Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-09 07:24:00

Miért nem lenne most kétharmada a Fidesznek?

Óriási kísértés a kormánynak egy előrehozott választás, amely több tekintetben is hordoz magában kockázatokat – mondták el lapunknak politikai elemzők, arra is kitérve, hogy ebből mennyit profitálhatna a Jobbik, illetve a baloldali pártok. A szakértők abban egyetértettek, hogy „az emberek nem hülyék”, vagyis egy ilyen húzással még a saját táborát sem biztos, hogy mobilizálni tudja a Fidesz.

Minden lehetőséget meg kell vizsgálni – mondta múlt hét végén Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az előrehozott választás lehetőségéről. Szavai csak felerősítették azokat az ellenzéki és szakértői találgatásokat, amelyek szerint a Fidesz a terroveszélyhelyzet miatti alaptörvény módosítás ürügyén akar egy ilyen eszközhöz nyúlni.

Tuzson szavait főnöke, Rogán Antal miniszter nyomban cáfolta, majd az ATV Start című műsorában Bakondi György, Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója úgy fogalmazott, hogy a politikai döntéshozók, frakciók határoznak majd arról, hogy az Alaptörvény-módosítás esetleges kudarca kapcsán felmerült lehetőségek közül (konzultáció vagy népszavazás), a„demokrácia szabályai szerint, melyik a legcélszerűbb megoldás”.

A miniszterelnöki főtanácsadó ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy „egy stabil, nagy többséggel rendelkező kormányzatnak” bármi szüksége volna egy előrehozott választásra.

Az ellenzéki pártok közül egyelőre csak a Demokratikus Koalíció számol ezzel az eshetőséggel. Mivel Gyurcsány Ferenc pártja komolyan gondolja, hogy akár a ciklus lejárta előtt leváltható a mostani kormány, már most alternatív kormányprogramot készített Sokak Magyarországa címmel.

Tuzson Bence államtitkár az atv.hu szerkesztőségébe eljuttatott közleményében tisztázta az előrehozott választással kapcsolatos félreértéseket:

„A kormány célja a magyar emberek mindennapi biztonságának megerősítése, amelyhez megfelelő eszközökre van szükség. Ha az ellenzék felelőtlen politikája miatt nem lesz meg az Országgyűlésben az ehhez szükséges kétharmados többség, a kormány a magyar emberekhez fordul, hogy megkapja a felhatalmazást. Ennek módjáról azonban döntés még nem született.  A félreértések elkerülése végett tisztázandó, hogy fel sem merült az előrehozott választások lehetősége, a sajtóban erről megjelent híresztelést határozottan cáfolom.”

kiszelly zoltánKiszelly Zoltán

Még fenyeget a lengyel modell

Kiszelly Zoltán politológus szerint nagyon is valós kísértés a kormánypártok számára, hogy – amikor minden közvélemény-kutatónál jelentős előnyt mérnek számukra, és valódi kihívó nélkül sikerülne ismét egy kétharmados többséget elérni – egy előrehozott választással tolják ki a ciklust 2020-ig, és zavartalanul befejezzék az elindított reformokat.

Ebben az esetben valódi mozgósítást a migránskvótával lehetne véghezvinni, amivel egyébként – sikeres ellenségkép-építés és megfelelő kommunikáció esetén – még a protest és a jobbikos szavazatok egy részét is be lehetne gyűjteni

– állítja a politológus, aki szerint az európai tapasztalatok azonban óvatosságra kellene, hogy intsék a kormányt, hiszen német és francia példa is mutatja, hogy egy nem megfelelően előkészített időközi választás visszafelé is elsülhet.

A szakember bekalkulálná a Fidesz helyében, hogy „az emberek nem hülyék”, és könnyen átlátják, hogy bármennyire is valós fenyegetést jelent a migránskérdés, a Fidesz valójában újabb felhatalmazást kér eddigi politikájának folytatásához. Ezzel a húzással ráadásul– mondja Kiszelly – nem biztos, hogy mozgósítani lehet a „tábort”, hiszen a Fidesz 2002-es bukásának egyik oka éppen az volt, hogy szavazóik nem érezték a döntés tétjét, és sokan otthon maradtak.

Ami az ellenzéket illeti, a politológus szerint csak rajtuk múlik, hogy Magyarországon is létrejön-e a lengyel-modell,

ahol az összefogásban érintett baloldali pártok elszámították magukat, és a megemelt parlamenti küszöböt már csak egyikük tudta átlépni. Ha itthon is ez a helyzet alakulna ki, akkor a választásokat követően újra kell építeni a magyar baloldalt – véli Kiszelly Zoltán.

böcskei balázsBöcskei Balázs

A Jobbik egyetlen esélye

A kormánypártok magas támogatottsága nem érv egy előrehozott választás mellet, sőt akár meg is nehezítheti a helyzetüket, hiszen ha az ellenzék hitelesen be tudja mutatni, hogy pusztán a kormány egyik hatalomtechnikai manőveréről van szó, akkor a passzívak és a bizonytalanok nem aktivizálódnak, vagy ha egy részük mégis, akkor – életképes baloldali alternatíva nem lévén – jó eséllyel szavaznának a Jobbikra – állította lapunknak Böcskei Balázs politikai elemző, hozzátéve:

mindemellett, ha a baloldal életképesen bojkottálná a választásokat, az illegitim választási helyzet szikra lehet a jelenleg szilárdnak tűnő rendszer destabilizációja szempontjából.

Tévedés – mondja a politikai elemző –, hogy egy sikeres menekültügyi kampány automatikusan átfordítható sikeres választási kampánnyá úgy, hogy közben ennyire rossz az egyébként kockázatminimalizálásra épülő kormányzati teljesítmény megítélése. Azt viszont elismeri, hogy a baloldali pártok dezintegrált állapota miatt, a kormány indirekt legitimációjához – kommunikációs szempontból legalábbis –, még egy nagy részvételi arányú népszavazás is elég lehet.

Böcskei szerint a Jobbik azért van nehéz helyzetben, mert várhatón a következő hónapokban is a menekültkérdés és a terrorfenyegetettség lesznek a kormány fő témái, amelyekkel a Fidesz kifogta a szelet a vitorlájukból. Éppen emiatt a Fidesztől jobbra álló pártnak is csak egyetlen esélye van a helyzet kiaknázására, ha taktikát váltva, nem migránsellenes kampányt folytat le, hanem a Fidesz túlhatalmának kockázatairól győzködi választóit.

További belföldi híreink