Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-17 12:38:00

Meghosszabbították a szerződést Oroszországgal, 2019-ig szállítják a földgázt

Meghosszabbítják 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításairól szóló hosszú távú szerződéseket - jelentette a TASZSZ olyan dokumentumokra hivatkozva, amelyeket az orosz hírügynökség szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdai novo-ogarjovói találkozójára készítettek elő.

A dokumentumok hangsúlyozzák, hogy az orosz-magyar kétoldalú együttműködés kulcsfontosságú területe az energetikai ágazat. Egészében a magyar energiafogyasztásban a nyersolaj háromnegyede, illetve a földgáz kétharmada orosz importból származik - írják.

A Putyin-Orbán találkozóra készített dokumentumokban szó van a magyar vállalatok részvételéről a 2018-as oroszországi futball-világbajnokságra készülő infrastrukturális beruházásokban.

"Vizsgálják a magyar vállalatok részvételének lehetőségét a futball-világbajnokságra készülő infrastrukturális létesítmények építésében" - áll az orosz hírügynökség által idézett dokumentumokban.

Ezek kitérnek arra, hogy a magyarországi orosz beruházások 1,5 milliárd dollárt tesznek ki, míg a magyar vállalatok oroszországi beruházásai kétmilliárd dollárra rúgnak, és a legnagyobb oroszországi magyar befektetők között van az OTP Bank, a Richter Gedeon gyógyszeripari és a Mol olajipari vállalat.

Tavaly a kétoldalú áruforgalom 40 százalékkal, 4,7 milliárd dollárra csökkent, az elmúlt két év leforgása alatt pedig majdnem felére esett - ismertette a TASZSZ.

Az idézett dokumentumok szerint a felek a tervek szerint a kétoldalú tárgyalások keretében felvázolják azokat a lépéseket, amelyek a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok fenntartását és megerősítését szolgálják olyan időszakban, amikor az Európai Unió szankciókat tart érvényben Oroszország ellen, ingatagok a devizapiacok és egészében véve a világgazdaság.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink