Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-08 16:34:00

Orbán szerint a közép-európai térség sikerén múlik az EU sikere

Történelmi szövetségként jellemezte a lengyel-magyar kétoldalú kapcsolatokat Orbán Viktor miniszterelnök, aki hétfői tárgyalásuk után arról biztosította Beata Szydlo lengyel kormányfőt, hogy Lengyelország számíthat Magyarország szolidaritására bármilyen kettős mérce alkalmazásával szemben.

A Budapesten folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor elmondta: lengyel kollégájával közös célként határozták meg a visegrádi együttműködés (V4) megerősítését. Hangsúlyozta:

a következő években a közép-európai térség sikerén múlik az egész Európai Unió sikere,

ugyanis "ha mi nem leszünk sikeresek, akkor Európában nem lesz gazdasági növekedés".

A miniszterelnök által történelmi szövetségként leírt lengyel-magyar kétoldalú kapcsolatokról azt is mondta, minden méltánytalansággal szemben, amely Lengyelország irányában tapasztalható, a miniszterelnök asszony és Lengyelország számíthat Magyarország szolidaritására" - hangsúlyozta.

A találkozó középpontjában álló kétoldalú gazdasági kérdésekről szólva a magyar miniszterelnök fontosnak nevezte a lengyel és magyar cégek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését. Ennek érdekében Beata Szydlóval megállapodtak arról - közölte -, hogy a két ország keleti iparvidékeit négysávos gyorsforgalmi utakkal fűzik majd össze.

Konkrétan Miskolcot említette, amelyet Kassa irányába autópálya-rendszer kötne össze Lengyelország keleti részével. Megegyeztek továbbá a vasúti összeköttetések és a közvetlen légi közlekedés megerősítésében.

Utóbbi például Budapest és Katowice, illetve Krakkó között.

lot lengyel légitársaság 8fotó: reuters)LOT lengyel légitársaság 8Fotó: Reuters)

A brit kormány által javasolt uniós reformcsomaggal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: lengyel partnerével megállapították, hogy a brit javaslatok nagy részével egyetértenek, de vannak olyan pontok, amelyekben tárgyalások lesznek még szükségesek. A cél, hogy a jövő hétfői prágai V4-egyeztetést követő brüsszeli csúcstalálkozón a visegrádi tagállamok közös álláspontot képviseljenek - közölte.

Arról is szólt, Magyarország megértéssel fogadja Lengyelország elkötelezettségét amellett, hogy transzatlanti csapatok és eszközök állomásozzanak Közép-Európában. Minden országnak joga van ilyen igényt megfogalmazni - tette hozzá.

A megbeszélésen téma volt a migráció, amellyel kapcsolatban a magyar kormányfő megerősítette:

Európa déli irányból védtelen, Görögország nem tudja megvédeni a kontinenst,

ezért a magyar kabinet szerint egy új védelmi vonalra van szükség a bolgár-görög és a macedón-görög határon.

A migrációt firtató kérdésre Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ebben az ügyben Nyugaton időnként "változó szelek fújnak", de "ez ne tévesszen meg bennünket", nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a mostani migrációs hullámot a nyugati országok legtöbbje támogatta.

A migráció "nem erőszakkal tört be Nyugat-Európába, hanem kinyitották az ajtókat",

sőt volt, amikor szállították is az embereket, méghozzá ellenőrizetlenül, Nyugat-Európába - mondta.

Szerinte a nyugat-európai politikai vezetők tekintélyes része erre a jelenségre, csakúgy, mint fél éve, pozitívként tekint. Ezért - folytatta - nem vagyunk túl az ügy nehezén, mert amíg az európai vezetők nem ismerik fel, hogy rossz dologról van szó, megállítani sem lehet a bevándorlást.

Szydlo: Meg kell erősíteni a schengeni övezet déli határait

Beata Szydlo kiemelte: elkötelezettek amellett, hogy a Brexit, Nagy-Britannia esetleges uniós kilépése tekintetében egységes álláspontot alakítsanak ki a visegrádi országok. A cseh és szlovák partnerekkel még tárgyalnak a február 15-ei prágai csúcstalálkozóig - közölte.

fotó: mtiFotó: MTI
A lengyel kormányfő kijelentette: az ügyben a legfontosabb a szociális juttatásokkal kapcsolatos javaslat, amely a jelenlegi formájában elfogadhatatlan. A V4 nem fog belemenni abba, hogy a javaslatokat uniós szintre kiterjesztve értelmezzék - mutatott rá. Hozzáfűzte: a végleges közös állásponton még dolgoznak.

Ugyancsak a visegrádi álláspont jelentőségét hangsúlyozta a migrációval kapcsolatban, és közölte, hogy

Lengyelország álláspontja egyértelmű: meg kell erősíteni a schengeni övezet déli határait, és a válság megoldását az EU határain kívül kell keresni.

Megjegyezte: Lengyelország komolyan készül a keleti határ védelmére, és minden állam szuverén döntése, hogy milyen csapatokat enged a határai mellé.

A lengyel miniszterelnök hangsúlyozta: remélhetőleg egyre több kérdésben sikerül közös visegrádi álláspontot kialakítani az Európai Unión belül.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink