Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-16 13:17:00

Kormányszóvivő: Bulgária alkalmas lenne Európa határainak védelmére

Migrációs helyzetről, polgári konszolidációról és a pedagógusok tüntetéséről is beszélt Kovács Zoltán kormányszóvivő az ATV Start című műsorában.

Kovács szerint a V4-ek együttműködése, illetve a macedónoknak a határvédelemben nyújtott segítség a példája annak, hogy igenis van realitása „annak a csak virtuálisan, illetve egyáltalán nem létező, sokat hangoztatott szolidaritásnak, amit Nyugat-Európában még mindig mondanak”. A kormányszóvivő szerint a visegrádi országok deklarálták azt a Nyugat-Európában a jelek szerint egyre halványuló felismerést, miszerint az európai integrációs folyamat még nem fejeződött be. A Nyugat-Balkán államainak Európában van a helye, ezért gondoljuk azt, hogy Szerbiának és Macedóniának a lehető leggyorsabban az európai integráción belülre kellene kerülnie – fogalmazott. Azt is láthatjuk, hogy miközben Görögország nem képes teljesíteni a schengeni tagsággal járó kötelezettségeket, addig Bulgária alkalmas lenne Európa határainak védelmére, felmerül tehát a kérdés, hogy miért nem vesszük fel Bulgáriát a schengeni tagállamok közé – tette hozzá.

Kovács azt is elmondta, a polgári berendezkedés megteremtése régi álma a magyaroknak, az ehhez szükséges körülményeket pedig 2010 után saját erőből sikerült megteremtenünk. A kormányszóvivő szerint több zsákutcából is ki kellett tolatnunk, majd 2010 után teljesen új alapokra kellett helyeznünk a polgári konszolidáció megteremtését. Be kell látnunk, hogy a ’89-es rendszerváltásnak, vagy akár az uniós csatlakozásnak is egy naiv felfogással indultunk neki, hiszen sokkal keményebb viszonyok vannak Európában a gazdasági érdekérvényesítés kapcsán – vélekedett a kormányszóvivő, aki szerint az EU-csatlakozásnak az volt az ára, hogy megnyitottuk a piacainkat, ezzel pedig kiszolgáltatott helyzetbe kerültünk.

A pedagógustüntetés kapcsán a kormányszóvivő azt mondta, a követeléseket összeadva a tanárok mintegy 15-20 százalékos béremelést követelnek, ennek pedig jelenleg nincs realitása, ráadásul a bérrendezési folyamat még egyébként sem zárult le. Bármiről lehet vitát folytatni, de ezeknek a vitáknak a helye a kerekasztal, illetve azok a munkacsoportok, ahol ennek megvannak a feltételei – mondta. Kovács emellett bírálta a tüntetéseken résztvevő politikusokat, mondván, hogy a politikát a parlamentben kell folytatni. Mint fogalmazott, „óva intenék mindenkit attól, hogy arra használja fel ezeket a demonstrációkat, hogy üssön egyet a kormányon”.

atv.hu / J. I

További belföldi híreink