Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-05 07:14:00

„Le kell nyelni” Polgármesteri tanács a fojtogatott közmunkásnak

Negyven ember szeme láttára aláztak meg és fojtogattak egy közmunkást Álmosd községben. A polgármester szerint a mai világban sok mindent le kell nyelni, hogy bért kapjon az ember. A falu felháborodott.

Január utolsó napjaiban szociális tűzifát osztottak a Hajdú-Bihar megyei Álmosd községben. Aki hajlandó kifizetni 1500 forint szállítási díjat, annak a közmunkások brigádvezetője házhoz szállítja az akácfát. Aki nem fizet, az rohadt tölgyfát kap. Legalább is ezt állítja több falubeli, akikkel sikerült beszélnünk.

Az egyik álmosdi lakos, Marinka Edina nem akarta a brigádvezetővel kihozatni a tűzifát, azért kapott egy adag korhadt tölgyet az akác helyett. Mivel sértve érzete magát, kisebb jelenetet rendezett. Azt tanácsolták neki, inkább örüljön, és fogja be a száját, ő azonban felháborodásában a következő posztot tette ki a Facebookra:

„Ez hihetetlen, ami ebben a faluban történik!!!!! (…) Tiszta szégyen ez a kis falu. Sok az olyan ember, aki nyalizik csak azért, hogy jó helye legyen a közmunkások között! De ezt mindenki látja, de senki nem mer szólni. Ez jó a falunak!? Itt minden pofára megy!!! Hát itt senki nem látja a fától az erdőt? Nyíljon már ki az összes paraszt, szegény, csóró, emberek szeme!!!”

Edina és élettársa négy kiskorú gyermeket nevelnek. A férfi brigádvezető volt, de lefokozták, most közmunkásként dolgozik. Az ominózus Facebook-bejegyzés megjelenése másnapján dolgozni indult, de amit a munkahelyén kapott, azt sokáig emlegetni fogja Álmosd község nagyjából 1600 lakosa.

A férfinak ugyanis 40 közmunkás szeme láttára nekirontott a jól megtermett brigádvezető, és elkezdte fojtogatni. Állítólag nem tetszett neki, hogy Edina hangot adott a tűzifa miatti elégedetlenségének,

ezért megszorongatta a beosztottja nyakát.

Az eset másnapján a sértett közmunkás elment a hivatalba, hogy panaszt tegyen a polgármesternél. A férfi és Köteles István polgármester között az alábbi párbeszéd (melyről hangfelvétel van a birtokunkban) zajlott le:

-    No, üljünk le! Mondjad!
-    A tegnapi dologról van szó…
-    Még nem volt időm átbeszélni. Valamit hallottam, de az pletyka.
-    Arról van szó, hogy R. F. milyen jogon jön oda fojtogatni 40 ember előtt?
-    No, várjál, ennek biztos, hogy van egy kiváltó oka. Mi történt, kezdjük az elejéről!
-    Bementem reggel, ahova szoktunk menni, az ifjúsági házba. Jött Bandi bácsi meg R. F., hogy a Jani kivételével minden férfi menjen fát pakolni. (…) Utána mondja nekem, hogy valami elmebeteg feltett a Facebookra egy szöveget, ő nem szereti az ilyet. És akkor R. F. odajön, és elkezd fojtogatni. Ennyi volt az egész. És nekem mi közöm van ahhoz, hogy ki rakja fel a Facebookra? Most rabszolga vagyok, vagy mi?  
-    Azt fogja elérni a falu, hogy nem fogunk pályázni fára.
-    De most nem erről van szó!
-    De arról van szó, abból indul ki ez az egész Facebook-sztori.
-    De nekem mi közöm van hozzá?
-    Nem tudom, valamit nem teljesítettél? Beszóltál, vagy valamit tettél?
-    Semmit! Semmit! De most amúgy is, ha valamit nem jól csinálok meg, mi jogosítja fel arra, hogy megfogja a nyakamat? Mert rabszolga vagyok? Ha nem csinálok meg valamit, agyonver?
-    Figyelj, egy dolgot tisztázni kell: ez egy munkahely. Nem tudom, hogy mi volt a kiváltó ok. A munkát, ha kiadják, hogy budit kell pucolni, utcát kell seperni vagy fát rakni…
-    Én elvégeztem az egész munkát, azzal nem volt baj.
-    Én nem tudom, a túloldalt nem hallgattam még meg, de mondom: azt fogjátok elérni ezzel a ki*aszott fával – nem tudom szebben mondani -, hogy nem fogunk rá pályázni. (…) Harminc ezer forintot kapok ajándékba, és a Facebookon mindenféle rágalmak mennek. Hát elmegy a k*rva anyjába az, aki ilyet csinál!
-    De nekem semmi közöm nincs ahhoz!
-    Valahogy belekeveredtél ebbe a fa sztoriba te is, meg ebbe a Facebookba…
-    De nem ez a lényeg most, hanem hogy milyen jogon jön oda fojtogatni…
-    Várj, ennek volt egy kiváltó oka (nevet), tehát azt még nem mondtad el…
-    De, hogyha magának például a felesége kitesz Facebookra valamit…
-    Mert a te feleséged volt, aki a Facebookra kirakott valamit?
-    Igen…

Ezután a polgármester elmondja, hogy bár ő nem látta a bejegyzést a közösségi oldalon, ez a kiváltó oka mindennek. A közmunkás szerint azonban az élettársa azt csinál, amit akar, neki ehhez az ügyhöz semmi köze. Egyébként meg szerinte nő nem is tett ki semmi sértő dolgot a Facebookra.

A közmunkás hozzátette azt is: nem ez az első eset, hogy a brigádvezető megfenyegette a közmunkásokat, előzőleg például kilátásba helyezte, hogy szétveri a fejüket, ha nem csinálják a munkát.

„Én ezt nem fogom elviselni senkinek, nem vagyok rabszolga” – tette hozzá a férfi, majd így folytatta:

-    Ez, hogy fojtogat, ez már egy kicsi túlzás…
-    (nevet) Túlzás? Nem tudom, hogy mi volt, meg kell hallgatnom a másik felet.
-    Ez bűncselekmény!
-    Dehogy bűncselekmény!
-    De bűncselekmény! Másokban megbotránkoztatást csinál!
-    Jó. Neked meg az a kötelességed…
-    Hogy elvégezzem a munkát…
-    Így van, így van…
-    Én mindent megcsináltam, nyugodtan megkérdezhet bárkit.
-    Ma nincs munkanap például?
-    Vártam polgármester urat, már reggel!
-    És akkor már azért nem mentél ma dolgozni?

Ezek után a polgármester megígéri, hogy be fogja rendelni a másik felet is, de most nem tudja kikérdezni, mert folyamatosan dolga van. Hozzáteszi, hogy a faosztásoknál több millió forintról van szó, ami miatt feszültebbek lehetnek.

„Lehet, hogy ők is idegesebbek, mert az emberek olyanok, amilyenek. Nem az, hogy hálás köszönet, azt megvárom a soromat, megkapom a fát, azt elmegyek.

(…) Lehet, hogy ők is feszültebbek a kelleténél” – vélekedett a városvezető, aki hozzátette azt is, hogy a brigádvezetőt sértheti, ha leszólják a munkáját. „Nem biztos, hogy elviselik normálisan” – tette hozzá.

-    De, egy munkahelyen nem verekedünk, ezt mindenki tudja. És akkor ő miért fojtogat? Meg úgy fogja le egy nő, meg Bandi bácsit is félrelökte, hogy akkor ő most sz*rrá ver… Ez milyen dolog?
-    De valamit nem tettél meg, valami kiváltotta…
-    Semmi nem történt! Azért mondom, menjünk ki, és nyugodtan kérdezzen meg bárkit!
-    Utána fogok járni!
-    Felöltöztem, húztam fel a cipzáromat, R.F. már akkor odalépett, elkapta a torkom oszt szorongatott, hogy „mit képzelsz, te magadról”, meg „megöllek a feleségeddel együtt”. Ez milyen dolog?
-    Figyelj, nyilván őt sértette az a…
-    De most ha én visszaütök neki, én már biztos, hogy nem dolgoznék itt…
-    (nevet) Ez nem tartozik - azt mondom idézőjelben - rám.
-    De akkor biztos magára is tartozna, ha én csináltam volna.
-    Figyelj, ez megoldás valamire?
-    Ez nem megoldás! Az megoldás, ha normálisan maga megvizsgálja, hogy mi történt.
-    Én megvizsgálom! És ha az derül ki, hogy nem dolgoztatok, illetve hogy gerjesztettétek még a többieket, akkor téged rúglak ki!
-    Rendben van!
-    Nyilván, a R. F.-nek is adok egy fegyelmit, vagy bármit, de egyelőre nem tudok mondani semmi konkrétat.
-    Jó, rendben van! Én nem fogom ezt elviselni senkinek! Én nem vagyok rabszolga!
-    (…) Figyelj, te dolgoztál már komoly munkahelyen?
-    Igen, dolgoztam.
-    És miért hagytad ott?
-    Hát, mert megszűnt.
-    Na, de nagyon jól tudod, hogy a mai világban sok mindent le kell nyelni, hogy bért kapjál…
-    (…) Én elviselek sok mindent, de ezt nem, hogy odajön, és fojtogat.
-    Na, de lehet, hogy az a Facebook-oldal, az válthatta ki…

Ezután a polgármester kijelentette, hogy megnézi a bejegyzést és beszél a másik féllel is.

„Mocsok emberek vádaskodása”

Megkerestük az ügyben Köteles István is. A polgármester szerint

verekedésről szó sem volt, mindössze annyi történt, hogy „megfogták a közmunkás” gallérját, és közölték vele, hogy inkább hálásnak kellene lennie.

Meglátása szerint az egész ügyet csak felfújják, a mai világban ez nagy divat. Annyit hozzátett, hogy az említett család kapott 10 mázsa fát, ami után elkezdtek panaszkodni, hogy nekik nem kell a tölgy, nekik akác kell. „Hát elnézést, édesanyáinktól azt tanultuk: ha kapunk valamit, azt meg kell köszönni” – jelentette ki.

Hozzátette: amiatt a „gusztustalan” Facebook-poszt miatt be is perelhette volna a nőt. Szerinte egyébként is inkább azzal kellene foglalkozni, hogy Kölcsey Ferenc álmosdi volt, nem az ilyen „mocsok embereknek” a vádaskodásaival és kitalációival.

Álmosdiakkal beszélgetve ugyanakkor egészen más kép rajzolódik ki. Többen állítják: több tucat ember látta a fojtogatást. Egyikük elmondta: az egész falu felháborodott azon, hogy „most már a közmunkásokat” ütik. Arról is többen beszámoltak lapunknak, hogy bár hivatalosan oktatják a közmunkásokat, nincs tanár, így azok jobb híján csak ülnek a tanteremben.

„Negyven ember, héttől három óráig be volt zárva egy helységbe” – mesélte az egyik neve elhallgatását kérő helyi lakos, aki szerint az egész arra megy, hogy javítsa a statisztikát,

hogy 40 emberrel kevesebb van segélyen, mivel így ők is dolgozóknak számítanak. 

További belföldi híreink