Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-10 10:41:00

Vácra kerülhet a fehérvári Hóman-szobor

A váci képviselőtestület egyik Fidesz-KDNP által delegált külsős tagja, Moys Csaba tegnap egy szakbizottsági ülésen bejelentette, hogy felvette a kapcsolatot a székesfehérvári Hóman Bálint Alapítvánnyal és arra kérte őket, hogy ne tegyenek le a meghiúsult projektről, hanem hozzák azt Vácra.

A képviselő azért döntött így, mert az önkormányzat ellenzéki politikusai nemrég a váci Hóman Bálint út névváltoztatását kezdeményezték. A város jegyzője a Magyar Tudományos Akadémiához fordult a kérdésben, majd a névadományozási bizottság kormánypárti többsége leszavazta az ellenzéki ötletet.

"Átírták a jegyzőkönyvet"


A Hóman Bálint Alapítvány kuratóriumának elnöke cáfolta, hogy Vácnak ígérte volna a volt kultuszminiszter szobrát. Kováts Gábor a Magyar Nemzet Onlinenak hangsúlyozta, hogy egyelőre semmilyen döntés nem született az emlékmű sorsáról. Moys Csaba a lap megkeresésére elmondta, hogy „lehet, hogy rosszul fogalmazott, vagy átírták a jegyzőkönyvet”, de a Hóman Bálint Alapítvány nem ígérte meg, hogy Vácnak adják a szobrot. Moys saját elmondása szerint csak azt szerette volna jelezni, hogy ha mégis úgy alakul, az emlékműnek Vác adhatna otthont.

Úgy tudjuk, a baloldali politikusok a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság ülésén is felvetették a témát, a kormánypárti képviselők pedig hosszan ecsetelték Hóman Bálint elévülhetetlen érdemeit. Moys Csaba bejelentette: aláírásgyűjtésbe kezdett a városban, hogy az „emberek” véleményét is kikérje az utcanév megtartásával kapcsolatban.

Közterületre vagy magánterületre

Az ellenzéki képviselők nyilatkozatot adtak ki a bejelentés miatt. „A Magyar Szocialista Párt Váci Szervezete, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület tagsága, a Demokratikus Koalíció Váci Szervezete és az Együtt - a Korszakváltók Pártja választókerületi tagsága egybehangzó, határozott tiltakozását fejezi ki az ellen a terv ellen, hogy Hóman Bálint emlékére szobrot helyezzenek el Vácott” – írják. 

A képviselők úgy tudják, Moys Csaba már egyeztetett is egy-egy közterületi és magánterületi elhelyezés lehetőségéről. A köztéri szobrot a Fidesz delegáltja szerint leginkább a börtön közelében kéne elhelyezni, mivel a néhai kultuszminiszter itt vesztette életét 1951-ben. Ha azonban ezt nem lehetne keresztülvinni bármilyen ellenállás miatt – mondta a szakbizottsági ülésen –, akkor lép életbe a „B” terv, amelynek értelmében magánterületen örökítik meg a történész emlékét.

„Amennyiben városunkban mégis szobrot kapna a Szálasi-féle nyilas parlament tagja, a zsidótörvények támogatásáról is elhíresült Hóman, egyértelművé válna, hogy Vácott szélsőjobboldali eszméket valló városvezetés uralkodik” – vélekednek nyilatkozatukban az ellenzéki politikusok.

Magyarországon egyedül Vácon viseli Hóman Bálint nevét közterület.

Harangozó: a Fidesz vidéki bázisában sok az antiszemita

Az atv.hu megkeresésére Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy a szocialisták már régóta mondják, hogy Orbán Viktor és a Fidesz a "politikailag korrekt" kijelentések elleni kirohanásaikkal, a gyűlöletet szító politikájukkal kiengedték a szellemet a palackból, amivel már ők sem tudnak mit kezdeni. „Elképesztő felelőtlenségnek” nevezte, hogy a politikusok kedvük szerint szórakoznak ezekkel a megfogalmazásokkal.

harangozó tamásHarangozó Tamás

„Lehet, hogy a miniszterelnök tényleg őszintén mondta el véleményét a szoborállítás ügyében, de akkor pedig a Fidesz támogatói köre látja másképp” – fejtette ki. Ez azonban egyenes következménye a Fidesz politikájának és a felelősség is az övék – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az MSZP már többször is felhívta rá a figyelmet, hogy a kormánypárt vidéki bázisában sok az antiszemita, idegengyűlölő és ezt „már nem igazán tudják kezelni”. 

Aláírásgyűjtésbe kezd a DK

A Demokratikus Koalíció váci szervezete határozott tiltakozását fejezte ki a Hóman-szobor ellen. A párt követeli, hogy a városvezetés haladéktalanul foglaljon állást, és jelentse ki: „Vácott nem engedi felállítani Hóman Bálint szobrát, továbbá mindent megtesz, hogy magánterületen se valósulhasson meg ez a szégyenteljes szoborelhelyezés.” Úgy vélik, ha mégis lenne szobor, azzal egyértelművé válna, hogy „Vácott szélsőjobboldali eszméket valló városvezetés uralkodik”. A DK helyi szervezet aláírásgyűjtésbe kezd a szobor felállítása ellen, és a Hóman utca névváltoztatása mellett.

Az ügyészséghez fordul a Tett és Védelem Alapítvány 

A Hóman Bálint utca átnevezésének ügyében közleményt adott ki a Tett és Védelem Alapítvány, amelyben jelezték, hogy a Pesti Megyei Kormányhivatal úgy tájékoztatta őket, hogy Vác város önkormányzatának képviselő-testülete 2016. februári rendes ülésén tárgyalja a Hóman Bálint út átnevezésének kérdését. Mint felhívták rá a figyelmet, a hatályos törvények értelmében Magyarországon nem viselheti olyasvalaki nevét közterület, aki maga is tevőlegesen részt vett a XX. század egymást követő önkényuralmi rendszereinek működtetésében, kiépítésében, vagy fenntartásában. Ennek ellenére egy ismertté vált alapítvány mellett egy váci közút minden további nélkül megtarthatta a nyilas parlamentben való részvételéről ismert politikus nevét. Ezért a Tett és Védelem Alapítvány 2015 decemberében az ügyészséghez és a kormányhivatalhoz fordul a törvénysértő helyzet megváltoztatása érdekében.

További belföldi híreink