Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-08 21:10:00

Czunyiné: Azt gondolom, hogy a helyemen vagyok

Másképpen vélekedik a KLIK-ről a volt, és az új közoktatási államtitkár. Míg a hétvégén menesztett Czunyiné Bertalan Judit szerint borzasztó fontos dolgot lát el az intézményfenntartó központ, addig utódja, Palkovics László átalakítaná a KLIK-et.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a KLIK átszervezéséről vagy megszüntetéséről tárgyalna a köznevelési kerekasztalon. Közben a Galló Istvánné vezette Pedagógusok Szakszervezete bejelentette, ők nem vesznek részt a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülésén. További részletek a videóban.

Nincs köze a pedagógusok tiltakozásának ahhoz, hogy leváltották - mondta a hétvégén menesztett Czunyiné Bertalan Judit. Arra a kérdésre, van-e összefüggés a tiltakozások és a távozása között azt válaszolta, „nem keresnék ott összefüggést, ahol nincs feltétlenül összefüggés.”

Amikor azt firtatták, hogy leváltása ellenére érzi-e még a kormányfő és a miniszter bizalmát így felelt, „azt gondolom, hogy a helyemen vagyok és az oktatás mellett fogok dolgozni.”

Czunyiné arról is beszélt, hogy az oktatási rendszer átalakítása hosszú folyamat, ahol néha szükség van korrekciókra, de a KLIK szerinte egy fontos intézmény. Utódja, Palkovics László kevésbé bizakodó a fenntartói rendszerrel kapcsolatban. Az új oktatási államtitkár az MTI-nek azt mondta, hogy úgy kell átalakítani a KLIK-et, hogy az támogassa az iskolák működését.

Hasonló álláspontot képvisel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is. Mendrey László szerint a most alakuló köznevelési kerekasztal egyik legsürgősebb feladata az, hogy átgondolják az állam közoktatásban betöltött szerepét. A szervezet ezért megkerülhetetlennek tartja a KLIK átszervezését vagy megszüntetését.

A köznevelési kerekasztal keddi nyitó egyeztetésén a PDSZ a KLIK-kel kapcsolatos kérdések mellett a diákok terhelésének csökkentéséről, a szabad tankönyvválasztásról és a pedagógusok kötött munkaidejének eltörléséről is tárgyalna.

atv.hu

További belföldi híreink