Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-08 18:44:00

Fónagy: A HÉV elővárosi vasútként fog üzemelni

A HÉV elővárosi vasútként fog üzemelni - ezt Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mondta az autóbuszos közösségi közlekedésben érintett agglomerációs települések vezetőivel és országgyűlési képviselőivel tartott egyeztetésen.

Fónagy: A HÉV elővárosi vasútként fog üzemelni

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára Gyálon találkozott a főváros vonzáskörzetének helyi politikusaival, ahol az agglomerációs tömegközlekedés állami átvételének kérdéseit vitatták meg - tájékoztatta az NFM a találkozót követően az MTI-t.

Az államtitkár ismertette, hogy a szentendrei, a gödöllői és a ráckevei HÉV elővárosi vasútként fog üzemelni.

A polgármesterek azt javasolták, hogy az átvételt követően a FUTÁR tájékoztató és a korszerű jegyértékesítési rendszer maradjon meg.

Megállapodtak arról, hogy a minisztérium folyamatosan tájékoztatja a Főváros Agglomeráció Önkormányzati Társaságot - közölte az NFM.

A Fővárosi Közgyűlés január 27-i ülésén döntött arról, hogy a főváros legkésőbb március 31-ig tartja fenn az agglomerációs tömegközlekedést, mivel az állam 2015-ben és 2016-ban nem biztosított forrást a szolgálgatáshoz. A kormány vállalta a feladat visszavételét.

A döntés értelmében ha a határidő lejártáig nem történik meg az átadás-átvétel, akkor az állam és a főváros ideiglenes megállapodást köt a költségek megtérítése mellett. A főváros a folyamat befejezéséig biztosítja a szolgáltatást.

A kormány már korábban jelezte, hogy január 1-jétől kész viselni az agglomerációs közlekedés költségeit.

A főpolgármester február 5-én azt közölte, hogy az agglomerációs közlekedés állam általi visszavételéről szóló alapmegállapodás várhatóan február 17-ig megszületik.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink