Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-14 08:30:00

Szájer: "Nem fehér, svéd, szőke férfiak vagy nők követték el a merényleteket"

Vajon tényleg titkos német-török paktumról beszélt Orbán Viktor Lillafüreden? És ha igen, akkor Szijjártó Péter rákérdezett a paktumra a török külügyminiszterrel a héten folytatott tárgyalásain? Továbbá: milyen érzés egy gránitszilárdsága ellenére hatodszor módosítani tervezett alaptörvény megalkotójának lenni? Erről beszélgetett péntek este Szájer Józseffel, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével az ATV Szabad szemmel című műsorában Mészáros Antónia.

Vannak információink arról, hogy van egy megállapodás, amely szerint közvetlenül Törökországból hoznának Európába menedékkérőket, akiket utána a tavaly javasolt kvótarendszer alapján osztanának szét az uniós tagországok között – ezzel reagált az Orbán Viktornak a titkos török-német paktumra vonatkozó állítólagos kijelentését firtató kérdésre Szájer József az ATV Szabad szemmel című műsorában. A Fidesz EP-képviselője szerint ez az elképzelés elfogadhatatlan.

Szájer szerint a bevándorlási kérdés eddigi félrekezeléséért a német kancellárt felelősség terheli.

A törökökkel történő megállapodásra azért van szükség, mert az Európai Unió nem hajlandó maga megvédeni a határait, konkrétan a Görögország és Törökország közötti határt – tette hozzá a Fidesz EP-képviselője. Ezzel Európa kiszolgáltatta magát Törökországnak, amit a Fidesz és a magyar kormány hibának tart.

Ebbe a megállapodási rendszerbe belefér egy olyan megállapodás, amelynek a következményeit látjuk, az előzményekre pedig következtethetünk – mondta a Fidesz EP-képviselője. Szájer szerint a következmény 4-500 ezer ember behozatalára és az uniós tagországok közötti szétosztására irányuló törekvés.

Szájer úgy véli, az a tény, hogy a német kormány szövetségeseket keres az Unión belül a Törökországból átvenni tervezett több százezer bevándorló elosztásához, kármentésnek tekinthető, miután a német kormány két hibát is elkövetett: tavaly előbb Európába hívta a menedékkérőket, majd a görög határ megerősítése helyett Törökországgal bocsátkozott alkudozásba a krízis megoldásáról.

Arra a kérdésre, hogy mekkora feszültséget okoz az Európai Néppárt EP-frakcióján belül, hogy a Fidesz véleménye ennyire eltér néppárt többi tagjáétól, Szájer József azt mondta:

ma már nem okoz ez érdemi feszültséget. A néppárton belül, amely egy olyan demokratikus párt, amelyben a vitáknak mindig is volt helye, ma már a magyar álláspont etalonként jelenik meg

– mondta a Fidesz EP-képviselője. Három-négy hónapja a Néppárton belül voltak a Fidesznek nehézségei a saját álláspontja elfogadtatásával kapcsolatban.

joseph daulJoseph Daul

Arra a felvetésre, hogy Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke a közelmúltban azt mondta: a migráció és a terrorizmus között nincs ok-okozati összefüggés, és aki ilyet állít, az szélsőséges, Szájer József úgy reagált: Joseph Daul sosem tagadta, hogy az Európát fenyegető terrorizmus muszlim eredetű. A fideszes EP-képviselő úgy látja: az a vélemény, amely szerint semmi összefüggés nincs a migráció és a terrorizmus között, nem felel meg a valóságnak.

„Nem fehér, svéd, szőke férfiak vagy nők követték el ezeket a merényleteket, hanem a bevándorlók vagy bevándorlóknak a leszármazottai”, köztük a tavalyi bevándorlási hullámmal érkezett személyek

– mondta a Fidesz EP-képviselője.

„Mi azt mondjuk, hogy van összefüggés, és aki azt mondja, hogy nincs összefüggés, miközben mindenki tudja, hogy van összefüggés a kettő [a migráció és a terrorizmus] között, az az, aki nem állít igazat” - hangsúlyozta a fideszes európai parlamenti politikus.

Daul idézett szavait Szájer elfogadhatónak tartja, de szerinte Daul sem állította, hogy semmilyen, csak azt, hogy ok-okozati összefüggés nincs a migráció és a terrorizmus között. Szájer egyetért Manfred Weber néppárti frakcióvezető szavaival, aki szerint minden tagországnak ki kell vennie a részét az európai szolidaritásból, ám hozzátette: a kerítésépítéssel Magyarország kiveszi a részét az uniós szolidaritásból, hiszen az egész schengeni zónát védte.

Alaptörvény hatodszor

Arra a kérdésre, hogy a 2011-ben elfogadott Alaptörvény egyik megalkotójaként mennyire érinti kellemetlenül, hogy az Orbán Viktor által korábban gránitszilárdságúnak nevezett jogszabályt a kormánytöbbség hatodszor készül változtatni, Szájer József azt mondta:

az eddigi módosítások alapvetően az Európai Unió és a magyar Alkotmánybíróság észrevételei alapján történtek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a több mint 200 éves amerikai alkotmány módosításainak fele is a hatályba lépés utáni néhány évben született.

Ami a terror-veszélyhelyzettel kapcsolatos hatodik módosítást illeti, a Fidesz EP-képviselője elmondta: nem ismeri a tervezet szövegét, de a kiegészítés szükségességével egyetért. Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy mi garantálja, hogy a kormány nem él vissza például a gyülekezés korlátozásának jogával, Szájer úgy válaszolt: a kormány eddig sem élt vissza egyetlen, alaptörvényben rögzített rendkívüli helyzetről szóló szabállyal sem, és veszélyhelyzetben az állampolgárok életének védelme minden mással szemben elsőbbséget élvez.

atv.hu

További belföldi híreink