Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-16 18:11:00

Ezekről tárgyalt Szijjártó az ENSZ-főtitkár helyettesével

Az európai bevándorlás kérdéseiről és az 1956-os magyarországi forradalom ENSZ-dokumentumainak nyilvánosságra hozataláról tárgyalt az ENSZ politikai ügyekért felelős főtitkár-helyettesével kedd délelőtt New Yorkban Szijjártó Péter.

Ezekről tárgyalt Szijjártó az ENSZ-főtitkár helyettesével
Fotó: MTI

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Jeffrey Feltman főtitkár-helyettessel megbeszélést folytatott az ENSZ általános megelőző diplomáciai és közvetítő tevékenységéről is.  A találkozón jelen volt Karen Abu Zayd különleges tanácsadó, akit Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nemrég bízott meg a migránsokkal és menekültekkel foglalkozó szeptemberi ENSZ-csúcs előkészítésével. 

Az MTI-t tájékoztatva Szijjártó Péter elsőként az '56-os magyar forradalom dokumentumainak ügyét említette. Mint elmondta:


idén a forradalom hatvanadik évfordulójára emlékezünk, s ezért is kérte nagyon határozottan arra az ENSZ főtitkárhelyettesét, hogy oldja fel az '56-os dokumentumok titkosságát,

legyenek ezek teljes körűen hozzáférhetőek és kutathatóak. 
    
Ami az európai migrációs válságot illeti, Szijjártó Péter kifejtette, hogy világszerte mintegy hatvanmilliónyian élnek az otthonukból elmenekülve, s ennek három oka van: a háborús konflitkusok, a gazdasági fejletlenség, illetve elmaradottság és a globális klímaváltozás, valamint annak következményei. A miniszter kezdeményezte, hogy az ENSZ e három területen vállaljon határozottabb és erőteljesebb szerepet. 

fotó: mtiFotó: MTI
    
A migránsválság ügyében Szijjártó Péter így fogalmazott: "Arra kértem az ENSZ tisztségviselőit, hogy ne engedjenek az európai politika képmutató csábításának, ne keverjék össze a menekülteket a bevándorlókkal. Európa ma bevándorlási problémával küszködik".  
   
A külgazdasági és külügymiszter New Yorkból Moszkvába utazott, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdai találkozójával párhuzamosan Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytat tárgyalásokat.

atv.hu

További belföldi híreink