Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-15 13:00:00

Orbán: Idén még nagyobb migrációs nyomásra kell készülni

Folyamatosan frissülő hírek!

A miniszterelnök napirend előtti felszólalás nyitja az Országgyűlés tavaszi ülésszakát. A parlament legutoljára december közepén, két hónappal ezelőtt ülésezett. A magyar miniszterelnök a gazdasági eredményekről, a kormány döntéseiről és a diplomáciai fejleményekről tájékoztatja az Országgyűlést. Orbán Viktor beszédére az ellenzéki és kormánypártok képviselői, frakcióvezetői egyaránt reagálnak. A beszédet az ATV-n és az atv.hu-n élőben követheti.

 • Ezt kéri Orbán a tanároktól

  február 15.hétfő 14:29

  A miniszterelnök támogatásáról biztosította a pedagógusokkal való tárgyalásokat, az azonban kijelentette, hogy a tanárok által követelt 18 százalék körüli bérnövekedést jelenleg nem tudja garantálni, és arra kéri az érintetteket, hogy ne helyezzenek a kormányra bérnyomást.

 • Újra a hadsereg helyzetéről

  február 15.hétfő 14:27

  A miniszterelnök ismételten arra kéri az ellenzéket, támogassák, hogy terrorveszély esetén a hadsereget be lehessen vetni rendészeti feladatokra is.

 • Kik vagyunk mi a Szent Lélekhez képest?

  február 15.hétfő 14:20

  - tette fel a kérdést Vona Gábornak, aki szerint a szakoktatást csak a Szent Lélek tartja össze. Orbán szerint ha ez így lenne, akkor nagyon jó helyzetben lennénk. A Jobbik elnökének válaszolva azt is elmondta: aki összehasonlítja a mostani időket a pártállami időkkel, az nem ismeri a valóságot. Emlékezetett arra, hogy a rendszerváltás előtt ők küzdöttek ezért, hogy hazamenjenek az oroszok, és kijelentette: nem fog visszatérni a kommunizmus.

 • Schiffernek tetszeni fog az idei év

  február 15.hétfő 14:13

  Schiffernek szerinte igaza van abban, hogy a globális világpolitika kiváltó oka a migrációs válságnak, a migránsok azonban rárúgták Magyarországra az ajtót, és azóta is jönnek. A külföldi befektetésekről szólva elmondta: ő is szeretné, ha nem maradna hely külföldi befektetéseknek, egyelőre azonban nem ez a helyzet, köszönhetően a 40 éves kommunizmusnak, ami alatt nem volt tőkefelhalmozás, jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte Schiffernek tetszeni fog a 2016-os év, hiszen jelenős összeget biztosítanak majd a kutatásra és fejlesztésre.

 • Jön a miniszterelnök viszontválasza

  február 15.hétfő 14:09

  Orbán megköszöni a KDNP támogatását azért, hogy a népességnövekedést nem betelepítéssel, és hasonló "ravaszkodással" próbálja megoldani. Szerinte a következő 25 év legnagyobb ügye az, hogy a meg legyen állítva a népességfogyást. Hozzátette: nem engedi meg Magyarországon azt a felfogást, hogy idegenek betelepítésével oldjuk meg a problémát. Elismerte ugyanakkor, hogy semmi garancia nincs arra, hogy a most megalkotott családtámogatási rendszer működni fog.

   

   

 • Rosszul terhelt gyerekekről beszél Kósa

  február 15.hétfő 14:08

  Kósa Lajos szerint nem lehet felülni annak, hogy túlterheltek a gyerekek, azt azonban elismerte, hogy lehet, hogy rosszul vannak terhelve.

 • Kósa Lajos a következő felszólaló

  február 15.hétfő 14:03

  Szerinte Tóbiásnak magára kéne vonatkoztatnia azt a kérést, hogy hagyják abba a hazudozást. Hozzátette, az, hogy szombaton szabadon sétálhatott a tüntetők között, az a demonstrálók méltóságát dicséri. Szerinte az MSZP kormányzása miatt minden egyes alkalommal elnézést kellene kérnie a magyaroktól. Hozzátette: igaz, hogy még nem vagyunk Ausztria szintjén, de ha a szocialisták kormányoztak volna ott nyolc évig, akkor Ausztria sem lenne a mostani szinten. Kósa szerint az MSZP-sek örülhetnek, hogy nem inzultálják őket minden egyes alkalommal, amikor utcára lépnek.

   

   

 • Némán tüntetett az MSZP-elnök

  február 15.hétfő 13:57

  Tóbiás szerint ha, Orbán valóban meg akarja védeni az embereket, akkor nem azzal kell kezdeni, hogy biztonsági szolgálatot biztosít a jegybankelnöknek. "Még kér a nép, most adjatok neki" - idézte az MSZP-s elnök a szombati demonstráción többször elhangzott Petőfi-mondatot, majd néma demonstrációval tisztelgett a hétvégi tüntetés résztvevői előtt. Többen kinevették.

 • Az MSZP elnöke következik

  február 15.hétfő 13:52

  Tóbiás József a szombati, Kossuth téri pedagógustüntetéssel kezdi a felszólalását. Szerinte az ott elhangzott követelések jogosak, amik nem a fizetésemelésekről szólnak - pedig az is érthető lenne, tette hozzá. Tóbiás szerint a kormány elveszi a gyerekek jövőjét. Az MSZP-elnök szerint pénzügyi és jogi garanciák szükségesek, nem elég csupán szóba állni a tüntetőkkel.

   

   

 • Harrach a harmadik kérdező

  február 15.hétfő 13:47

  Harrach két fontos témát emelne ki, ami szerinte meg fogja határozni 2016 politikáját. Az első a migrációs probléma, a második pedig a családok otthonteremtése. Szerinte a csok átalakítása olyan bátor lépés, amihez nem volt hasonló az elmúlt 25 évben. A KDNP elnöke ezután rátért a migránskérdésre. Szerinte a keleti emberek udvariasan bánnak a vendégekkel, a betolakodókkal szemben azonban megvédik magukat - ez szerinte példa az európaiak számára is. Meglátása szerint az üldözöttek érdekében a kibocsátó országokban kellene fellépni.

   

 • A terrorvészhelyzetről

  február 15.hétfő 13:44

  Vona Gábor kijelentette: migránskérdésben továbbra is konstruktívak lesznek, a hatodik alaptörvény-módosítást azonban nem tudják támogatni, mert az szerinte visszavinné az országot a pártállami időkbe. Szerinte a terrorvészhelyzet fideszes javaslata Észak-Korea irányába vezetné Magyarországot, hozzátéve, hogy a baloldal javaslata pedig kölni állapotokat idézne elő.

   

 • Vona Gábor következik

  február 15.hétfő 13:39

  A Jobbik elnöke Orbán Viktor szemére veti a közoktatás és az egészségügy helyzetét. Arról is beszélt, hogy a magyarokat egyre jobban irritálja a miniszterelnök közvetlen környezetének gazdagodása. Hozzátette, hogy amikor legutóbb felvetette ezt a kérdést, Orbán bűnözők pártjának titulálta a Jobbikot. Szerint ezekkel a megjegyzésekkel óvatosan kell bánni, tekintettel Farkas Flórián viselt dolgaira, továbbá a dunaújvárosi fideszes képviselő gyilkossági ügyére és a fidelitaszos "tömegverekedésre".

 • Gerjesztik a kivándorlást?

  február 15.hétfő 13:37

  A magyar politika gerjeszti a kivándorlást, jelentette ki Schiffer, aki szerint összeszerelő üzemmé akarják változtatni az országot. Szerinte azonban reményre ad okot, hogy szombaton összefogtak a szakmák.

 • Üzemek vs. tudás

  február 15.hétfő 13:34

  Schiffer szerint a stratégiai megállapodásokkal a kormány rabszolgasorba taszítja a magyarokat, hiszen az összeszerelő üzemekben a nyugat-európai bérek hetedét keresik a magyar munkavállalók. Ezzel szemben a tudásba kellene fektetnie egy felelős kormánynak - jelenette ki az LMP-s vezető.

    

 • Jönnek a kérdések

  február 15.hétfő 13:31

  Schiffer András, az LMP társelnöke az első. A képviselő kijelenette: egyértelmű, hogy Európa migrációs politikája megbukott. Azonban szerinte akkora migrációs nyomással állunk szemben, amit kerítéssel nem lehet majd megállítani. Schiffer szerint a migrációs válság kirobbantó oka a globális kizsálmányolás, amiben meglátása szerint Magyarország is részt vesz. Szerinte hazánknak el kell utasítania az EU és Amerika közötti szabadkereskedelmi megállapodást.

 • Nem engedünk Brüsszelnek

  február 15.hétfő 13:27

  Brüsszel továbbra is be akarja szállítani az illegális migránsokat az Európai Unióba, majd erővel szét akarja osztani őket. Ennek a magyar kormány ellene fog állni - jelentette ki Orbán, kijelentését tapsvihar kísérte. Arra kéri a pártokat, hogy erre a kérdésre ne pártpolitikai szemüvegen keresztül nézzenek, ez is legyen nemzeti ügy. Elrendelte továbbá a határzár megerősítését, és további kerítés kapacitásának az előteremtését. Ha sikerül megvédeni a magyar településeket, a 2016-os évet is sikerrel fogjuk zárni - jelentette ki Orbán.

 • Migránskérdés: 2016 legnagyobb kihívása

  február 15.hétfő 13:25

  Orbán szerint Magyarország összeségében az Európai Unió egyik legstabilabb tagállama, és sikeresen lerúgta magáról a cenzúrát. Szerinte példát mutattunk a többi tagállamnak, akiknek a polgárai most azt kérdezik, hogy a saját kormányuk miért nem ugyan azt csinálja, mint a magyar. A következő év legnagyobb kihívása nem gazdasági természetű lesz, hanem a migránskérdés - jelentette ki a kormányfő.

 • Jön a migránstéma

  február 15.hétfő 13:23

  Orbán szerint a magyar kormánynak sikerült megvédenie Magyarországot, és arra kéri a képviselőket, hogy támogassák az ország megvédésére irányuló törvénymódosításokat. Köszönetet mondott továbbá a rendőröknek, katonákak.

 • Otthonteremtés, mint nemzeti ügy

  február 15.hétfő 13:21

  Az otthonteremtésről: csökkentették a lakásáfát, megnövelték a csokot, egyszerűsítették az építési eljárásokat - sorolta a miniszterelnök. Hozzátette: szeretné, ha az otthonteremtés nemzeti ügy lenne.

 • Pedagógushelyzet: Orbán bizakodó

  február 15.hétfő 13:20

  Törekedni fognak a tanárokkal való megegyezésre, és bíznak bennük, hiszen rájuk bízzák a gyerekeiket - jelentette ki Orbán Viktor.

 • Adócsökkentés, otthonteremtés, családok megerősítése

  február 15.hétfő 13:16

  Adócsökkentés: egy százalékkal csökkentették az szja-t, továbbá csökkentették a sertéshús áfáját és a lakásépítés áfáját. Bővítették továbbá a családi adókedvezményt - sorolta a miniszterelnök. Sikerrel zárult a minimálbérről szóló tárgyalás is, mondta a miniszterelnök, aki szerint így 5 százalékkal emelkedett a reálértéke. 111 ezer forint lesz a minimálbér, 129 ezer forint a garantált bérminimum.

 • A magyar reformok működnek

  február 15.hétfő 13:14

  Új cél a polgári berendezkedés bevezetése - jelentette ki Orbán.

 • Alacsony a munkanélküliség

  február 15.hétfő 13:13

  A miniszterelnök arról is beszámol, hogy 6,2 százalékos a munkanélküliség, hozzátéve, hogy 25 éve nem volt ilyen alacsony a szám. „Ha munka van, minden van, ha munka nincs, semmi sincs” – hangsúlyozta a kormányfő.

 • Orbán gratulál, de nem elégedett

  február 15.hétfő 13:11

  Orbán gratulál a pénzügyminiszternek a gazdaság teljesítményéért, beszámolója szerint 2 százalékos a hiány. Hozzátette: nem javasolja, hogy elégedettek legyünk az eredménnyel, nominálisan ugyanis még mindig nő az államadósság.

 • Jön Orbán Viktor beszéde

  február 15.hétfő 13:09

  A kormányfő elmondta: azért kért szól, mert legutóbb 2 hónapja volt ülés, ezért tájékoztatni akarja a képviselőket a kormány döntéseiről.

 • Néma felállással emlékeznek

  február 15.hétfő 13:07

  Megemlékezéssel kezdődik a tavaszi ülésszak, a házelnök ismerteti Komáromi István, Speidl Zoltán Rimóczi József és Koleszár Lajos munkásságát.

 • A házelnök megnyitotta az ülést

  február 15.hétfő 13:05

 • Érkezik Kövér

  február 15.hétfő 13:04

  Lassan megtelik a parlament ülésterme, miközben megérkezett Kövér László házelnök is.

 • Megemlékezéssel kezdenek

  február 15.hétfő 12:58

  Perceken belül megkezdődik a parlament tavaszi ülésszaka, napirend előtt megemlékeznek három, a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőről, Komáromi Istvánról (MSZP)
  Speidl Zoltánról (MDF) és Rimóczi Józsefről (MSZP).

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink