Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-10 20:26:00

A portugál parlament igent mondott a meleg párok örökbefogadására

Leszavazta a portugál törvényhozás Aníbal Cavaco Silva elnök vétóját, amelyet a homoszexuális párok örökbefogadási jogáról szóló törvényjavaslat ellen hozott. Az alkotmány értelmében így a konzervatív államfőnek nyolc napja van jóváhagyni a törvényt.

A portugál parlament igent mondott a meleg párok örökbefogadására

Az elnöki vétó leszavazásához a 230 tagú parlament 137 képviselője járult hozzá. A döntést a kormányzó Szocialista Párt (PS) és koalíciós szövetségesei, illetve az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) néhány képviselője támogatta.

A törvényhozás egy másik elnöki vétót is leszavazott, amellyel az ország abortusztörvényének módosítását gátolta volna a kormányfő.

A törvénymódosítás egyebek közt eltörli a terhességmegszakítást kérők részleges anyagi hozzájárulását a beavatkozáshoz, és egyéb olyan tényezőket, amelyek akadályozták az abortuszt.

A konzervatív államfő januárban visszaküldte a parlamentnek a képviselők által korábban elfogadott tervezetet az örökbefogadásról, és "széles körű társadalmi vitára" szólított fel a kérdésben. Cavaco Silva azzal indokolta döntését, hogy az örökbefogadás szabályozásakor abszolút elsőbbséget élvez a gyermek jóléte, és úgy vélte, nem bizonyított, hogy a gyermekek érdekét szolgálja, ha homoszexuális párok fogadhatják őket örökbe.

cavaco silva leköszönt portugál elnök. (fotó: reuters)Cavaco Silva leköszönt portugál elnök. (Fotó: Reuters)
A törvényjavaslatot 2015 novemberében fogadták el a parlamentben többségben lévő baloldali pártok Cavaco Silva pártja, a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) néhány képviselőjének segítségével.

Az azonos nemű párok örökbefogadáshoz való joga a tavaly novemberben hatalomra került Antonio Costa szocialista kormányfő választási programjának egyik ígérete volt.

Cavaco Silva március kilencedikéig tölti be az államfői posztot Portugáliában. Az elnöki székben az ugyancsak jobboldali Marcelo Rebelo de Sousa váltja, aki januárban nyerte meg az elnökválasztást a voksok 52 százalékának megszerzésével.

A mélyen hívő, katolikus Portugáliában 1982-ig büntették a homoszexualitást. Az egyház heves ellenkezésének dacára 2010-ben engedélyezték az azonos neműek házasságát a délnyugat-európai országban.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink