Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-10 07:10:00

Pár kattintással beszerezheti a legdurvább drogokat

A törökszentmiklósi túladagolások nyomán utánajártunk, mennyire nehéz manapság kábítószerhez jutni Magyarországon.

„Amikor abbahagytam, kb. két hónapig folyamatosan flasheltem, azt hittem, hogy megbolondulok és soha nem fog elmúlni, nagyon féltem, pánikbeteg lettem tőle. Elmentem elterelésre, mert fogalmam nem volt arról, hogy meddig marad bennem, azt hittem, soha nem múlik el az érzés. Kórházban is voltam, valamint pszichiáterhez járok. Azóta sokat sportolok, nagyon megszenvedtem az első pár hónapot, azt hittem megbolondultam. A kapcsolataimat tönkretettem, nem érdekelt semmi. Hosszú ideig xanaxot, frontint és rivotrilt szedtem, mert a semmiből néha amikor sétáltam flashbackjeim voltak. Ami a mai napig is néha rám tör, amikor sétálgatok a semmiből. Nagyjából helyrejöttem, de depresszióval szenvedtem sokáig.” (Részlet egy volt herbálos internetes vallomásából, aki két évig napi szinten élt a szerrel.)

Tragédiák hosszú sora

Ahogy arról portálunk is beszámolt, két hete több embert is súlyos állapotban vittek kórházba Törökszentmiklósról, egy veszélyes, pszichoaktív drog használata miatt. Szinte emberi ésszel felfoghatatlan, de a kábítószer-fogyasztók között volt két várandós fiatal lány is, akik szintén életveszélyes állapotba kerültek a drogtól. Rajtuk császármetszést kellett végrehajtani, a gyermekek megmentése érdekében, sokáig kérdéses volt, hogy életben maradnak-e a csecsemők.

Zacher Gábor toxikológus szerint egyenesen skandalum a magyar kábítószer-történetben ami Törökszentmiklóson történt, mert nem fordult elő, hogy ilyen súlyos, tömeges túladagolás két várandós nőt is érintsen. A fiatalok úgynevezett alfa-PVP-t, illetve pentedront fogyasztottak: mindkét szer önmagában is alkalmas arra, hogy életveszélyes állapotot okozzon, de együtt különösen.drogbazárt számol fel a rendőrségDrogbazárt számol fel a rendőrség

Egy nappal később újabb tragédia történt: egy szombathelyi férfit találtak holtan a lakásán, a rendőrök nem állapítottak meg idegenkezűséget. A Nyugat.hu-nak az áldozat egyik ismerőse elmondta: a férfi egy ideje rákapott az olcsó designer drogokra, amiktől „hol agresszív volt, hol kiütötte magát”. A férfi szerint barátja halálát valamelyik szintetikus kábítószer okozhatta.

Olcsó, könnyen beszerezhető, legális

Néhány éve kezdtek el terjedni Magyarországon az úgynevezett designer drogok, olcsóságuk és könnyű beszerezhetőségük miatt pedig rövid időn belül elképesztően népszerűek lettek. Használóik között az egészen fiatal gyerekektől kezdve az összes korosztály megtalálható, ahogy láthatjuk, még várandós nők is. A legnépszerűbbek a herbál – más néven biofű – és a kristály különböző fajtái. Funk Sándor addiktológus szakorvos az atv.hu-nak elmondta: a dizájnerek két szempontból is veszélyesebbek, mint az úgymond hagyományos kábítószerek. Az egyik az, hogy


a régi drogokat már ismeri a szakma, már háziorvosi szinten fel lehet ismerni a heroin, kokain, amfetamin, extasy mérgezéseket, szemben az újfajta, szintetikus szerekkel. A másik szempont az, hogy a designerek rettentő veszélyes helyzeteket tudnak produkálni. A herbál például pszichózist, szabályos elmebetegségeket okozhat.

Az addiktiológus elmondása szerint nemrégiben volt olyan időszak, amikor a beszállított heveny elmezavaros betegeknek a fele biofüves volt.

Pár kattintással bárki hozzájuthat az interneten keresztül a pusztító kábítószerekhez, gyakorlatilag korlátlan mennyiségben. Csak be kell írnunk a Google-be a megfelelő keresőszavakat, és máris tucatjával dobja ki a herbált és kristályt kínáló oldalakat.


Az egyik webshop például gyógynövényboltként aposztrofálja magát, hamar kiderül azonban, hogy egészen másról van szó. Árulkodó például a honlap mottója: „Eldobod az agyad!”

Az eladó örömhírként számol be arról, hogy újra kapható nála a Kamikaze nevű „füstölő”, amit csakis ők forgalmaznak, legálisan. „Ez ugyebár erőileg illetve hatás ideje nagyon magas az eddigiekhez képest szóval csak naggyon óvatosan!” – írják. A honlapon 2 féle legális fűből lehet rendelni: a Rookie a gyengébb – ezt azoknak ajánlják, akik „még kezdők, és nem nagyon bírják az erősséget” –, a Kamikazét pedig úgy reklámozzák, mint a legálisan kapható legerősebb herbált. Könnyen találni továbbá olyan oldalakat – sokszor apróhirdetési portálokat –, ahonnan egyszerűen beszerezhetőek a különböző fantázianevű kristályok, cannabionidok, sőt, van ahol „legál bélyeg (LSD)” is kapható.Így néz ki egy designer-webshopÍgy néz ki egy designer-webshop

Beszéltünk egy dílerrel

Az eladók közt vannak óvatosabbak – „Az inkognitónk megőrzése érdekében nem írunk pontos feladót!” –, és vannak olyanok is, akit magasról tesznek a lebukásra. Az egyik bolt például ideiglenes készlethiányra panaszkodik, mire az egyik kommentelő megnyugtatja a kétségbeesett vásárlókat, hogy nála minden kapható, és közli a telefonszámát. Felhívtuk a számot. Elsőre ugyan nem jártunk sikerrel, de egy fél napnyi próbálkozás után végre beleszólt egy félénknek tűnő hang a telefonba. A beszélgetés - amelyről hangfelvétel is készült – így zajlott:

- Halló!
- Szia, az egyik haveromtól kaptam meg a telefonszámodat, hogy lehet tőled herbált rendelni…
- Igen…
- Az lenne a kérdésem, hogy milyen fajtád van, illetve, hogy vidékre tudtok-e eljuttatni belőle?
- Őőő, igen, tudunk eljuttatni persze. Milyen fajta… Hát van ilyen erősebb, gyengébb, hátmost… így ennyi.
- Megmondom őszintén, én eddig csak a simával éltem, ezért nem tudom, hogy az erősebb az mennyire erős...
- Hát… Úgymond én nem próbáltam, csak mondták, hogy milyen, az erősebb az ilyen 5-6 emberes.
- És Szolnokra hogyan tudnátok eljuttatni a cuccot, meg mennyi idő alatt?
- Postán, csak postán.
- Hogy tudom leadni a rendelést?
- Itt sms-ben kéne leadnod, meg hogy mennyi kell, hogyan, ilyesmik.
- Akkor küldök sms-t!
- Jó jó, ok, helló!

Ennyire egyszerű 2016-ban a legendás kemény drogokat kenterbeverő kábítószerhez jutni. Megdöbbentő, de már érintkezni sem kell a dílerrel, a Magyar Posta ugyanis – több díler állítása szerint - utánvétellel kiszállítja a portékát, és mindezért potom pénzt kell kicsengetnünk.

Természetesen kerestük az ügyben a Magyar Postát is, kérdéseinkre az alábbi közleménnyel válaszoltak:


A postán feladott küldemények kezelési rendjét és a küldemény tartalmának a Posta által történő vizsgálatára vonatkozó rendelkezéseket a postai szolgáltatásokról szóló 2012. évi CLIX törvény 55. § határozza meg. Ennek értelmében a Posta az általa kezelt postai küldemény tartalmát csak a szolgáltatás teljesítéséhez szükséges mértékben ismerheti meg. A zárt postai küldeményt csak akkor bonthatja fel – és így ismerheti meg azok tartalmát – amikor a csomag sérült és átcsomagolásra van szükség. Továbbá, ha a küldemény tartalma által okozott veszély elhárítása érdekében indokolt tartalmának megvizsgálása, de ehhez szükséges, hogy erre utaló egyértelmű jelzések legyenek (például kiszóródó fehér por vagy gyanús hangeffekt).  
  
