Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-15 07:45:00

Brókernetes múltú Klik-vezetőt indít a Fidesz Salgótarjánban

Erősödik a kampány Salgótarjánért. Az időközi polgármester-választás fideszes jelöltjének államtitkár vendégei már most többmilliárdos ígéreteket tesznek a tönk szélén egyensúlyozó városnak, miközben a párt a Jobbik szavazatait is megpróbálja besöpörni. Az atv.hu értesülései szerint Simon Tibor még iskolaigazgatóként a Brokernet pénzügyi termékeit népszerűsítette kollégái körében.

Salgótarján MSZP-s polgármestere, Dóra Ottó tavaly november végén hunyt el. A baloldali pártok és lokálpatrióták szilveszter előtt egy nappal jelentették be, hogy Fekete Zsoltot, a város alpolgármesterét indítják a február utolsó hétvégéjén esedékes megmérettetésben.

dóra ottó (forrás: facebook.com)Dóra Ottó (Forrás: facebook.com)

Fekete Zsolt fideszes ellenfele, Simon Tibor 2010-ig a Fidesz frakcióvezetője volt a salgótarjáni közgyűlésben, majd a Klik Salgótarjáni Tankerületének megalakulásakor átült az igazgatói székbe. Jelenleg a fővárosi Klik-központban vezeti a köznevelés-irányítási főosztályt.

Megüresedett helyét a város 2014-ben leváltott kormánypárti polgármestere, Székyné dr. Sztrémi Melinda foglalta el, aki sajtóértesülések szerint nem rendelkezik a poszt betöltéséhez szükséges képesítéssel.

Egy volt és egy máig munkás

Hulitka Istvánt a Jobbik állította startvonalhoz, és nem kis fejtörést okozhatott, hogyan illesszék a párt arculatához külföldön élő lányát és unokáit. Végül arra jutottak, hogy a polgármesterjelölt olyan jó helyet farag majd Salgótarjánból, amiért érdemes lesz visszajönni az országba. Ennek jegyében kíván a városba helyben praktizáló orvosokat csábítani oly módon, hogy ingyenes önkormányzati lakást biztosítanának számukra. A közbiztonságot pedig ózdi mintára városi rendészettel oldaná meg a Jobbik jelöltje.

hulitka istván és vona gábor (forrás: facebook.com)Hulitka István és Vona Gábor (Forrás: facebook.com)

A Magyar Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula saját magát indítja a városvezető székéért. „Salgótarjánban szívesen emlékeznek vissza a rendszerváltás előtti időkre, amikor a nemzeti ipar jelentős része innen származott” – fogalmazott a pártelnök, hozzátéve: azt szeretnénk, ha Salgótarján sorsáról nem párt- és érdekcsoportok döntenének, hanem a helyiek. Önmaga mellett azzal érvelt, hogy a városnak „friss erőre” van szüksége.

A városban közkeletű összeesküvés-elmélet szerint a Munkáspárt elnökét állítólag a Fidesz indíthatta rá a baloldali jelöltre, mivel 2014-ben a szocialista Dóra Ottó csupán pár tucat szavazattal tudta legyőzni az akkor már nyolc éve regnáló fideszes polgármestert.

A Népszabadság szerint ezt a feltételezést az a tény is igazolja, hogy a Munkáspárt 2010-ben indított polgármesterjelöltje később a Fidesz delegáltjaként tevékenykedett a város pénzügyi bizottságában.

Kinek van nagyobb „arca”?

Az elmúlt hetekben felerősödött a tarjániak felé irányuló direkt marketing. Az egymásra licitáló pártok a legtöbbet egy budapesti vendéggel tudják kihozni a helyzetből, ezért aztán a szocialisták és a Jobbik is Salgótarjánban tartották szezonnyitó frakcióülésüket.

A Fidesz-KDNP aktivistái által zsákutcát jelző táblákkal és „csőd” feliratú transzparenssel köszöntött Tóbiás József végre „elmútnyócévezhetett” egyet, hiszen két ciklus óta kormánypárti vezetője volt a városnak. Szerinte ennek köszönhetően hiúsultak meg sorra a fejlesztések, és vált annyira élhetetlenné a város, hogy azt tömegével hagyják el a fiatalok.

A szocialisták elnöke úgy látja, amióta MSZP-s polgármester irányította a helyiek életét, még sanyarúbb lett a helyzetük a „kormányzati bojkott” miatt.

fekete zsolt és tóbiás józsefFekete Zsolt és Tóbiás József

A Jobbik-frakció mellett Kepli Lajos és Hegedűsné Kovács Enikő országgyűlési képviselők is beálltak Hulitka István mögé egy-egy lakossági fórum erejéig.

Lesz itt pénz, ha ránk szavaztok

A legkomolyabb felhozatalt értelemszerűen a Fidesz-KDNP jelöltje tudta produkálni. Vendégeinek sommás üzenete nagyjából így hangzott:

csak a kormánnyal lehet felvirágoztatni a halódó várost, márpedig ehhez Simon Tibornak kell nyerni.

A konkrét összegeket már Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár jelentette be.

A kormány 9,2 milliárd forintot tesz elérhetővé közvetlenül Salgótarjánnak, (emellett több mint 41 milliárdot a megyei önkormányzat részére), mivel Simon Tibor elképzelései a „hatékonyság, a gazdaságfejlesztés, illetve a térség felemelése irányába hatnak”.

Kollégája, Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, a helyi Fidesz kampányirodájában vázolta a 2014-2020-as időszak pályázati lehetőségeit és – a szövegkörnyezetből legalábbis úgy tűnt, hogy Simon Tibor megválasztása esetére – segítséget ajánlott a város hosszú távú céljaira felhasználható Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban való részvételre.

Meglett az adu ász is

Simon Tibornak végül Orbán Viktort is sikerült hálóba fogni, igaz, ehhez a lillafüredi kihelyezett frakcióülésre kellett elutaznia.

A fidesz.hu beszámolója szerint a két férfi rövid egyeztetést folytatott, majd a polgármesterjelölt kijelentette: a városnak egy olyan mértékű tőkeinjekcióra van szüksége, ami akár 25-30 évre is meghatározhatja Salgótarján gazdasági életét.

simon tibor és orbán viktor (forrás: facebook.com)Simon Tibor és Orbán Viktor (Forrás: facebook.com)

Jobbikosok és cigányok is kellenek

A jelöltek egyelőre fej-fej mellett haladnak, és kétségbeesetten keresnek valami kapaszkodót a holtpontról való elmozduláshoz. Információink szerint, ennek köszönhető, hogy a helyi Jobbikban népszerűtlen Hulitka Istvánt megkerülve, mindkét oldal emberei megkeresték a párt valódi motorját, és azt kérték tőle, hogy győzze meg a város jobbikosait az átszavazás ésszerűségéről.

Úgy tudjuk, a versengő felek a cigányokkal is tettek egy próbát, ám ők az elmúlt években annyira apolitikussá váltak, hogy nincs az az ígéret, ami mobilizálná őket.

Helyi forrásaink szerint a városban elementáris igény volt a változásra, miután a két cikluson keresztül irányító kormánypárti Székyné dr. Sztrémi Melinda nem tudta pályázati pénzekkel kistafírozni Salgótarjánt. Bukása után sem sokat változott azonban a helyzet, de legalább el lehetett mondani, hogy a szocialista Dóra Ottó nem kedves a kormány szívének, és ennek levét issza a város.

A valódi dilemmát a mostani választásnál az jelenti a tarjániaknak – mondják forrásaink –, hogy egyfelől adott egy kevéssé szerethető fideszes jelölt, aki mellett „ultimátumszerű” üzenetekben kampányolnak a kormánypárti vezetők, és bár három éve nem is lakik a városban, egy személyben jelenti a garanciát a fejlesztési pénzek becsatornázásához.
És van egy emberarcú szocialista, aki bármit is ígér győzelme esetére, központi pénzek nélkül nem tudja azokat megvalósítani.

És akkor még ott van az a kérdéskör is, hogy Simon Tibor győzelmével sem kerülnek többségbe a jobboldali képviselők a testületben, és könnyedén létrejöhet egy „esztergomi modell”, amely tovább mélyítené a válságot a városban.

Igazgatói brókerbotrány

Forrásaink szerint a Nógrádi Fideszt valójában a térség országgyűlési képviselője, Becsó Zsolt irányítja, és a Kliknél főosztályvezetőként dolgozó, egykori közgyűlési frakcióvezető Simon Tibor, „az ő embere”. A polgármester-jelölt Klik-es szerepvállalása előtt a Jurij Gagarin Általános Iskola igazgatója volt.

Lapunknak az iskola egyik korábbi dolgozója azt állította, hogy

Simon Tibor az intézményvezetéssel párhuzamosan a Brokernet ügynökeként is tevékenykedett, és tanártársait, az iskola alkalmazottait is megkereste a 2013 nyarán átalakított, MLM-rendszerű vállalkozás pénzügyi ajánlataival.

A tanári karból többen részt is vettek a cég csomagjait népszerűsítő előadáson, sőt voltak olyan kollégák, akik be is léptek a szisztémába.

A „piramis-játék” elvén működő hálózat széthullása sokukat érintette érzékenyen anyagilag, de arról nem tudtak beszámolni, hogy a rendszerben felettük elhelyezkedő iskolaigazgató nyereséggel szállt-e ki a bizniszből, avagy ő is tetemes veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

További belföldi híreink