Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-10 13:51:00

Nem jogsértő szélsőjobboldalinak nevezni a Jobbikot

Jogerősen az ATV-nek adott igazat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, miután a Jobbik sérelmezte, hogy szélsőjobboldalinak titulálták egy korábbi Híradóban.

Nem jogsértő szélsőjobboldalinak nevezni a Jobbikot

A médiahatóság elsőfokon még a Jobbiknak adott igazad, jogerősen azonban az ATV javára döntött.

A csatorna egyik 2014. novemberi Híradójában szélsőjobboldalinak titulálta a Jobbikot, a párt ezért a Médiahatósághoz fordult. Az elsőfokon eljáró hatóság akkor azt mondta ki, hogy a kifejezés a tényszerűségen túlmutató megjegyzés, amely egyértelműen egy véleményt, értékítéletet fejez ki és bírság megfizetésére kötelezte a csatornát.

Az ATV fellebbezését a másodfokú hatóság elutasította, amiért az ATV bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál. A bíróság 2015. novemberi ítéletében hatályon kívül helyezte a másodfokú határozatot, és új eljárásra kötelezte a hatóságot.

A bíróság indoklásában kiemelte, hogy a szélsőjobboldali kifejezést napjainkban nemcsak a szélsőséges, soviniszta (pl. fasiszta vagy náci eszmékkel szimpatizáló) irányzatokra szokták használni a napi politikában, hanem az enyhébb nézeteket valló jobboldali pártokra is.


Hozzáteszik: ha a saját alapító nyilatkozata által is elismerten radikális jobboldali pártot egy híradásban szélsőjobboldaliként azonosítva neveznek meg, nem jelenti azt, hogy ezzel véleményt formálnak róla.

A bíróság álláspontja szerint az, hogy a Jobbik nem tekinti magát szélsőjobboldali pártnak, nem jelenti azt, hogy megfelelő szövegösszefüggésben, értékítélet nélkül ne lehetne ezzel az egyébként széles körben elfogadott és használt azonosítással jelölni, ha másért nem, a szóismétlés kerülése érdekében.

A fentiekre tekintettel a bíróság megállapította, hogy a másodfokú hatóság tévesen minősítette a szélsőjobboldali megnevezés használatát a Jobbik vonatkozásában „politikai hírhez való véleményfűzésként”. A megismételt másodfokú hatósági eljárás a közigazgatási bíróság ítéletében foglalt iránymutatásra tekintettel az elsőfokú határozat megváltoztatásáról döntött, a Jobbik kérelmét pedig elutasította. A határozat ellen nincs helye fellebbezésnek, a közléssel jogerőssé vált.

Ajánlom

További belföldi híreink