Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-09 15:35:00

Benda: A gyermekvállalás legalább két ember ügye

Mindössze két-három éve van Magyarországnak, hogy visszafordítsa az egyre aggasztóbb demográfiai trendeket – ezt Dr. Benda József, A szakadék szélén című tanulmány szerzője mondta az ATV Start című műsorában.

Benda szerint a 35-40 év közötti korosztály még elég nagy létszámban van ahhoz, hogy a demográfiai folyamatot visszafordítsa, néhány éven belül azonban ők kilépnek a szülőkorból, és 8 év múlva már csak 58 ezer lesz a legnépesebb, még szülőképes korosztály létszáma.

Benda rámutatott, évente 150 ezer gyermek megszületésére lenne szükség ahhoz, hogy a magyar kultúrát és társadalmi szervezetet fenn tudjuk tartani. Az ország népessége belátható időn belül 10 millióról 9 millióra csökken, ez esetben pedig az ország szellemi kapacitásának 10 százalékára már nem lesz szükség – vélekedett.

A kutató szerint egyébként a szellemi kapacitás leépítése már ma is zajlik, ennek jeleit láthatjuk az oktatásban, a közigazgatásban, vagy akár a tömegközlekedésben, például a vasúthálózatoknál is. A kiadványban megfogalmazott konkrét elképzelésekkel kapcsolatos kérdésekre a kutató többnyire kitérő válaszokat adott, szerinte miután egy komplex javaslatcsomagról van szó, a cselekvési tervet, illetve annak hatásait egészében kell vizsgálni.

„Ez egy szakértői anyag, ami nem a nyilvánosságnak készült” – húzta alá Benda, aki azt azért elárulta, a gyermekvállalás nem az anyák, hanem legalább két ember ügye, egészséges, a társadalomba beilleszkedni tudó embert ugyanis szerinte csak két szülő képes felnevelni. Az akcióterv, illetve az abban foglalt elképzelések ebben segítenék a gyermeket vállalni szándékozó fiatalokat, akiket Benda szerint arról is megkérdeznének, mire van szükségük ahhoz, hogy családot alapítsanak.

atv.hu / J. I

További belföldi híreink