Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-12 10:51:00

Tálcán kínálják magukat a pedofiloknak a tinik

A bandázás, a valódi közösségi élet helyett sok fiatal az interneten keres menedéket a mindennapok magánya elől, a pedofilok pedig csak arra várnak, hogy a családi és iskolai problémákkal küzdő tinédzserek bizalmába férkőzhessenek, hogy aztán kihasználják őket. Egy eltűnt gyermekekkel foglalkozó alapítvány elnöke nemrég 14 éves kislánynak adta ki magát az interneten, és megdöbbentő tapasztalatokat szerzett. Ezekről, és az általa vezetett szervezet munkájáról beszélgettünk vele.

Tálcán kínálják magukat a pedofiloknak a tinik
Sinka Vivien

Sinka Vivien és édesanyja 2011-ben kezdett el eltűnt gyerekekkel foglalkozni. Észrevették, hogy mekkora a probléma Magyarországon, segíteni akartak. Eleinte mozgalomként működtek, később azonban rájöttek, hogy ebben a formában nem tudnak olyan hatékonyak lenni, ezért létrehoztak egy civil szervezetet. 2013-ban jött létre hivatalosan is az Együtt az eltűnt gyermekekért alapítvány. Munkájukban eleinte főként a Facebookra támaszkodtak, majd miután bejegyezték az alapítványt, lehetőségük nyílt arra, hogy a terepen való keresésektől kezdve a hatóságokkal való együttműködésig számos eszközzel éljenek. Mostanra az alapítvány olyan hatékonysággal dolgozik, hogy felnőttek keresésére is felkérik őket - decemberben például Barcelonából hoztak haza egy skizofrén férfit. Vivien az alapítvány elnöke, édesanyja pedig az alelnök.

Eltűnt a gyerek, ki a hibás?

Az alapítvány három fő célja: megelőzés, keresés, utógondozás. Kampányokat, előadásokat tartanak különböző oktatási intézményekben, a keresések alatt pedig együttműködnek a polgárőrséggel, rendőrséggel, katasztrófavédelemmel vagy a tűzoltósággal is együttműködtünk. Emellett van egy pszichológusokból álló szakembergárdájuk, akik segítségével utógondozásban részesítik a megkerült gyerekeket. Vivien hozzátette: a családoknak fontos megérteni, hogy ilyenkor nem a gyereket kell elküldeni „megjavíttatni”, hanem a családban kell megoldani a problémát. Ha ez nem történik meg, a gyerek ismét el fog szökni. Emellett Vivien idejének egy tetemes részét azzal tölti, hogy akár személyesen, akár a Facebookon beszélgessen a megkerült fiatalokkal, nagyon sok esetben ilyenkor akadályoz meg egy újabb szökést. Elmondása szerint a gyermekotthonokból való eltűnések mindennaposak, de a családoknál élő gyerekeknél is megismétlődhet a szökés, ha nem oldódnak meg a problémák.

Tavaly októberben kampányfilmet forgatott Budapesten az Együtt az eltűnt gyermekekért alapítvány. Arra voltak kíváncsiak, mennyire segítőkészek az emberek, ha egy eltűnt gyermekről van szó. Az eredmény sajnos kiábrándító.

Vivien elmondása szerint a munkájukat leginkább az nehezíti, hogy a szülők nagyon sok mindent elhallgatnak. A kereséseket részletes adatgyűjtés előzi meg, ekkor dől el, hogy merre indulnak. Több olyan keresésük volt, hogy már a speciális mentőegységekkel, esetenként több száz emberrel a terepen kutattak egy eltűnt után, és közben derültek ki elhallgatott információk – pl. a gyereket el akarták küldeni otthonról, vagy gyógyszeres kezelés alatt állt. Ezek aztán annyira félre tudják vezetni a keresést, hogy egy esetben például öngyilkos lett a fiatalember, mielőtt a nyomára bukkantak. „Lehet, hogy sok esetben ciki a szülőnek, de hogy lehet egy olyan embernek segíteni, aki nem őszinte?” - tette fel a kérdést. Megjegyezte: megérti, hogy a szülők nem szeretik kiteregetni a családi szennyest, így azonban sokszor teljesen félrevezetik a nyomozást, és van, amikor már késő.  

Az elnök leszögezte: az alapítvány nem a rendőrséggel szemben dolgozik, sokkal inkább velük együttműködve. Ezt bizonyítja az a rengeteg köszönőlevél, amit a hatóságoktól kapnak, nagyon jó a kapcsolat. Szerinte az alapítvány azért tud valamivel többet nyújtani a rendőrségnél, azért jobb a megtalálási ráta, mert az emberek ha tehetik, kerülik a kapcsolatot a rendőrséggel. Sok esetben előbb hívják fel az alapítványt egy eltűnt gyerek ügyében, mint hogy bejelentést tegyenek a hatóságoknál – ezzel megúszva a kihallgatásokat, nyilvántartásba kerülést, stb.

Felkínálják magukat a pedofiloknak

Vivien nemrég egy kísérlet céljából fiatalkorú lánynak adta ki magát az interneten. Elmondása szerint onnan jött az ötlet, hogy az utóbbi időkben nagyon sok 14-15 éves eltűnt lányt kerestek, akik előzőleg az interneten ismerkedtek idegenekkel. „A világhálón rengeteg az olyan ember, aki arra vár, hogy behálózzon egy naiv kislányt. Ezek a fiatalok számos problémával küzdhetnek: ki vannak rekesztve az iskolában a baráti társaságokból, vágynak arra, hogy felfigyeljenek rájuk, sok esetben a szeretetet próbálják meg pótolni az életükben” - magyarázta. A Facebookon pedig rengeteg olyan csoport van – tette hozzá -, ahol a fiatalok számos hibát elkövetnek: például félmeztelen fotókat posztolnak magukról, majd várják az elismerő reakciókat. Ezeket a fiatalok többnyire a 13-17 éves korosztályhoz tartoznak, némelyikük tálcán kínálja magát a pedofiloknak. „Gondolj bele, van egy 13 éves lány, aki kinéz mondjuk 16-nak, és ilyen fotókat tölt fel magáról az internetre. Milyen támadási felületet ad, és hány ember támadhatja be, akár csak a Facebookon?” - tette fel a kérdést Vivien. 

Ezek a történetek inspirálták abban, hogy belevágjon a kísérletbe. Elmondása szerint volt olyan, aki egyből magához akarta költöztetni, más szexuális munkát ajánlott, folyamatosan kapta az ajánlatokat. „Képzeld el azt, ha van egy lelkileg sérült 14 éves. A szüleivel konfliktusban van, nem tudnak róla semmit, az iskolában rosszul mennek a dolgai, barátai nincsenek. Mit fog csinálni? Idegenekkel fog beszélgetni. Mi lesz ebből? Húsz esetből minimum 2-3 olyan ember lesz, aki valamire fel akarja használni” - magyarázta. Hozzátette: azért csinálták a kampányt, hogy végre a szülők és a gyerekek is felfogják, mennyire veszélyes terep az internet.

(részlet az egyik levelezésből)(Részlet az egyik levelezésből)


Alig derülnek ki a visszaélések

Az alapítvány elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy 100, gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélésből 2-3 derül ki. Ez azért lehet, mert sok esetben a bántalmazás családon belül történik, így soha nem tudódik ki. Vannak olyan esetek továbbá, hogy egy tinédzser valóban beleszeret egy nála jóval idősebb férfiba. „Volt például egy olyan esetük, hogy egy 14 éves lány megszökött egy 37 éves férfival. Eleinte nagyon szerelmes volt, később azonban rájött, hogy nem oké a dolog, haza akart menni. Közben kiderült, hogy a férfit gyilkosságért körözi a rendőrség, és esze ágában nem volt elengedi a gyereket, szabályosan fogva tartotta” - mesélte Vivien. Később a polgárőrök és a rendőrök segítségével tudták megtalálni a kislány, ez hatalmas sikere volt az alapítványnak.

Vivien szerint nagyon jó gyerek-szülő kapcsolat kell ahhoz, hogy egy fiatal megnyíljon a családon belül, ebben próbál meg segíteni az alapítvány pszichológus csapata. A szakemberrel való közös beszélgetés során ugyanis kialakulhat a bizalom a szülő és a gyerek között, ami változásokat generálhat. A tapasztalat azonban sajnos azt mutatja, hogy sok esetben a szülő nem hajlandó részt venni ezeken a találkozókon, mert attól tartanak, hogy a pszichológusok egyfajta döntőbíróként igazat adnak majd az egyik félnek. „Nem a szülőket vagy a gyerekeket hibáztatom, ez a mai, rohanó világ sajátja. A családtagok félszavakkal kommunikálnak, utána pedig mindenki csinálja tovább a saját dolgát, a szülő dolgozik, a gyerek meg felügyelet nélkül barangol a neten” - magyarázta. Nincsenek olyan mély kapcsolatok, mint régen, amikor a családok együtt étkeztek, karácsonyoztak, beszélgettek. Ha van is ilyen, amióta a zsebünkben van az internet, leül a család egy ebédhez, és mindenki nyomogatja a telefonját, minden áron kontaktban akar mindenki maradni a világgal.

Kiürültek az utcák, megteltek a kórházak

A szülői kapcsolat és az egészséges kontroll hiányának azonban tragikus következményei lehetnek, „Egy 13-14 éves gyereknek is a zsebéhez van nőve a telefonja, ami fokozza védtelenségüket; ahogy az is, hogy sokan ennyi idős korban már aktív szexuális életet élnek” – mondja Vivien. Az alapítványi vezető óriási problémának látja, hogy a városokban kiürültek a terek, a gyerekek nem játszanak az utcákon, nincs bandázás, inkább mindenki az internet előtt ül. Ennek következtében teljen megváltozott a fiatalok értékrendje, a kórházak pedig tele vannak fiatalokkal, akik abortuszra várnak, vázolta a képet az alapítvány vezetője. 

Vivien szerint az a legfontosabb, hogy a gyerekekben tudatosítani kell, hogy senkiben sem bízhatnak meg, pláne nem az interneten, ahol mindenki annak adja ki magát, akinek akarja. Ezt egy példával is illusztrálta. Elmondása szerint volt olyan esetük, hogy egy 14 éves vidéki lányt a saját 17 éves barátnője adott el prostituáltnak, miután megszökött vele Budapestre. Később kiderült, hogy a lány egész családja leánykereskedelemmel foglalkozott. Arra is volt példa, hogy valakit a saját szülei adtak el, vagy éppen a szerelme, akivel külföldre szökött. „Nem szabad senkiben sem megbízni, ezt meg kell érteniük a fiataloknak” - jelentette ki az alapítvány vezetője, és hozzátette: a napvilágra kerülő történetek csak a jéghegy „egycentis csúcsa”. 

További belföldi híreink