalának nyilvánosságra kerülése után azonban megelőzték őt, az időbélyegző először két magánszemély beadványára került rá. A beadványozók - egy férfi és egy idősebb nő - nem kívánt nyilatkozni a sajtónak.

Előzmény

Korábban megírtuk, hogy az MSZP kedden újra megpróbálja benyújtani a Nemzeti Választási Irodánál a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdését. Ezt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be a párt alelnöke.

Lukács Zoltán emlékeztetett, hogy a Kúria kedden dönt arról, átengedi-e az előtte fekvő, a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést. A politikus úgy fogalmazott, hogy a kérdés, amelynek benyújtásával legutóbb megelőzték az MSZP-t, nem a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szól, "teljesen értelmetlen" és csak "azért lett feltéve, hogy időt lehessen húzni" vele.

Az alelnök kijelentette, meglepődnének, ha a Kúria átengedné azt, mert az egyrészről hibás, másrészről pedig nem felel meg a törvényi előírásoknak. Ha a kérdést megsemmisítik, akkor újra megnyílik a lehetőség arra, hogy a Nemzeti Választási Irodához lehessen fordulni, amire az MSZP készen áll - mondta.

lukács zoltánLukács Zoltán

Lukács Zoltán úgy fogalmazott,

tanultak az elmúlt időszakból, kedden többen lesznek, kamerákkal, fényképezőgépekkel és "megfigyelőkkel" mennek a Nemzeti Választási Irodához.

Azt üzente: "meg lehet próbálni természetesen megint ellehetetleníteni a népszavazási intézményt, de biztosak lehetnek abban, hogy mi is ott leszünk és egészen pontosan dokumentálni fogjuk, hogy mi történik".

Hangsúlyozta, addig nem adják fel, amíg az emberek nem mondhatnak véleményt az ügyről. Kiemelte, hogy zárva tartásról szóló jogszabálynak a mai napig 68-70 százalékos az elutasítottsága.

Az alelnök arról is beszélt,

tudják, hogy "megint készülnek arra, hogy ellehetetlenítsék ezt a lehetőséget", mert "láttuk, hogy mire képes" a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság.

atv.hu

További belföldi híreink