Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-18 13:50:00

Ezért akar felmondani 15 sebész a győri kórházban

A győri Petz kórház sebészei ügyvédjük útján közölték, hogy április 1-jén felmondanak, ha nem születik megállapodás az igazgatósággal. A jogász elküldte a Kisalföld szerkesztőségébe az orvosok levelét, amelyben leírják az előzményeket és döntésük okát.

Ezért akar felmondani 15 sebész a győri kórházban

Részletek a levélből:

„Megnőtt a terhelésünk: bezárt Csorna, Kapuvár, Komárom, Kisbér, Bábolna (itt mind volt sebészet), Mosonmagyaróvár sebészeti tevékenysége az orvos létszám miatt is jelentősen beszűkült, nagyobb csonkoló műtéteket (gyomor, nyelőcső, hasnyálmirigy, máj,) sem itt, sem Sopronban nem végezhetnek. A háziorvosi rendszer gyengesége miatt is irgalmatlan terhelés nehezedik a sebészeti rendelőre.”

„Az orvos létszám csökkent, ütőképes szakorvosok hagyták el az osztályt, a helyettük érkezett fiatalok az ő munkájukat még nem tudják átvenni. A létszám miatt a valamikori négysoros sebészeti ügyeleti beosztás mára kétsorosra apadt (…) be kell látni, hogy a korábbi magas színvonalú ügyeleti ellátás már nem nyújtható (…) maximális túlmunkát kell vállalnunk, havi több mint 200 munkaórával.”

„2014 decembere óta hívtuk fel az osztályvezető főorvos figyelmét a megnőtt terhelésre, az ebből fakadó munkahelyi anomáliákra (ügyelet, rendelő, SBO), a csökkenő paraszolvenciára (hálapénz- a szerk.) a változatlan bérekre és az így csökkenő jövedelemre. (…) a kiemelt ügyeleti díjat a kötelező és önként vállalt túlmunka manipulálásával teljesen átláthatatlanul számolják el.”

„Megnövekedett beteglétszám, ellátási terület, szakmai profil, ügyeleti terhelés, adminisztratív munka, ambuláns betegforgalom, felelősség az egyik oldalon, változatlan alapbér, nevetséges ügyeleti elszámolás és ügyeleti díj, csökkenő paraszolvencia - ergó csökkenő nettó jövedelem, társszakmák sikeres bérharca, regionális kórházak lényegesen magasabb fizetései a másik oldalon. Ez így nem mehetett tovább.”

„Házon belüli megoldásban voltunk érdekelve. Naivan azt hittük, meg tudunk egyezni, ahogy a többi szakmával is megegyeztek. (…) Továbbra is érdekeltek vagyunk a konszenzusos megoldásban, de a 0 forint, mint ajánlat nem elfogadható. (…) Dolgozni szeretünk, még akár egy picit többet is tudunk, az operálás a szenvedélyünk, a hobbink, úgyhogy a többség azt csinálja, amit szeret és ott, ahol amúgy jól érzi magát. Az egzisztenciánk is ide köt minket. Így nem kell mondanunk, hogy felmondani senki sem szeretne. Tisztában vagyunk vele, hogy a betegellátást, beteg biztonságot felmondásunkkal nem lenne jó tovább rontani.”

További belföldi híreink