Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-04 16:34:00

Az MNB 13 millió forintra bírságolta Csányi bankját

Pénzforgalmi szabálysértések miatt 13 millió forintra bírságolta az OTP Bankot a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hitelintézetnek legkésőbb március 31-ig meg kell szüntetnie a jogszabálysértéseket. Az OTP Bank egyelőre nem kommentálta a döntést.

Az MNB 13 millió forintra bírságolta Csányi bankját

Az MNB csütörtökön közzétett határozata szerint az OTP Bank bizonyos területeken megsértette a pénzforgalmi szolgáltatásról szóló törvényt. A hitelintézet megsértette továbbá a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendeletnek a fizetési megbízások tárgynapi teljesítésére, a jóvá nem írható átutalások visszautasítására, a fedezethiány miatt nem teljesíthető beszedési megbízások sorba állítására, a hatósági átutalások feldolgozására, a fizetési műveletek haladéktalan jóváírására, valamint az értéknap használatára vonatkozó rendelkezéseit is.

Az MNB a bank terhére értékelte, hogy a jogszabálysértés számos szolgáltatás terén előfordult,

huzamosan, a hitelintézet számlavezető rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe beépítve állt fenn, valamint, hogy a nem haladéktalan jóváírás és nem megfelelő értéknap alkalmazása jelentős számú fizetési műveletet érintett.

csányi sándor, az otp bank elnök-vezérigazgatójaCsányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Határozatában kötelezte a bankot, hogy a pénzforgalmi törvényben és az MNB rendeletben foglaltak teljesítése érdekében legkésőbb 2016. március 31-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket, és azt követően folyamatosan biztosítsa a pénzforgalmi jogszabályok betartását.

Azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2016. május 31-ig adatok és dokumentumok küldésével igazolja a szabálysértések megszüntetését.

A jegybank közleményében hangsúlyozza: pénzforgalmi ellenőrzései során kiemelten figyelembe veszi a fogyasztók jogainak érvényesülését, illetve a fizetési megbízások teljesítésének és a haladéktalan jóváírására vonatkozó követelmények betartását, mert ezek megsértése csökkenti az ügyfeleknek  a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok iránti bizalmát. Éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést, és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

"Az OTP Bank a határozat elemzését megelőzően nem kívánja kommentálni a döntést" - közölte a hitelintézet az MTI megkeresésére.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink