Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-16 09:06:00

A Facebookon toboroz önkénteseket a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem VIII. kerületében levő klinikájára önkénteseket toboroznak a hivatalos Facebook oldalukon. Az önkéntesek nem az orvosok vagy az ápoló munkáját végzik, és a tapasztalatok szerint ők maguk is "kapnak" a segítségnyújtás révén.

A Facebookon toboroz önkénteseket a Semmelweis Egyetem

A Facebookon közzétett bejegyzésben az egyetem adminisztrációs tevékenységre, telefonkezelésre, katalogizálásra és betegkísérésre is keresnek segítőket a VIII. kerüleiti klinikába.

Várják az önkénteseket a többi klinikára is, ahol heti 2-4 órát kellene a betegágy melletti feladatok elvégzésével tölteniük (etetés, itatás, ágyneműcsere). 

A #Semmelweis Egyetem VIII. kerületében lévő klinikájára várunk önkénteseket az alábbi feladatokra:adminisztrációs tevé...

Közzétette: Semmelweis Egyetem – 2016. február 15.

A közzétett posztra többen is reagáltak. Az egyik felhasználó azt szerette volna megtudni, hogy vajon az "önkéntesség" pontosan mit is takar. "Ezek állásajánlatok, vagy ingyen munkaerőt keresnek?" - írja az egyik kérdező. Az oldal üzemeltetői ezt válaszolták: "Ez önkéntes munka, nem fizet érte az egyetem."

Adnak és kapnak 

Az intézmény ápolásfejlesztő munkatársa szerint hatalmas segítséget jelentenek az önkéntesek; a betegek, a nővérek, ápolók is örülnek nekik. Minden korosztály képviselteti magát: diákok, dolgozók és nyugdíjasok is jönnek. Karácsonykor a Semmelweis Egyetem nyolc klinikáján összesen 70 önkéntes segített.  

Közben az önkéntesek is sokat kapnak a klinikákon: a fiatalabbak többnyire az itt szerezhető élettapasztalatot, míg az idősebbek a társaság és a hasznosság érzésének fontosságát emelik ki.

Az önkéntesek szigorú kiválasztáson esnek át, és egy képzésen is részt kell venniük, mielőtt a klinikákra kerülnének. A feladatkörük is meghatározott: nem arról van tehát szó, hogy az orvosok, ápolók munkáját végzik. 

Fizetett munkaerőből is több kellene 

Egy másik kommentelő az önkéntesség méltányolása mellett megjegyezte, szükség lenne fizetett munkaerőre is az adminisztrátori feladatokhoz és a segédkezéshez a nővérek mellé. "Bizonyos munkakörökbe rendes munkavállaló kell. Tudom, hogy a fizetésen spórolnak. Arra vagyok kíváncsi, mikor találják ki, hogy nem lesz takarító, azt is a nővéreknek kell majd csinálni" - írja kétkedve az egyik hozzászóló. 

Az Semmelweis Egyetem facebook adminja csak ennyit reagált: "Kedves (kérdező), ha lenne lehetőség, nem keresnénk önkénteseket! :("

atv.hu

További belföldi híreink