Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-17 12:42:00

Putyin bejelentette: Készen állnak Paks 2 megvalósítására

Magyarország az európai-orosz és a magyar-orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt - jelentette ki a magyar miniszterelnök szerdán, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta őt Moszkva melletti novo-ogarjovói rezidenciáján.

A szűkkörű megbeszélés első, sajtónyilvános perceiben a magyar kormányfő megköszönte az orosz elnöknek azokat az erőfeszítéseket, amelyeket "a nehéz időszakban is tett az orosz-magyar barátság érdekében" - tudósít az MTI.


"Talán szerénytelenül hangzik, de azt mondhatjuk, hogy ami jó a kapcsolatunkban, arról mi tehetünk, ami nem jó, arról pedig nem" - fogalmazott Orbán Viktor.

Vlagyimir Putyin napra pontosan egy évvel ezelőtti budapesti látogatására utalva kiemelte, hogy "a tavaly asztalra tett ügyekben sok előrehaladás történt". Azt kívánta végül, hogy a magyar-orosz együttműködés továbbra is baráti maradjon.

forrás: mtiForrás: MTI
Vlagyimir Putyin a magyar kormányfőt üdvözölve elégedettségét fejezte ki az orosz-magyar kapcsolatok minőségével kapcsolatban. Az orosz elnök viszont elismerte, hogy csökkent a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

A "hintapolitika mestere"

Az ARD országos közszolgálati televízió tagesschau.de című hírportálja Putyin, Orbán és az energia címmel közölt írást a kormányfő moszkvai útjával kapcsolatban Karla Engelhardtól, aki egyebek között azt írta, hogy a miniszterelnök "mindenekelőtt a Brüsszel és Moszkva közötti hintapolitika mesterének bizonyult", hiszen ugyan "udvarol" Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, de "nem gorombáskodik túlságosan a Nyugattal".

"Elégedettek vagyunk az ismert problémák és a kereskedelmi forgalom csökkenése ellenére, elégedettek vagyunk a kapcsolatok jellegével" - mondta Putyin. Az orosz elnök Magyarországot hazája "régi és megbízható partnerének" nevezte.

"Nagyon számítunk arra, hogy azok a tervek, amelyekről egy évvel ezelőtt magyarországi látogatásom során beszéltünk, előrelépnek a megvalósítás felé" - tette hozzá. A megbeszélés ezt követően zárt körben folytatódott. A szűkkörű egyeztetést követően sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin.

forrás: mtiForrás: MTI


Paks 2: Putyinék készen állnak

Meghosszabbították 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott novo-ogarjovói tárgyalásai után.

Közös sajtótájékoztatójukon Putyin egyebek közt azt mondta, hogy az energetikai együttműködés prioritás marad a kétoldalú kapcsolatokban.


Vlagyimir Putyin emlékeztetett arra is, hogy Paks 2 nyolcvan százalékban orosz hitelből fog megvalósulni, és készen állnak arra, hogy teljesítsék a kötelezettségeiket. 

Orbán Viktor az évszázad megállapodásának és üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítéséről szóló együttműködést. A kormányfő hangsúlyozta: az erről szóló nemzetközi vitákat Magyarország indokolatlannak tartja, mivel a két ország a '60-as évek óta működik együtt ezen a téren, és nem tett mást a két fél, mint ezeket meghosszabbította. Kijelentette: köszönettel tartozunk Oroszországnak, hogy készen állt ennek meghosszabbítására.

Orbán: Lassú az EU növekedése

Orbán Viktor szerint az év közepén nem lehetséges az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók automatikus meghosszabbítása, arról nyílt vitát kell folytatni.

Megítélése szerint az Európai Uniónak ér Oroszországnak minél előbb meg kell találni a gazdasági együttműködés lehetőségét, ellenkező esetben lemarad a világgazdasági versenyben.
    
Kijelentette: az unió növekedése lassú, ezért nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne működjön együtt mindenkivel, aki dinamizálhatná a gazdaságát.

120 ösztöndíjat biztosítanak az orosz felsőoktatási intézményekben

Az orosz elnök elmondta, hogy Moszkva ennek keretében 120 ösztöndíjat biztosít orosz felsőoktatási intézményekben magyar diákoknak, akik így térítésmentesen vennének részt az oktatásban.

Putyin a magyar és orosz régiók közötti kapcsolatok fontosságával kapcsolatban megjegyezte, hogy több orosz régió delegációja tervez látogatást Magyarországra.


Az orosz elnök elmondta, hogy magyar-orosz kezdeményezésre létrehoznak egy kormányközi bizottságot, amely gyakorlati támogatást nyújt majd a régióknak projektjeik és kezdeményezéseik megvalósításában.

atv.hu

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók