Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-11 14:53:00

Lázár: Teljesen felesleges a szombati tüntetés

Lázár János miniszter a szokásos csütörtöki Kormányinfón az oktatási kerekasztalról és a szombati tüntetésről elmondta, hogy a kormány szakmai alapon mindenkivel hajlandó tárgyalni, de többek között a 20 százalékos pedagógus béremelést nem bírja el az állam, ezért pedig teljesen felesleges tüntetni.

Hozzátette, nem a kormány szándékát kell megváltoztatni, mert abban eltökéltek, hogy a jelenlegi rendszert át kell alakítani szakmai alapon. Azt azonban felelőtlen szakszervezeti viselkedésnek tartja Lázár, hogy bizonyos csoportosulások hallani sem akarnak arról, hogy az oktatási kerekasztal keretén belül a kormány partnerei legyenek.

Lázár hangsúlyozta, hogy

nincs napirenden a KLIK megszüntetése, jobbá tétele viszont igen. Ehhez azonban, mint mondta, "nincs náluk a bölcsek köve",

ezért szükségük lenne a pedagógus kar szakmai együttműködésére. Szerinte professzionális módon kellene működnie a rendszernek, úgy, hogy méltó legyen Klebelsberg Kúnó nevéhez.

Orbán: Külső erők gerjesztik a pedagógusok elégedetlenségét

"Külső erők gerjesztenek elégedetlenséget, de a kormány nem ijedt meg, számolnak hasonlóval az egészségügyben is. A Klik pedig úgy átalakul majd, hogy rá sem lehet ismerni" - ezt Orbán Viktor minisztelnök mondta Lillafüreden, a zártajtók mögött tartott Fidesz-frakcióülésen a Népszabadság értesülései szerint.

A kormányfő továbbá úgy véli, nem életszerű, hogy a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója egyik napról a másikra, "rájön, hogy rendkívül elégedetlen, és elkezd levelet írni, tiltakozni" - írja a lap.

A kihelyezett frakcióülésen elhangzottakat az ott jelenlévők értékelték a Népszabadság munkatársának. Eszerint a miniszterelnök Lillafüreden

értetlenségének is hangot adott a pedagógus tüntetésekkel kapcsolatban, mert szerinte nem volt olyan konkrét ok, ami kiválthatta volna például a szombatra tervezett demonstrációt.

Orbán továbbá úgy véli, hogy a kormány nem követett el konkrét, aktuális hibát, ezért az iskolák csak általánosságban tiltakozhatnak. Az egyik résztvevő szerint a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy a "kormány nem ijedt meg", a tiltakozásokat pedig kezelni kell.

A lap egy másik forrása arról számolt be, hogy Orbán sokkal veszélyesebbnek tartotta az internetadó elleni tüntetéssorozatot, ennek ellenére nem bagatellizálja a mostani oktatási konfliktushelyzetet. Hozzátette,

a kormány kalkulál azzal, hogy hasonló tiltakozási hullám indulhat az egészségügyben, vagy más ágazatokban is.

A fentiekkel kapcsolatban Lázár a Kormányinfón nem kívánta a forrás megnevezése nélküli  információkat kommentálni.

Pilz Olivér üzent Orbán Viktornak

Nem én egy személyben, hanem a Herman Ottó Gimnázium teljes tantestülete jelezte levelünkben az oktatás súlyos problémáit - reagált a Nol.hu cikkében elhangzott kormányfői kijelentésre Pilz Olivér.
pilz olivérPilz Olivér
Az iskolaigazgató hangsúlyozta,

korábban más módon is próbáltak jelezni, hogy nagy baj van, levelet írtak például a Kliknek, az államtitkárnak, de a nyílt levelükig mégsem történt semmi.

Hozzátette, több mint hétszáz iskola csatlakozott a követeléseikhez, ők se csak úgy egyik napról a másikra eszméltek rá a gondokra. Azzal kapcsolatban, hogy külső erők mozgatják cselekedeteit, Pilz azt mondta, "mögöttem csak egyvalami áll: a tábla az iskolában."

Mendrey megbánta

„Tévedtem. Talán a pedagógiai optimizmus hitette el velem, hogy a kormány – meghallva az elégedetlenek hangját – érdemben akar tárgyalni. A kerekasztal erre – elvileg – megfelelő forma is lehetne. De ez a kerekasztal nem az a kerekasztal ahol ott kell maradni, mert – összetétele okán – nem alkalmas valódi változások kikényszerítésére” - írta a 168 órához eljuttatott közleményében Mendrey László.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint

a hosszú ideje forrongó és most felszínre robbant elégedetlenség többet akar, mint a törvény módosítgatását. „Bele akar szólni sorsának alakításába,

vissza akarja kapni szabadságát, s azt akarja, hogy gyermeke számára ez már ne kiküzdendő lehetőség, hanem a világ legtermészetesebb evidenciája legyen.”

mendrey lászlóMendrey László

Mendrey azt írja, rosszul mérte fel a lehetőségeket, tévedett, amit sajnál. Ugyanakkor hinni szeretné, hogy „nagyon sokan leszünk szombaton a Kossuth téren!”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írják, a Népszabadság cikke "szakmailag értékelhetetlen, minden ténybeli alapot nékülöz, csupán olcsó provokációnak minősíthető." A pedagógusokkal kapcsolatos miniszterelnöki kijelentések pedig "egyáltalán nem is hangzottak el."

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink