Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-06 13:37:00

„Balognak is mennie kell, Orbán a hibás”

A parlamenti pártok közleményben reagáltak Czunyiné Bertalan Judit távozására. Reakcióikból kitűnik, hogy szerintük a személycsere nem old meg semmit, a KLIK-et fel kellene számolni, és önálló oktatási minisztériumra van szükség.

Mint megírtuk, Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter szombat délelőtt bejelentette, távozik posztjáról Czunyiné Bertalan Judit, köznevelési államtitkár. Összeszedtük a parlamenti pártok reakcióit. 

MSZP: Semmi nem változott

Czunyiné Bertalan Judit távozása törvényszerű, de a mai helyzet kialakulásáért az öt éve a minisztériumot vezető Balog Zoltáné a felelősség, neki kell távoznia! – írja az MSZP.

Amíg Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, az oktatásban semmi nincs megoldva. A helyzet rendezésének igazi gátja ma Balog Zoltán, a pedagógusok, szülők és diákok az ő keze munkája ellen tiltakoznak, és Balog Zoltán az, aki körömszakadtáig ragaszkodik bukott kísérletéhez, a KLIK-hez, az egész működésképtelen és torz rendszerhez.

Jobbik: Teljes kudarc

A Jobbik bár szükséges lépésnek tartja a közoktatásért felelős államtitkár menesztését, ugyanakkor úgy gondolja, Czunyiné Bertalan Judit távozása nem oldja meg a problémákat, ha a személycserét nem kísérik szakmai változtatások is, a párt "valódi nemzeti konzultációt" indít az oktatásról.

Gyakorlatilag nincs olyan területe a köznevelésnek, amelyben sikeresnek lenne nevezhető az elmúlt öt év - fejtette ki Dúró Dóra, majd hozzátette, a Jobbik mindezek miatt "valódi nemzeti konzultációt" indít az oktatásról is, hogy a "szakma bevonásával, az emberek véleményének ismeretében tudjon felkészülni a programalkotásra".

DK: Orbán a hibás

Azt persze mindenki tudja, hogy a közoktatás tönkretételéért nem egy államtitkár a hibás, hanem maga a rendszer: az a miniszterelnök, aki mindig mindent jobban tud mindenkinél, és képes a legkárosabb döntéseket is végigvinni a teljes szakma tiltakozása ellenére is. A fideszes kevesek tetszőlegesen cserélgethetőek Orbán sakktábláján, ez azonban csak a változás díszletére elég az elárult sokaknak szánt színjátékban.

A Demokratikus Koalíció üdvözli Czunyiné távozását, de nem tekinti érdemi változást hozó intézkedésnek. A DK szerint az Orbán-kormány elárulta a fiatalokat az oktatás tönkretételével, ezért pedig nem holmi államtitkárok, hanem Orbán Viktor a felelős.

Együtt: Nem lehetünk optimisták

Az Együtt arra szólítja fel a Fidesz-kormányt, hogy ne alibi fórumokat és kamu kerekasztalokat szervezzenek, hanem kezdjük el kialakítani a nemzeti konszenzuson alapuló új közoktatási rendszer alapjait. Ha ehhez kezd hozzá, az Együtt sok sikert kíván az új államtitkárnak.

Sajnos azonban nem lehetünk optimisták. Palkovics László a felsőoktatásban az erővel kikényszerített átalakítások élharcosának bizonyult. Leépítette az intézmény autonómiát, a kancellárokon és a konzisztóriumokon keresztül kézi vezérlésre állította át a felsőoktatást, felelőtlen módon túlerőltette a számára oly kedves duális képzés elhibázott magyar változatát, a számára teljesen idegen társadalomtudományi és bölcsész szakokra teherként tekintett.

Nem sok jót várhatunk tehát az új államtitkártól. Ha viszont azt folytatja, amit Hoffmann Rózsa elkezdett, Czunyiné Bertalan Judit pedig folytatott, ő is meg fog bukni.

Liberálisok: Önálló minisztérium kell

Czunyiné Bertalan Judit távozása semmit nem old meg a közoktatás problémáiból, ahogy nem oldott meg Hoffmann Rózsa és Marekné Pintér Aranka távozása sem. A teljes közoktatási rendszerrel van probléma, melynek lezüllesztésében ők ,,csak" a végrehajtó szerepet töltötték be.

Hiába mutogat Orbán Viktor 6 évnyi kormányzás után még mindig hátrafelé, a közoktatás terén már nem lehet ,,elmúlt nyolcévezni". A közoktatás teljes csődjéért, a pénznyelőként működő KLIK-ért, a tanszabadság felszámolásáért Orbán Viktor a felelős, aki még tegnap is azt állította pedagógusok és diákok ezreinek tiltakozása ellenére is, hogy ez az út jó. Mondja ezt a miniszterelnök annak ellenére, hogy egy átideologizált, egyre rosszabbul teljesítő monstrumot építettek ki, amelyben a diák, a szülő, a pedagógus és az intézményvezetők is rosszul érzik magukat.

A Liberálisok szerint nem személycserére, hanem teljes szemléletváltásra van szükség, amihez önálló oktatási minisztérium és a KLIK azonnali felszámolása szükséges.

LMP: nem megoldás az államtitkárok "csereberéje"

Ikotity István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Palkovics László felsőoktatási államtitkár a jövőben oktatási államtitkárként dolgozik tovább, átveszi a köznevelési államtitkári feladatokat Czunyiné Bertalan Judittól, aki a digitális tartalomfejlesztésért felel majd kormánybiztosként.

Az LMP politikusa szerint a Fidesz-KDNP az "összeomlás szélére kormányozta az oktatási rendszert", és ebből a szempontból "édeskevés a végrehajtásért felelős államtitkárt lecserélni". A kormány ugyanis "elvett évi 200 milliárd forintot az iskolarendszer működtetéséből, szélsőségesen centralizálta a fenntartást, megszüntette a szereplők beleszólását az oktatásba, a pedagógusok és diákok terheit jelentősen növelte, taníthatatlanná tette az alaptantervet és pocsék minőségű tankönyveket kényszerített mindenkire" - fejtette ki.
    
Ikotity István hozzátette: mindezek miatt fokozatosan romlik a diákok teljesítménye a nemzetközi összehasonlításokban, "a szülők és pedagógusok teljesen jogosan csaptak az elmúlt hetekben az asztalra". Az LMP azt követeli, hogy a kormány látszatintézkedések helyett foglalkozzon a harmadával csökkentett oktatási kassza visszapótlásával, továbbá ne csak korrigálja, hanem az oktatás összes szereplőjével közösen alapjaiban gondolja át a közoktatást.

PM: az oktatásért felelős miniszternek és a kormányfőnek kellene lemondania

Erőss Gábor, az ellenzéki párt elnökségi tagja szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Balog Zoltán napközben bejelentette, Palkovics László felsőoktatási államtitkár a jövőben oktatási államtitkárként dolgozik tovább, átveszi a közoktatási államtitkári feladatokat Czunyiné Bertalan Judittól, aki a digitális tartalomfejlesztésért felel majd kormánybiztosként.
  
A PM politikusa pártja követeléseként fogalmazta meg a Klik megszüntetését és a tanszabadság helyreállítását, valamint a 18 éves korig tartó tankötelezettség helyreállítását.
    
"Pedagógusok, diákok, szülők és nagyszülők, szakmai és szakszervezetek, szakiskolai közösségek tiltakoztak petícióval, és vonultak utcára, hogy elmondják: az oktatást mély válságba taszította az Orbán-rezsim" - fogalmazott Erőss Gábor, aki szerint a Fidesz célja a totális ellenőrzés, de közben "még a krétát sem tudja biztosítani".
    
Kiemelte azt is, "magolás helyett készségfejlesztésre; fölösleges adminisztrálás, ideológiai kontroll és használhatatlan kísérleti tankönyvek helyett pedig tanszabadságra lenne szükség".

atv.hu

További belföldi híreink