A kábítószer ellenei küzdelemben több hatóság és rendvédelmi szerv is részt vesz. A Magyar Posta Zrt. természetesen szorosan együttműködik ezen szervezetekkel. A Postatv. alábbi rendelkezései adnak erre alapot:
  
38. § A postai szolgáltatók és a postai közreműködői tevékenységet végző személyek, szervezetek kötelesek együttműködni a bűncselekmények megelőzésére és felderítésére, valamint a titkos információgyűjtésre és a titkos adatszerzésre külön törvényben felhatalmazott szervezetekkel, valamint tevékenységük megkezdésével egyidejűleg kötelesek biztosítani a titkos információgyűjtés, illetve a titkos adatszerzés eszközeinek és módszereinek alkalmazási feltételeit. Az e körben történő adatszolgáltatás, valamint az 55. § (6) bekezdése szerinti tevékenység díj-, költség- és térítésmentes.

Érthető tehát, hogy egyes területeken miért lettek még az alkoholnál is népszerűbbek a designerek. Ha egy 18 év alatti sört akar venni a boltban, nem szolgálja ki az eladó. A kristályt megrendeljük emailen, a postás meg bedobja a postaládánkba.

„A csomag megérkezését legfeljebb 2 munkanap alatt vállaljuk, melyet A Magyar Posta csomagküldő szolgálat igénybevételével juttatunk el. De a korábban teljesítés jogát fenntartjuk. Feladás módja elsőbbségi és ajánlott” – áll az egyik webshop általános feltételei között, ahol az is kiderül, hogy a drogot lehet „postánmaradóra” is kérni, amennyiben a vevő nem tudja garantálni, hogy otthon lesz, amikor jön a kézbesítő.borítékban érkezik a drog (fotó: police.hu)Borítékban érkezik a drog (Fotó: Police.hu)

Hol vannak a hatóságok?

Az interneten legálisan kapható szerek vegyületei nincsenek drogként megjelölve, nem szerepelnek az úgynevezett C-listán. A honlapok büszkén hirdetik, hogy termékeik forgalomba hozatala, vagy más jellegű felhasználása nem minősül sem bűncselekménynek sem szabálysértésnek. Kivétel nélkül hozzáteszik azonban, hogy a termékek emberi vagy állati fogyasztása, felhasználása szigorúan tilos, kizárólag technikai/kertészeti célokra használható védőruhában, 18 éven felülieknek stb. A nem rendeltetésszerű használatból adódó esetleges problémákért természetesen semmilyen felelősséget nem vállalnak.


Van olyan pofátlan üzlet, amely az adatvédelmi és jogi nyilatkozatában még egy rakás jogszabályt is felsorakoztat a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.

Funk Sándor szerint bár a hatóságok dolgoznak azon, hogy begyűjtsék ezeket a szereket, de mindig egy kis késéssel, a droglaborok pedig ezalatt az idő alatt óriási haszonra tudnak szert tenni. A laboratóriumok profi vegyészekkel dolgoznak azon, hogy egy lépéssel mindig a hatóságok és a tiltólisták előtt járjanak. Ezek után a piacra dobják az általuk előállított szereket – vannak, akik ingyenes kipróbálási lehetőséget is nyújtanak –, a hatást pedig figyelik a kuncsaftokon, magyarán élő emberkísérlet zajlik.rendőrök számolnak fel egy nyíregyházi herbálboltotRendőrök számolnak fel egy nyíregyházi herbálboltot

Bővült a lista

Múlt hét hétfőn két vegyülettel, a TH-PVP és a Mexedrone nevű anyaggal bővült az úgynevezett új pszichoaktív szerek jegyzéke – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Miután a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Országos Addiktológiai Centruma megvizsgálta a TH-PVP-t és a Mexedrone-t, stimuláns hatásuk miatt javasolta, hogy vegyék fel mindkettőt az új pszichoaktív szerek jegyzékére. A jegyzékben szereplő új pszichoaktív szerek - más néven dizájnerdrogok - forgalmazása büntethető, így visszaszorítható a terjesztésük, a használatuk.

Beveszik az emberek

„Valamiért az emberek elhiszik, hogy ez működik. Hamis reklámszöveget kreálnak a drogok köré, azt állítják, hogy teljesen legális, nem büntethető, nem okoz függőséget. Továbbá hogy nem okoz maradandó károsodást, és feleannyiért kapod a legjobb minőséget – ami persze tömény hazugság” – mondta Funk, hozzátéve, hogy a fiatalok pedig beveszik ezeket a dumákat, mert pontosan ezt is akarják hallani.
funk sándorFunk Sándor
A valóság persze egészen más, ahogy azt a törökszentmiklósi tragédia is mutatja. Rendszeresen hallani olyan eseteket, hogy meztelenül, őrjöngve találnak az utcán embereket, vagy kiugrik az emeletről egy olyan ember, aki korábban soha nem akart öngyilkos lenni. „Egy nagy adag kiszámíthatatlanság van benne” – tette hozzá Funk Sándor. Beszámolók szerint azok, akik rászoknak a kristályra és tartósan fogyasztókká válnak, viszonylag hamar visszafordíthatatlan következményekkel szembesülnek: kitörnek a fogaik, lesoványodnak, súlyosan torzul a személyiségük. Az interneten százával találkozni olyan bejegyzésekkel, ahol aktív vagy passzív herbálosok/kristályosok osztják meg tapasztalataikat a kábítószerek hatásairól, következményeiről.

Tudja, hogy káros, de nem érdekli

A cikk elején idézett ex-herbálos beszámolója sokkoló, ő azonban felismerte a problémáját és szakemberhez fordult. Vannak olyanok is, akik bár tisztában vannak a drog romboló hatásaival, nem foglalkoznak velük. Lilipot15 nevű internetező elmondása szerint 3 éve rendszeresen herbálozik. Egy 15 éves barátja mutatta neki a szintetikus kábítószert, előtte csak „rendeset” szívott. „Az az ismerős, aki megismertette ezt az anyagot velem akkoriban volt 15 éves! Én figyelemmel kísértem (évekig együtt szívtunk) a változását most


így bő 3 év után sz*r volt látni barátomon, hogy egy gyengébb szervezetet milyen módon tud elpusztítani! Az elején először csak köhögött szédelgett, aztán jöttek a keményebb tünetek: orrvérzés, hányás. Most már 18 éves és egy hónapja két hétig kórházban volt,

mert a herbál miatt legyengült az immunrendszere” – írja a fórumozó. Elmondása szerint magán csak annyit vett észre, hogy „visszavett az agykapacitása”, hozzáteszi azonban, hogy amióta megismerte, szereti. „Drog, ez tény. Káros is? IGEN De amíg ha ezzel fognak meg az utcán addig egy enye benyével megúszom, 1gramm rendes fűért meg leültetnek... Szerintem én ennél maradok, amíg nem lesz jobb! Olcsóbb is mint a rendes, intenzívebb is és bárhol rágyújtok ahol akarok” – írja. És ez csak néhány beszámoló az interneten fellelhető több száz bejegyzésből.

Funk Sándor szerint a drogosok egymás közti beszélgetései általában a kábítószerek körül folynak, és legtöbbször arra a – téves – következtetésre jutnak, hogy ez nem árt, nem lehet belőle baj. Kizárják, hogy ezeknek a szereknek a fogyasztása törvénybe ütközik és káros. A szakorvos hozzátette, sokszor a dílerek sem tudják, hogy mit árulnak. Egy céljuk van: eladni az árut, ezért pontosan azt fogják mondani a vevőnek, amit azok hallani szeretnének. „Mennybe repíti az illetőt, anélkül, hogy számolnia kéne a rászokás vagy a lebukás veszélyeivel.”

További belföldi híreink